Lana blev buren av sin pappa Stian och blåste ivrigt i en blåvitröd visselpipa under marschens gång. Bild: Henny Åman
Operasången Thorsten Fosmo höll tal till den nationaldagsfirande skaran som samlats i Stadsparken.
Dagen till ära spelade Bleckhornen, en av Lunds studentorkestrar.
Från vänster: Hilde Skar Olsen, Liv Remitz, Cerolina Villyn Amarelle och Helga Skeidvoll är fyra av fem medlemmar i komittén som arrangerar 17 maj-firandet.

Syttende mai firades stort

LUND Det var glada skratt och gamman när Norges nationaldag firades. Tack vare det vackra vädret var det stor uppslutning av folk som samlades på syttonde mai.

De norska flaggorna vajade och orkestern spelade när 17 maj firades under torsdagen. Nationaldagen inleddes med en gemensam marsch från Tegnérsplatsen till Stadsparken.
Tåget var fullt av folk i folkdräkter och i samlad tropp promenerade de fram längst Lunds gator.
– Vi har verkligen haft tur med vädret. Det blir varmt att ha ylle på sig en sådan här dag, men det är det värt, sa Elin Søgård. Hon är en av arrangörerna och dagen till ära var hon iklädd en folkdräkt.
Dagen firas eftersom Norges grundlag antogs den 17 maj 1814, och landet blev självständigt under en period.
Ackompanjerade av orkesterns stämde upp de samlade upp i nationalsången ”Ja, vi elsker dette landet”.
Operasångaren Thorsten Fosmo var dagens talare och han pratade om det norska folkets envishet, att de så ihärdigt firar sin nationaldag även utomlands.
Avslutningsvis hölls en lottning med norska läckerheter som pris. Norsk läsk, flatbröd och ”melkerull”, bollar av mjölkchoklad, var en del av prispotten.
I Norge firas nationaldagen stort och traditionen följer med ända från barnsben.
– Det känns viktigt att fira nationaldagen just när man är utomlands. Vi brukar åka till Lund och gå i tåget varje år. Det känns extra viktigt nu när man har fått barn att de får med sig de norska traditionerna, sa Hanne Isnæs som gick i tåget tillsammans med sin familj.