Tom Wall, Kim Walls bror, under minnesstund för Kim Wall på Columbia Journalism School där hon tidigare var elev. Hennes nu välkända Victorytecken kommer att finnas med på det diplom som alla löpare får som deltar i loppet. Foto: Bruce Gilbert/TT
Kims föräldrar, Ingrid och Joachim Wall i samband med minnesstunden i New York. Här fick de höra talas om ett årligt lopp som hålls till minnet av Jim Foley, en journalist som kidnappades och mördades i Syrien. Foto: Bruce Gilbert/TT
Spring för Kim startar vid Nybostrand, ett stenkast från hennes barndomshem i Gislöv. Foto: Privat

Minneslopp för Kim Wall

GISLÖV Den 10 augusti är det ett år sedan journalisten Kim Wall försvann. Till hennes minne arrangeras för första gången motionsloppet ”Spring för Kim” med start i Nybostrand, ett stenkast från hennes barndomshem.

h Spring för Kim stöttar stipendiefond

Avgiften för deltagande i loppet går oavkortat in i Kim Walls minnesfond som årligen delar ut ett stipendium till en ung kvinnlig journalist som verkar i hennes anda.
Det första stipendiet delades ut på Kim Walls 31-årsdag den 23 mars i år.
Anne Kirstine Hermann, 33-årig dansk journalist och forskare tilldelades första stipendiet. Hon reser nu i maj-juni till Grönland för att skriva om hur befolkningen där påverkades av Danmarks assimileringspolitik från andra världskrigets slut fram till 1960-talet.
Anmälan: kimwallsminneslopp.se

– Det här är ett bra sätt för oss att känna att Kim lever vidare, det är det viktigaste för oss.
Det säger Kim Walls mamma Ingrid Wall som över en lunch med vännen, och tillika Trelleborgs cityledare Lotta Wahlqvist, kläckte idén att arrangera ett motionslopp den 10 augusti. Det är dagen då Kim Wall för ett år sedan klev ombord på Peter Madsens ubåt för att aldrig mer återvända.

– Lotta frågade mig på den där lunchen vad hon skulle kunna göra för att stötta Kims minnesfond. Jag kom att tänka på det här med ett motionslopp efter att jag i New York träffat Diane Foley, mamma till den amerikanska journalisten Jim Foley som kidnappades i Syrien och senare dödades. De har precis som vi startat en fond i Jims namn men varje år arrangerar de även ett löplopp i New York, berättar Ingrid Wall.
Loppet har redan genererat flera anmälningar och ett hela tiden växande intresse via hemsidan samt det evenemang som nu sprids via facebook.
– För oss är den 10 augusti självklart en väldigt speciell dag. Men i stället för att fokusera på tragedin så vill vi att det ska vara en dag att blicka framåt och hålla minnet av Kim levande, säger Ingrid Wall, som tycker det känns extra fint att loppet kommer att starta ett stenkast från deras bostad i Gislöv, med start vid campingen vid Nybostrand.

– Kim brukade springa där när hon var hemma. Många tycker ju om att springa och vi hoppas att man den här kvällen tar med sig familjen, kanske samlar sina vänner för att delta i någon av sträckorna i loppet som är väldigt opretentiöst – samtidigt som det stöttar Kims minnesfond.
Lotta Wahlqvist, som även är ordförande i Team Trelleborg Triathlon där även klubbkamraten Lotta Kellander är med, anordnar loppet som privatpersoner.
– Alla pengar ska gå till fonden. Därför blir det ett lopp utan tidtagning och nummerlappar eftersom det kostar väldigt många tusenlappar, berättar Lotta Wahlqvist.
För henne och Lotta Kellander är nu målsättningen ett, att hedra Kim och hennes journalistiska gärning med loppet.
– Vi är väldigt tacksamma för det här initiativet och att det ger en peng till fonden. Vi är själv överväldigade över engagemanget från så många människor som redan skänkt pengar. Fonden är självklart viktig, men för oss är det viktigaste att Kims namn fortsätter att nämnas för då lever hon vidare, säger Ingrid Wall som hoppas att loppet också ska leva vidare och bli årligen återkommande.

– Som både mamma och journalist känns det här viktigt. Intresset för den här typen av lopp är stort, och visst hade det varit fantastiskt om detta kunde bli årligen återkommande i Trelleborg, säger Lotta Wahlqvist, som redan kontaktats av frivilliga som vill vara funktionärer.
– Alla är välkomna, det är bara att höra av sig.

h Spring för Kim stöttar stipendiefond

Avgiften för deltagande i loppet går oavkortat in i Kim Walls minnesfond som årligen delar ut ett stipendium till en ung kvinnlig journalist som verkar i hennes anda.
Det första stipendiet delades ut på Kim Walls 31-årsdag den 23 mars i år.
Anne Kirstine Hermann, 33-årig dansk journalist och forskare tilldelades första stipendiet. Hon reser nu i maj-juni till Grönland för att skriva om hur befolkningen där påverkades av Danmarks assimileringspolitik från andra världskrigets slut fram till 1960-talet.
Anmälan: kimwallsminneslopp.se

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev