Gallerist i konkurs med 100 miljoner i skuld

TRELLEBORG/YSTAD Ystads tingsrätt har försatt en 49-årig gallerist i Trelleborg i konkurs.
Med personliga skulder på närmare 100 miljoner kronor anser inte rätten att det rör sig om en tillfällig likviditetsbrist.

Galleristen försattes på onsdagen, en vecka efter senaste förhandlingen i Ystads tingsrätt, i konkurs med obetalda momsskulder på närmare 100 miljoner.
Beslutet togs av rätten efter att Skatteverket i mars begärde att galleristen, hennes 26-årige son samt deras konst- och galleribolag med bas i Trelleborg skulle försättas i konkurs, med 104 miljoner i enbart skatteskulder till Skatteverket.

Som Skånskan berättat tidigare gavs mor och son vid den första förhandlingen i april en månads uppskov för att återkomma med en redogörelse för de felaktigheter som den 49-åriga galleristen hävdar ska rättas till. Men trots att det juridiska ombudet i onsdags bland annat redovisade fakturor som säger att betalningar från kunder på 87 miljoner kronor är på väg väljer Ystad tingsrätt att försätta bolaget i konkurs.
Rätten tror helt enkelt inte att det rör sig om en tillfällig likviditetsbrist.

– Det är mycket ovanligt att privatpersoner har så här stora skatteskulder. Kronofogden har konstaterat att det inte finns utmätningsbara tillgångar som fullt ut täcker de betalningsskulder som finns.
Det sa Alf E Jönsson, handläggare på Skattemyndigheten, till Skånskan efter den första förhandlingen.

Enskilt störst skuld har 49-åringen i obetald moms för konstverk som sålts i bland annat Polen, Sverige och USA. Konstköpare har investerat i tavlor och skulpturer som en god affär med säker avkastning.
Utöver skatteskulder finns även 30 miljoner i skulder till konstkunder och företag.
49-åringen har drivit galleriet i Trelleborg men även gallerier i Malmö, Polen, Spanien och USA. Konst för uppemot en halv miljard kronor har sålts, men i flera fall aldrig levererats till kunderna. Affärerna har i sin tur genererat krav på momsinbetalningar i Sverige, som inte gjorts.

I sin utredning konstaterade Kronofogden att de vid utmätningar tagit hand om en del konstverk och att det fanns en del saker i huset som har ett exekutivt värde, men att alla bankkonton var tömda. Vidare slås fast att de båda galleristerna saknar inkomst liksom att 26-åringen är som bortblåst.
Kronofogden hade inte inför den första förhandlingen fått kontakt med sonen. Vid den senaste närvarade inte heller 49-åringen som uppges befinn sig i Singapore tillsammans med sonen som där ska vårdas för en svår sjukdom.

Beslutet rörande konkursprövningen mot 26-åringen väntas komma fredagen den 18 maj. Då handlar det om hans skatteskulder på närmare 4,8 miljoner kronor.
Den 7 juni hålls konkursförhandling mot konst- och galleribolaget som handlat med konst över hela världen. Här finns skatteskulder på runt en halv miljon kronor.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev