Mattias Karlsson och Halmstad fick sista ordet i tisdags i Blomsterbergshallen i Eslöv. I kväll kan EAI ta revansch och väcka liv i SM-finalserien. Foto: Jonny Nilsson
Robert Svensson hade inte marginalerna med sig. Foto: Jonny Nilsson
Det lyckades inte för Xu Hui och Eslövs AI att försvara SM-guldet. Efter sju raka finalsegrar blev det i år förlust mot Halmstads BTK. Foto: Jonny Nilsson
16-årige Truls Möregårdh vrålar ut sin glädje efter att ha slagit in matchbollen mot Sveriges ankare i det lag-VM som nyligen avgjordes i Halmstad. Foto: Jonny Nilsson

Chans till revansch redan i kväll

BORDTENNIS Eslövs AI är i brygga i herrbordtennisens SM-final. Efter stor dramatik förlorade EAI på tisdagskvällen den första finalen mot Halmstad hemma i Blomsterbergshallen: 3-5 efter förlängningsset.
I kväll avgörs det om EAI tvingas abdikera från tronen – eller om det blir en tredje och avgörande final på lördag i Eslöv.

Efter 3-3 vid ”full tid” avgjorde Halmstad till sin fördel genom att vinna de två inledande förlängningsseten.
– Sinnessjukt små marginaler, konstaterar EAI-tränaren Peter ”Pidde” Andersson.
EAI hade matchbollar till att avgöra till 4-2 och 1-0 i finalserien.
Men Halmstad vek aldrig ner sig och lämnade Blomsterbergshallen som vinnare i en bordtennisduell som höll högsta klass i alla singlarna.

EAI vann de två inledningsmatcherna. Xu Hui avgjorde först i skiljesetet mot Ibrahima Diaw och på bordet bredvid möttes de två VM-lagkompisarna, 16-årige Truls Möregårdh och tio år äldre Mattias Karlsson.
På ett imponerande sätt lyckades Möregårdh sätta Karlsson på plats med 3-1. I det fjärde setet hade Truls två setbollar emot sig innan han själv avgjorde på sin andra till 14-12.
Robert Svensson fick sedan ge sig mot Elias Ranefur. I det fjärde setet räddade han fyra setbollar och gick från 6-10 till 12-10, men Ranefur reste sig och vann skiljesetet. Truls Möregårdh fortsatte att visa hög klass och höll hela vägen in i mål mot Elias Ranefur, 3-2 i set.
På bordet bredvid hade Xu Hui chansen att säkra Eslövs seger, men Mattias Karlsson ville annat. Xu Hui hade fyra setbollar till ett skilje, brände dem alla och fick se sig slagen med 18-20.
Vid 3-2 till EAI var det upp till Robert Svensson om det skulle bli 4-2 eller 3-3 med efterföljande förlängningsset.

Det blev 3-3. Det hjälpte inte att Svensson hade två matchbollar vid 10-8 i skiljesetet, Diaw tog de fyra sista bollar och vann.
Nu skulle allt avgöras i förlängningsset. Truls Möregårdh mot Ibrahima Diaw på ena bordet, Xu Hui mot Mattias Karlsson på det andra.
Truls hade 6-2, men föll med 8-11.
Xu Hui hade 10-8, men föll med 10-12.
Vilt jubel och ringdans i Halmstad.
Djup besvikelse i EAI.
Att Truls Möregårdh slog både Mattias Karlsson och Elias Ranefur var inget han direkt efter förlusten kände någon större glädje över.
– Visst, jag spelade bra och det var en bra singel mot Mattias. Men det spelar ingen roll. Det gäller att vinna som ett lag, sa Truls.
I kväll möts de två giganterna igen. Final nummer 2 går i Halmstad.
– Vi är revanschsugna. Vi ska vända. Det finns inget annat, lovar Pidde Andersson.

Truls var mitt i tisdagsmörkret förhoppningsfull inför returen:
– Jag tror att vi vinner. Halmstad ska spela jäkligt bra för att slå oss igen. Men en sådan som Mattias Karlsson är inte lätt att slå för någon. Det gäller för oss att slå de andra.
Lyckas EAI vinna i kväll avgörs allt i en skiljematch på lördag i Eslöv.

Läs mer:

Sport i dag

Sportresultat