Viruset, Björn Härstedt, och Internettrollet, Henrik Linton, lyfter Barnevalen när de gör entré. Fast känsliga barn kan tycka att de är lite läskiga. Foto: Joakim Stierna
Revyn, som spelas i Universitetshusets aula, glittrar och glänser. Sketcherna är stundtals roliga, mycket skojiga till och med. Högsta betyg ger Skånska Dagbladet efter att ha tittat på genrepet.
Skådespelarna ger järnet i parodin på cirkuskonsten. Numren avlöser varandra i snabb följd.
Cirkusen, ett av de stora nöjena, spelas i ett tält på Tegnérsplatsen vid AF-borgen.
Ett gäng glada barn var på plats på torsdagsmorgonen för att se Barnevalens magiska resa till datorernas inre.
Doften av syrener blandar sig med matoset i området kring Lundagård, där karnevalen nu drar i gång.
Efter nästan ett år av förberedelser var nöjescheferna Gustaf Linton, Sofia Jörnlid och Jakob Klitte lyckliga.
Näcken i Spexet skyller sin vilja på att vara naken, vilket retar allt fler i skogen, på att han har tygallergi.
Det är inte riktiga djur som visas upp. Sedan förra karnevalen har detta förbjudits och hästarna från 2014 går numera att köpa i korvståndet, meddelar konferenciern.
Karneval, genrep de stora nöjena

De stora nöjena repade för festen

lund Klockan 13 på fredagen går startskottet för Imaginalkarnevalen, Sveriges största karneval, på Universitetsplatsen.
Då drar också de åtta stora nöjena igång, förutom filmen som redan har haft premiär. De övriga är Barnevalen, Cirkusen, Spexet, Operan (en nyhet denna karneval), Kabarén, Revyn och Showen.
Under de tre dagarna ges sammanlagt 174 föreställningar. 700 studenter arbetar med produktionerna.

– Vi tillsatte alla sektionschefer redan i höstas och kort därefter regissörerna. Manusskrivandet startade i december. Den sista tiden har i princip alla 700 varit i Kemicentrum. Det har varit ett jättemaskineri, bara att laga mat till så många varje dag. Arbetet med nöjena har varit den stora grejen hela våren, säger Gustaf Linton, nöjeschef.
Under torsdagen var det generalrepetitioner för nöjena. Det var också den chans karnevalisterna som arbetar med dem att gå runt och se vad deras nöjeskollegor har att bjuda på. Med andra ord var det fullsatta föreställningar runt Lundagård.
Barnevalen, som spelas i ett tält på Krafts torg, var först ut på morgonen.
Förväntningarna på denna uppsättning, som riktar sig både till barn och vuxna, är höga. Komikerna Johan Wester och Anders Jansson satte ribban när de gjorde ”Prins Gröt i Frukostlandet” på Barnevalen 1990. Barnevalen Spöksnor och Kvalstermackor från 1998 har också gått till historien.
Skånska Dagbladet, som tittade på generalrepetitionerna, gillade även årets Barneval, som heter Det digitala äventyret. Farmor har fått problem med sin dator.
– Ja, jag har rostat bröd i cd-luckan igen. Kan det vara problemet? frågar hon Max, som ska hjälpa henne.
Det visar sig dock att det är ett virus, som de två till slut får bukt med genom att resa in i maskinens inre värld.
Själva viruset, gestaltat som en djävul, spelas på ett lysande sätt av Björn Härstedt.
– Vi skådespelare har ansträngt oss för att plocka fram våra barnsliga sidor. Ibland lyckas vi, säger han efter föreställningen.
Nummer två i genrepsrundan var Cirkus Obsoleto, som ges i ett tält på Tegnérsplatsen. Det hela är en parodi på den riktiga cirkuskonsten och skådespelarna lockar ner en hel del skratt.
Spexet följde sedan. Näcken heter uppsättningen. Till skillnad från det klassiska Lundaspexet står både män och kvinnor på scen. Handlingen utspelar sig i skogens magiska värld, där klagomålen har blivit för många på Näcken som envisas med att visa sig utan en tråd på kroppen.

Spexarna lyckas med koststycket att inte låta historien bli för småputtrig med tanke att det är lätt att få associationer till julkalendern Trolltider på tv.
Det kan tilläggas att det fortfarande finns biljetter att köpa till de stora nöjena. De kan inhandlas på nätet eller i de biljettbodar som finns runt om i staden, bland annat på Stortorget.
Torsdagens publik gav mycket gott betyg till de återstående föreställningarna. Kabarén är precis så burlesk som den ska vara, Showen proffsig, Revyn är en fullträff och premiären för det nya nöjet Operan är bara att applådera.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Har du tagit årets sista dopp i havet?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×