Elisabeth Meyer-Topsøe.Foto: Anna Aatola

Birgit-bok som kommer nära

Litteratur/recension

BOK
Birgit – från Västra Karup till Metropolitan
Författare: Elisabeth Meyer-Topsøe
Förlag: Bonnier fakta

Vill du veta vad Birgit Nilsson hade på sig 1946? Vill du veta vad hennes mamma oroade sig för under vinterhalvåret 1942 och vad Nilsson sjöng på Musikhögskolans elevkonsert nr. 999? Då kan man vända sig till Birgit Nilssons vän och sångarkollegas Elisabeth Meyer-Topsøes bok Birgit -från Västra Karup till Metropolitan.

Efter trettio år som elev och vän till Birgit Nilsson är Elisabeth Meyer-Topsøe synnerligen väl kvalificerad att fira hennes liv i bokform. Det lär inte vara någon slump: Birgit Nilsson var duktig på att få berätta sin historia på sitt sätt.
Här gör hon det genom en kär vän, som tillåts komma så nära att Birgit själv verkar tala från sidorna.

Boken är en härligt, nördigt detaljrik blandning av hyllningsskrift, biografi, bildreportage och ”kaffebordsbok”, som i sitt gedigna utförande ger en fin lyxkänsla i handen, som sig bör med det här typen av böcker. Bildmässigt är boken en skatt: Birgit Nilsson vallar får, sminkar sig i logen och tar kaffepaus i favoritfåtöljen.
Det är just i detaljrikedomen som kärleken lyser starkast: hur Meyer-Topsøe tycker att nästan allt är värt att minnas och firas i Birgits liv. Hur alla de små detaljerna behövs för att måla en bild av en av Sveriges största och mest välkända artister.
Det är också detaljrikedomen som gör att Birgit Nilsson känns så nära under läsningen. Även det lite gammaldags språket som påminner lite om hur Birgit Nilsson talade bidrar till det.

Längtan efter ett annat liv värker från sidorna när man läser om föräldrarnas beslut att inte låta tonåriga Birgit gå kvar i skolan, och senare längtan efter sångarlivet, som verkade så osannolikt för en skånsk hemmadotter till en lantbrukare. Operachefen Harald Andrés märkliga motvilja mot att låta den unga Birgit Nilsson framträda på Stockholmsoperan framstår nu som idioti på samma nivå som förläggaren som ansåg att den där lille trollkarlen Harry Potter som bodde under trappan aldrig skulle sälja några böcker.
Det är inte bara en biografi över en stor sångare: det är också en intressant översikt över den europeiska operascenen under mitten av nittonhundratalet, med alla stora omvälvningar som det förde med sig, och en intressant studie i hur mycket svårare det var att göra en klassresa i början av förra seklet.

Det är en bok för den som uppskattar och vill lära sig mer om alla sidor av Birgit Nilsson, inte bara operadivan. Det är lite i samma anda som det trevligt personliga Birgit Nilsson-museet i hennes föräldrahem, där sångerskan verkar gå strax bakom dig, bland galaklänningar och köttbullsrecept.
Tonen är kärleksfull, beundrande och hovsam, så söker du en kritisk läsning av Nilssons karriär och sångarinsatser får du söka någon annanstans.
Men vill du lägga ner boken med en känsla av att komma så nära Birgit Nilsson du kan utan att vara Elisabeth Meyer-Topsøe har du hittat rätt.

BOK
Birgit – från Västra Karup till Metropolitan
Författare: Elisabeth Meyer-Topsøe
Förlag: Bonnier fakta