Problemet med att testa värdegrunder

Det är välkommet att Moderaterna engagerar sig mot hedersvåld, särskilt om man ser frågan som integrations- och jämställdhetsrelaterad och inte enbart använder det som en ursäkt för att stänga gränser.
I en debattartikel i Svenska Dagbladet föreslår den moderata riksdagsledamoten Tina Ghasemi att nyanlända efter undervisning i samhällsorientering ska testas i svenska värderingar. Frånvaro från undervisningen ska resultera i indragen ersättning. Blir du underkänd på provet måste du göra om det.
Det finns inget att invända mot utbildningar kring svenska värderingar, så länge vi är överens om vilka de är. Att det är olagligt att förtrycka kvinnor och homosexuella eller begå hatbrott mot dem som tillhör andra religioner är så klart bra att få veta. Men är det ”värderingar”, eller bara juridik? Ett test om samhällsorientering måste få handla om så konkreta ”värderingar” som lagligt och olagligt, att vi haft kvinnofridslagstiftning i hundratals år, att man inte får aga sina barn här eller varför vi genomförde en du-reform. Det kan inte röra sig om kristendomskunskap som inte gemene svensk svarar rätt på, hur hambo ska dansas eller att man inte får börja på andra lagret på Aladdinasken förrän det första är slut. Annars riskerar man att hamna i samma grumliga vatten som med testet som avgör om homosexuella flyktingar är tillräckligt homosexuella, som regnbågsflaggviftande tv-tenoren Rickard Söderbergh inte klarade. Martina Jarminder

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev