Framgångsrik grundforskning kring stamceller har lett fram till samarbetet med Novo Nordisk. Arkivbild

Nytt steg för bot av Parkinsons sjukdom

Lund Det stora danska läkemedelsföretaget Novo Nordisk inleder nu nära samarbete med stamcellsforskare vid Lunds universitet för att utveckla ett program för behandling av Parkinsons sjukdom.

– Vi är mycket glada att ha dem som partner för att driva vår forskning vidare i kliniska studier, säger Malin Parmar, professor i cellulär neurovetenskap, i ett pressmeddelande.

Malin Parmar leder en forskargrupp vid Biomedicinskt centrum som under de senaste tio åren bedrivit framgångsrik grundforskning med klinisk relevans för Parkinsons sjukdom.
Forskarna har utvecklat en helt ny metod för att få embryonala stamceller att utvecklas till dopaminproducerande nervceller som kan transplanteras till hjärnan hos Parkinsonpatienter.

I djurförsök har de kunnat visa att cellerna överlever under lång tid efter transplantation och fungerar lika bra som hjärnans egna dopamin-neuron.
– Utmaningen med att använda stamceller som behandling är att försäkra sig om att man effektivt och säkert kan producera precis den celltyp som behövs samtidigt som man måste ha en minimal kontaminering av oönskade celler – det är detta som vi lyckats med, säger Agnete Kirkeby som ingår i forskargruppen.

Men för att utveckla behandling som kan nå patienter över hela världen krävs även mycket annat, som ekonomiska resurser, globala expertis inom flera andra områden och infrastruktur för storskalighet och kommersialisering.
– Allt detta erbjuds vi nu genom samarbetet med Novo Nordisk, konstaterar Malin Parmar.
Den danska läkemedelsjätten driver sedan tidigare ett stamcellsprogram för behandling av typ 1-diabetes, med sikte på att inleda kliniska prövningar inom de närmaste åren.
Nu vidareutvecklar bolaget sitt engagemang för stamcellsbaserad behandling av andra allvarliga kroniska sjukdomar och ett av projekten bygger alltså på forskningen i Malin Parmars grupp, där även Anders Björklund ingår.
I samarbetet medverkar dessutom biotechföretaget Biolamina i Stockholm som också kommer att bedriva stamcellsprojekt med Novo Nordisk kring behandling av hjärt- och ögonsjukdomar, exempelvis åldersförändringar i gula fläcken.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev