Lundakarneval 2018
Majsolen strålar över Universitetshuset och Stora scenen. Väderprognosen lyder att det blir fint även till helgen, men något svalare. På fredag äger den stora invigningen rum på denna plats. Frågan är om tulpanerna överlever anstormningen.
I tältet Placeboeffekten tas karnevalsbesökarna emot av sjuksköterskor och får beskriva sina symptom, som att vara ensam eller stressad. De får sedan rätt behandling. Det hela är ett skämt på tema Imaginal, karnevalens tema. Många åkommor är inbillade och då kan en placebobehandling ha god effekt, förklarar Hanna Nilsson och Sofia Krook Strömberg.
Korrespondenten tar fel på stad och reser till Uppsala för att göra ett reportage om karnevalen. Men där är tomt. Det slags skämt om Sveriges konkurrerande studentstad hör till varje karneval.
Tv-kocken i imTV, ett smånöje, gör det mesta fel. Hon blir så nervös när hon inte får till det.
Att gå in i tältnöjet Imaginary Things kräver ett visst mod av besökarna, men få saker är farliga under karnevalen.
– Imaginary Things, Escape rummet, var klurigt men fullt genomförbart. Vi klarade på nio minuter, säger Fritiof Hegardt.
Karnevalsområdet är i år större än någonsin. Det sträcker sig runt till Domkyrkans södra sida.

Karnevalsyran tar allt mer grepp om staden

lund I Lundagård sjuder det av aktivitet. Alla tält och bodar har rests, staketen och avspärrningarna ställts på plats och överallt kör lastbilar med leveranser av mat och öl i mängder. 200 000 burkar är beställda.
Och runt om på alla scener repeterar skådespelare och musiker på de föreställningar som ska sättas upp. Under onsdagen fick Skånska Dagbladet ett smakprov på de mindre uppsättningarna, smånöjena.

Karnevalsgeneral Freja Davidsson Bremborg verkar ha koll på läget inför helgen då 400 000 människor beräknas komma till Lund för att titta på Tåget och 80 000 fortsätta till nöjena i Lundagård.
– Vi har 620 bord på plats, 1230 stolar, 85 tält, fem elcentraler, 2 500 meter staket, 70 bajamajor. vi har allt som krävs för att det ska bli en karneval, säger hon.
– Vi ska roa andra genom att roa oss själva, låta oss dras in i den stora gemenskap som bara äger rum vart fjärde år, fortsätter Freja Davidsson Bremborg.
Förutom de stora nöjena (spexet, showen med flera), finns de tre så kallade smånöjen som ges i tält runt om i Lundagård.

Skillnaden mot de större uppsättningarna är att det går att köpa biljetter på plats. Smånöjena visas nio gånger per dag i ett rullande schema.
Smånöjena denna karneval heter Sketchofori, Mediamonster och imTV.
Sketchofori utspelas i cafémiljö där skådespelarna driver med olika slags studentkategorier, som den uppblåsta juristen som rabblar termer och den flummiga, analyserande psykologstudenten.

Ramhandlingen för nöjet imTV är en tv-show med olika gäster och medverkande. Uppsättningen finns i två versioner, med olika medverkande, så det kan vara en idé att gå på föreställningen både under lördagen och söndagen.
Skånska Dagbladets favorit är Mediamonster, en föreställning om de tre hopplöst förlegade monstren Frankenstein, Dracula och mumien. De har problem i dagens moderna samhälle.
– Det finns inga jobb åt oss längre. Frankenstein har fått söka jobb som reklamskådis. Men vi måste ju försörja oss, suckar mumien.
– Jag är INTE redo att lämna skräckbranschen, säger Dracula.

Men när han söker jobb på en tidning har han föga framgång. Chefredaktören är stenhård.
– Du måste fatta att vi inte kan anställa en blodsugande vampyr. Någon gräns för mångfalden måste det väl ändå finnas, säger hon.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev