Produkten Hoofsteps utvecklades utifrån Priscilla och Per-Eric Olssons eget behov av att ha bättre koll på sina hästar. Foto: Jakob Hydén
I programmet kan du bland annat se var hästen befinner sig i realtid. Foto: Jakob Hydén
Sensorn registrerar position, men också hästens rörelser och intag av föda. Foto:: Jakob Hydén
Hoofstep kommer snart ut på marknaden. Foto: Jakob Hydén
Fadista do Regato verkar lika nöjd som sin ägare. Foto: Jakob Hydén
Åsnan Aeskild hälsar på Priscilla Olsson. Foto: Jakob Hydén

Koll på hästen med teknikens hjälp

På landet Hoofstep har utvecklat ett system som gör att man kan se hur ens hästar mår dygnet runt. Intresset för produkten är stort, inte minst i utlandet. Det trots att den ännu inte finns på marknaden.

Mitt på den uppodlade Kullahalvön reser sig Svedberga kulle. En 50 meter hög kulle klädd med lövskog och däremellan beteshagar. Intill den har Priscilla Olsson och Per-Eric Olsson sin gård med fyra hästar och en åsna. Djuren har en röd rem över pannan. I den finns en känslig sensor som känner av och registrerar samtliga rörelser. Det är en produkt som paret utvecklat tillsammans med kollegorna Karl Forssman och Mattias Lindström i företaget Hoofstep och som man hoppas ska bli en succé.

– Vi erbjuder en total övervakning 24-7. Man ser vad de gör när man inte är närvarande. Även nattetid. Som hästägare vill man veta att ens häst mår bra. Jag har haft häst i hela mitt liv och vet att de kan skada sig på allt och är den skadad vill man ju komma till en klinik så snabbt som möjligt, säger Priscilla Olsson och fortsätter:
– Sensorn känner även muskelrörelserna när hästen tuggar. Att hästen äter och dricker som den ska är så klart också viktig information. En häst som mår dåligt slutar delvis eller helt att äta. Vi fångar alla såna små nyanser.
Produkten utvecklades ur Priscilla och Per-Eric Olssons eget behov av att ha bättre koll på sina hästar. Paret flyttade hit för sju år sedan och båda jobbade då heltid. Hästarna var ute i hagarna under dagarna, de fick en viss tillsyn, men som Priscilla säger så vill man som hästägare själv kunna kolla till dem. Ur det föddes idén om att ta fram en sensor som registrerar var hästen befinner sig och vad den gör.

Datan skickas till ”molnet” (servrar som nyttjas via internet och inte via en lokal dator) via en basenhet. Informationen härifrån kan sedan visualiseras på olika sätt och enkelt läsas av i en mobilapp på en telefon eller handdator.
Priscilla Olsson visar på en skärm en bild över en av hagarna där man kan följa hur en av hästarna rört sig. I hagen finns områden markerade där det är särskilt intressant om hästen uppehåller sig, som exempelvis vid grindarna.
– Hänger de där vintertid så kan det bero på att de vill komma in i stallet. Och på sommaren kan det vara för att det är för mycket flugor, broms och knott. Vi har en islänning som är känslig för det. Förra sommaren kunde vi se att han var stressad och sprang i cirklar. Det gjorde att vi bytte rutiner och att han, när det var som varmast, fick beta under nätterna i stället.
Reagerar hästarna på remmen med sensorn?
– Nej, inte alls. Remmen är lätt och trycker inte. Den är gjord i ett material som andas och är lätt att ta av och sätta på.
De stora mängderna beteendedata som samlas in ska även komma forskningen till del.
– Det här är inte bara en ”kul pryl”. Utan det har också ett annat värde. Vi har kontakt med forskningsinstitut och hästbeteendevetare i både Europa och USA och tänker att de framöver ska kunna få access till vår data, säger Priscilla Olsson.
Hoofstep har flera externa investerare och i höstas satsade statliga Almi 2 miljoner kronor på företaget för vidareutveckling av produkten och till lansering.

Priscilla Olsson tycker egentligen att det är lite överraskande att ingen tänkt på att utveckla något liknande tidigare, eftersom tekniken bakom systemet ändå funnits ett tag. Hon tror att det i hög utsträckning beror på att hästbranschen är mycket traditionell. Marknaden är dock stor. Bara i Skåne finns det över 50 000 hästar. Men Hoofstep siktar högre än så:
– Vi siktar internationellt. Vi har redan förfrågningar från Förenade Arabemiraten, Nya Zeeland, Argentina och USA. Det finns ett jättestort intresse och det är kul,
Hoofstep har inte satt något datum för när deras produkt ska lanseras kommersiellt, utan vill först ha ytterligare några fler testkunder.
– Vi vill ha fler testkunder, men vi har krav på dem. Vi vill kunna ha en tät dialog med dem och att de ska vara engagerade och aktiva. Deras feedback är viktig för hur vi utvecklar produkten vidare.

Läs På landet

Webb-tv