Nu är det klart med gratis bussresor för alla över 70 år. Foto: Hanna Dockson/Arkiv
Det finns en skylt som varnar för barn, men de boende misstänker att den är något felplacerad. Om den stod vid hastighetsskylten misstänker de att den skulle kunna göra skillnad.

Trafik hotar villaidyll

Nöbbelöv När busstrafiken skulle läggas om på grund av sammanslagning mellan två linjer utlovades ingen förändring på Fågelhundsvägen. I dag är det stundtals ett rent trafikkaos.

Den berörda gatan ligger mitt i ett villaområde samt granne med ett dagis. Beroende på tid på dygnet kan det vara lugnt, men när det är tid att lämna barnen på dagis och alla ska ut till jobbet blir det kaos. Orsaken till det är att busstrafiken har lagts om och att bussförarna inte håller den angivna hastigheten utan kör närmare 50 km/h istället för 30 km/h.
– Det ligger väghinder på vägen, men det är bara mjuk plast som bussförarna struntar i. Hittills har en bil skrapats, en fått ena spegeln avslagen och två barn har nästan blivit påkörda, säger Johan Nordbeck. Han är en av dem som gick på kommunens möte om den stundande trafikomläggningen.
– Jag minns att det utlovades att det inte skulle bli några som helst förändringar. I dag går det inte att känna igen vår gata längre. Ibland kommer det fyra bussar på en gång. Det är dessutom förbjudet för oss boende att sätta upp skyltar om att sänka farten, säger Johan Nordbeck.

Situationen har fått de boende på gatan att reagera så pass att de har valt att skriva in till kommunen och där har de fått delvis gehör;
– Jag bor själv på andra sidan där busslinjen som passerar Nöbbelöv vänder. Vi har exakt samma problem. Jag tycker att det är en självklarhet att något måste göras, säger Christer Wallin kommunalråd Lunds kommun.

När Skånskan på lunchtid besöker vägen passerar en av de boende som bor längs med gatan;
– Jag måste erkänna att jag trodde att det skulle bli mycket värre med trafiken. Självklart är det lite mer trafik vissa tidpunkter, men jag är personligen orolig för andra saker. Om vi gör så att kommunen får upp ögonen för gatan kanske det blir parkeringsförbud och var ska då de bilarna parkeras?
– Personligen tror jag dock att bilarna tillhör de som har garage här intill, men de vill förstås fylla förråden med saker istället för att ha sin bil stående där, säger en boende som vill vara anonym.

I väntan på kommunens besked om åtgärder så planerar de boende samt dagis för ett större möte där luften ska rensas gällande den aktuella trafiksituationen. De boendes förhoppning är kommunen ska lyssna och ta dem på fullt allvar.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev