En demonstration utanför Etiopiens ambassad i Stockholm till stöd för fängslade och sjuke svenske hjärtläkaren Fikru Maru. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Svensk hjärtläkare frisläppt

Nyheter Den svenske hjärtläkaren Fikru Maru har släppts fri från fängelset i Etiopien, det bekräftar hans dotter för SVT Nyheter.

– Det är svårt att uttrycka känslorna nu. Det är härligt att vara ute i den fria luften, säger Fikru Maru till SVT Nyheter.

2010 anklagades den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru för att ha smugglat in vårdutrustning till sin klinik i den etiopiska huvudstaden Addis Abeba, en klinik som finansierats från Sverige av bland annat statliga Swedfund. Det åtalet lades ner.

2013 greps Maru i Etiopien. Först efter sex månader fick han veta att han misstänktes för att ha mutat Etiopiens tullminister.

Men turerna i det Etiopiska rättsväsendet har varit många och snåriga och nya åtal rörande bland annat terrorbrott och fängelseupp har tillkommit.

3 maj frikändes han från mutanklagelserna, men fick sitta kvar i fängelse på grund av terroranklagelserna. Den 8 maj meddelade Etiopien att Maru inte längre är misstänkt för terroristbrott.

Under tisdagen kom beskedet att Maru släppts från fängelset.

Fikru Maru är svensk medborgare, utbildad i Sverige och har bott i landet i 37 år.
Han är anställd på Hudiksvalls sjukhus och anses vara en av Sveriges främsta hjärtläkare.

Dagens fråga

Brukar du åka tåg?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×