Foto: TT

Madsens öde avgörs i september

Köpenhamn Den livstidsdömde Peter Madsens överklagande om strafftidslängden är nu beviljad. Östre landsret kommer att ta tre dagar i anspråk för att avgöra Madsens framtid.

Datum för Peter Madsens överklagande är satt men handlar enbart om strafftidslängden och inte om morddomen.

Huvudförhandlingen kommer att ske den 5, 12 och 14 september i år.

Under förhandlingarna har Madsen kategoriskt nekat till mord. Men hans advokat Betina Hald Engmark meddelade tidigare i förra veckan att han valt att acceptera byrettens dom om att han är skyldig till mord. Därför sätter Madsen nu sitt hopp till att Östre landsret – den danska motsvarigheten till hovrätten – sänker hans strafftidslängd.

Peter Madsen vidhåller att den svenska journalisten Kim Wall omkom genom en olycka ombord på hans ubåt Nautilus, även om en enig rätt inte trodde på hans förklaring. I stället fann rätten det bevisat att Madsen både planerade och förberedde misshandeln och mordet på den svenska journalisten.

Den danske ubåtsuppfinnaren Peter Madsen har dömts till livstids fängelse – den danska lagens strängaste straff – för mordet på Kim Wall samt för brott mot griftefriden. Domen föll den 25 april och rätten var enig i sitt beslut. 36 vittnen har hörts under de tolv rättegångsdagarna som förhandlingarna har tagit  och intresset har varit enorm runt om i världen.

Det är mycket ovanligt att någon i Danmark döms till livstid för bara ett mord, men i detta fallet har rätten ansett Madsens handlingar vara så extrema att det inte gått att döma till något annat än livstid.

 

Läs mer:

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev