När fakulteten bröt mot lagen krävdes åtgärder. Foto: ARKIV

Juridiska fakulteten trotsade lagen

Lund Juridiska fakulteten anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, av en student i mars. Orsaken ska ha varit en begärd handling som inte lämnades ut.

Studenten som anmälde fakulteten har begärt att få ta del av en lista över närvaro på ett seminarium. Enligt lag ska detta ske skyndsamt, men istället tvingades studenten påminna flera gånger och fick trots det inte ut den offentliga handlingen. Utöver det anser han att efterforskandeförbundet har överträtts.

Den berörda tjänstemannen på fakulteten säger att hen i deras dialog frågat om det fanns något problem med listan som gjorde att anmälaren ville se den. Hen säger sig enbart ha varit bekymrad och inte alls vara ute efter att göra efterforskningar i det specifika fallet. Lund universitet beklagar i sin tur händelseförloppet och anser att studenten skyndsamt skulle kunna ha hämtat en kopia eller ha fått den hemskickad. De anser även att tjänstemannens uttalandet gjorde det möjligt för studenten att uppfatta kommentaren som efterforskning.

Den önskade närvarolisten överlämnades till studenten så fort händelseförloppet kom till universitetets kännedom.
JO ger studenten rätt i sak och Juridiska fakulteten har efter händelsen vidtagit åtgärder. Allt för att förhindra att något liknande upprepas igen. Utöver information till lärare vid fakulteten så planeras en nätbaserad utbildning för kursföreståndaren där ett moment ska vara vikten att ge ut allmänna handlingar.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev