Gertrud Hellbrand. Foto: Sofia Runarsdotter

Hellbrand i ny roman om makt, kön och sex

litteratur/recension

BOK
Satyricon
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: Albert Bonniers

Efter den hyllade familjekrönikan, Veterinären, återvänder nu författaren Gertrud Hellbrand till teman kring maktstruktörer mellan könen och kvinnlig självdestruktivitet som hon tog upp i debutromanen Vinthunden och roman nummer två Scenario X.
I nya Satyricon har det resulterat i en roman som på många sätt är en sofistikerad blandning av Donna Tartts Den hemliga historien och E. L. James Femtio nyanser-trilogi. Dock med Tartts litterära kvaliteter och ett helt annat budskap än E. L. James.
Huvudpersonen i Satyricon heter Olivia och vi följer henne under två perioder i livet. I den första är hon en ung filosofi- och litteraturstudent i Uppsala och lär känna de mystiska och lockande syskonen Renée och Rufus Bodin. Olivia dras in i deras vänkrets och blir en del av den sexuellt experimeterande, festande och dekadenta gruppen Satyricon.
Hon blir också förälskad i/attraherad av Rufus och inleder en sadomasochistisk relation med honom där han dominerar och hon lyder. Under ett par heta veckor i syskonens sommarhus långt ut på landet spårar allting ur och slutar i katastrof och ett dödsfall.
I den andra tidsperioden är det nutid och det har gått 15 år sedan den katastrofala sommaren. Olivia har lämnat studentlivets händelser långt, långt bakom sig och bildat en klassisk kärnfamilj med son och en helyllepräktig man.
Nu har dock äktenskapet spruckt och Olivia återvänder till sommarhuset för vara med på Renées fyrtioårsfest och konfronteras med deras gemensamma historia och med sig själv, sina livsval och inte minst sin sexualitet.

Satyricon är alltså på många sätt samma typ av läslockande sträckläsning som Tartts magiska Den hemliga historien i skildringen av Olivias studentperiod. Ingredienserna är snarlika – unga oövervinnerliga studenter, en liten grupp med starka vänskapsband och så mörka stråk av begär och farligt experimenterande. Och inte minst ett sommarhus där lustarna kan levas ut för fullt – med katastrofala konsekvenser.
E L James kommer sedan in i de explicita erotiska skildringar av allt från Olivas och Rufus bondagelekar till Renées trekanter med välbyggda hantverkare. I ytterkanten av de sexuella lekarna växer också mörkret i form av allt från svartsjuka till ren misshandel.
Samtidigt är Satyricon inte alls en svensk Den hemliga historien eller en svensk E L James för den delen. I svängningarna som uppstår mellan den parallellt skildrade nutids- och dåtidsscenerna växer Hellbrands helt egna roman fram.
En roman där dåtidens Olivia på många sätt är den blekaste av alla de utlevande studenterna. Hon är snarare ett objekt för andras önskningar och begär och irriterande villig att ge upp sin egen vilja.
I nutid växer hon dock fram allt tydligare som subjekt, reflekterar över sig själv, funderar över sig själv och tar så småningom kommando över sitt eget liv – på sitt sätt.
Satyricon är läslockande, kittlande, spännande, och inte minst både oroande och tänkvärd när de kommer till makt och könsroller. Gertrud Hellbrand vågar utmana invanda tankemönster och väjer aldrig för mörkret. Med Satyricon vissar hon också – återigen – vilken suveränt bra berättare hon är.

BOK
Satyricon
Författare: Gertrud Hellbrand
Förlag: Albert Bonniers