Sju tjejer från danska Hvidovre har gått över till Malmö Redhawks: Julie Jensen, Mia Bau Hansen, Malene Clarin Frandsen, Natalie Perry, Signe Sass Jensen, Emma Jensen, Josephine Martini Asperup. På bilden även tränaren Jonathan Salman.

Danska hockeytjejer förstärker Redhawks

Malmö Redhawks damlag har dragit igång sin försäsong – med sju nya spelare från danska Hvidovre. Ett resultat av en stärkt satsning på Malmöklubbens damlag.

– Klubben gjorde en utvärdering efter förra säsongen och har en uttalad målsättning att vara en klubb för alla oavsett kön. Vi hade bara tio-elva spelare förra säsongen och skulle vi leva upp till klubbens mål så måste vi bygga ut truppen. Det har vi gjort nu och det är vi väldigt nöjda med. Ett steg i rätt riktning, förklarar sportchefen på dam- och juniorsidan Tomas Kollar.
Under en längre tid hade man fört samtal med Jonathan Salman och i början av maj föll det på plats och Hvidovres tränare, som själv har ett förflutet i Redhawks, värvades hem.
Med sig tog han en hel flock danska spelare.
– De såg en möjlighet att utvecklas vidare hos oss och ta nästa steg och vi är väldigt glada att de är här, berättar Kollar.

Nu har truppen vuxit till 18 spelare och det kan bli ytterligare någon.
– Vi känner att vi har en bra grund att stå på och är inte ute och letar aktivt, men ingen dörr är stängd. Det kanske kan bli någon spelare till.
Huvudfokus just nu, enligt Kollar, är att få ihop gruppen och bygga ett lag.
– Det är klart att det finns en dröm någonstans om att ta ett kliv upp i seriesystemet, men det är inget som är aktuellt i vår verklighet för närvarande, just nu handlar det bara om att få ihop en bra grupp och ta nästa steg.
– Vi drar inga jätteväxlingar rent sportsligt den här säsongen. Visst gör vi gärna ett bättre resultat än förra säsongen, men det är inte vårt huvudsakliga fokus just nu.

En annan vision är att bygga en grund för rekrytering av tjejer i närområdet.
– Vi hoppas kunna samla alla hockeyintresserade tjejer för en gemensam träning en dag i veckan så småningom.
Josephine Martini Asperup kom trea i poängligan förra säsongen när Hvidovre gästspelade i samma svenska serie som Malmö Redhawks.
Nu är hon plötsligt Redhewksspelare i stället:
– Det är förstås blandade känslor att lämna Hvidovre, men samtidigt vill jag utvecklas som person och hockeyspelare och öka mina chanser att komma med i danska landslaget till OS 202. Då var det här en bra möjlighet, för det finns bättre förutsättningar för utveckling här, förklarar Josephine.
– De tjejer som gått över är de som vill något med sin hockeysatsning.

Tränaren Jonathan Salman ser fram emot nysatsningen.
– Förra säsongen var Hvidovre bättre än Redhawks. Men med den uttalade satsning Malmö gör nu har Redhawks på sikt potential att bli ett väldigt bra lag och till och med gå upp. Det ska bli väldigt intressant.
– Nu har vi en bra start med de här spelarna och första målet är att bygga ett lag av gruppen och ta nästa steg i hockeyutvecklingen.

Sport i dag

Sportresultat