Nina Stemme. Foto: TT

Birgit Nilsson-priset till Nina Stemme

Den svenska sopranen Nina Stemme fick årets Birgit Nilsson Prize. Det avslöjade Birgit Nilsson Foundations ordförande Rubert Reischb i Stockholm på tisdagen.

Birgit Nilsson Prize, som består av en summa på en miljon amerikanska dollar, är ett av den klassiska musiken största priser. Priset delas ut vartannat eller vart tredje år till en sångare, dirigent, institution eller produktion som har åstadkommit något extra inom operakonsten. I år, samma år som Birgit Nilssons hundraårsjubileum firas, gick priset till svenska Nina Stemme, en av världens stora sopraner.

Nina Stemme, född 1963, har sjungit på stora operascener runt om i världen, bland annat i London, New York, Wien, Köln, Milano, Göteborg och Stockholm och på många operafestivaler. Hon har spelat Isolde i Wagners Tristan och Isolde, en roll som hon också gjorde under festspelen i Bayreuth.
Hösten 2005 utkom också en studioinspelning av Tristan och Isolde där hon sjunger mot Plácido Domingo, som var den första som fick Birgit Nilsson Prize.

– Det är en stor ära att bli uppskattad för mitt arbete och det är en ännu större ära att bli uppskattad i mitt hemland av en världskänd organisation som bär namnet och arvet efter en legende – min idol Birgit Nilsson. Eftersom det är hennes hundraårsjubileum i år blir det en extraordinär ära att ta emot priset, sade Nina Stemme i ett pressmeddelande.

Birgit Nilsson Prize initierades av operastjärnan själv redan på 1980-talet men genomfördes inte förrän fyra år efter hennes bortgång, 2009.
Tidigare pristagare är Plácido Domingo (2009), dirigenten Riccardo Muti (2011) och Wiens filharmoniska orkester (2014). Årets pris till Nina Stemme kommer att delas ut 11 oktober på Kungliga Operan i Stockholm.