Christina Nilsson. Foto: TT

Ystadsångare får stort stipendium

Ystadsfödda operasångaren Christina Nilsson får Sixten Gemzéus stora musikstipendium. Det avslöjades på måndagseftermiddagen.

I år är det andra året som Sixten Gemzéus stora musikstipendium ut.
Stipendiet, som är på 500 000 ska gå till en begåvning och ett framtidsnamn inom svensk musik och i årets mottagare blev operasångaren Christina Nilsson.

Christina Nilsson föddes 1990 i Ystad men flyttade till Stockholm i samband med studier vid Lilla Akademiens musikgymnasium.
Hon har utbildat sig till operasångare bland annat vid Vadstena folkhögskola och Operahögskolan i Stockholm; och uppträtt i flera operauppsättningar bland annat i Lyon och vid Stockholmsoperan och i vår gör hon titelrollen i Aida i Stockholm.
– Vi är väldigt glada att kunna tilldela stipendium till en av Sveriges mest lovande och lovordade operasångerskan i modern tid. Christina älskar operamusik och operadramatik och kan förmedla de stora känslorna som få andra och vi hoppas att stipendiet kan göra att Christina fortsättningsvis kan sprida sin röst över Sverige och världen, säger Gålöstiftelsens generalsekreterare Ingemar Persson i ett pressmeddelande.

Christina Nilsson har fått ett flertal stipendier och priser tidigare – bland annat Jenny Lind-stipendiet 2014 och Birgit Nilsson-stipendiet 2015.
En större prisceremoni kommer att hållas i Rikssalen på slottet den 30:e september i samband med Musik på Slottet och då kommer prisstatyett och diplom att delas ut till Christina Nilsson av prinsessan Christina.
Förra året gick Sixten Gemzéus stipendium till den svenska cellisten Jakob Koranyi.

Läs mer: