Shaun Bythell. Foto: Ben Please

Njutbart om ett år i bokhandeln

Litteratur/recension

BOK
En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Översatt av: Andreas Vesterlund
Förlag: Natur & kultur

Att driva en bokhandel är definitivt ingen dans på rosor i dessa dagar. Att läsa om att driva en bokhandel är å andra sidan ett sant nöje. I alla fall är det att läsa bokhandlaren Shaun Bythells En bokhandlares dagbok.
Med start onsdag 5 februari 2014 beskriver Bythell sin vardag som bokhandlare i The Bookshop i den skotska småstaden Wigtown. Genom hans dagliga dagboksanteckningar följer vi bokhandelsarbetet, lär känna så väl Bythell själv som hans olika medarbetare och vänner och också den lilla staden Wigtown som 1998 utsågs till Skottlands bokstad.
Bythells bokhandel är Skottlands största andrahandsbokhandel och staden har dessutom ytterligare ett antal bokaffärer och anordnar också diverse olika bokevent där höstens bokfestival är det största och lockar besökare långväga ifrån.

Shaun Bythell inleder varje dags inlägg med att redogöra för antalet onlinebeställningar och hur många av dessa som hittats i hyllorna och avslutar med att redogöra för dagskassan och antalet kunder.
Däremellan berättar han om besvärliga eller charmiga kunder, äventyrliga inköp av boksamlingar, förberedelserna för bokfestivalen och mycket annat som ingår i bokhandlarlivet. Med jämna mellanrum gör han också bok- och bokhandelsrelaterade utvikningar om dagsläget i branschen, om svårigheterna med onlineförsäljning, om Amazone, om känslan av att hitta en riktigt sällsynt bok, om vad som säljer bäst i ett antikvariat och mycket, mycket annat.
Varje ny månad inleds dessutom med ett citat ur George Orwells Bookshop Memories från 1936 som Bythell sedan gör nutida jämförelser med eller bara funderar kring.

Shaun Bythells ton är en tilltalande blandning av humor och ironi och han räds varken godhjärtade gliringar mot andra eller att beskriva sina egna tillkortakommanden.En bokhandlares dagbok är rätt och slätt suveränt underhållande men också tankeväckande läsning som definitivt inte bara roar inbitna boknördar utan egentligen alla som uppskattar bitska och välformulerade nutidskommentarer utifrån ett speciellt sammanhang.
Jag gissar att vi är många som efter att ha läst Bythells bok nu drömmer om att öppna en egen bokhandel med öppen spis, torn av ouppackade boklådor, en vresig medhjälpare och naturligtvis en katt (trots att han gör sitt bästa för att avråda från detta). Och säkert lika många planerar en resa till sydvästra Skottland och Wigtown som sammanfaller med höstens bokfestival.
Medan vi drömmer eller planerar kan vi fortsätta att följa bokhandlarvardagen genom The Bookshops Facebooksida.

BOK
En bokhandlares dagbok
Författare: Shaun Bythell
Översatt av: Andreas Vesterlund
Förlag: Natur & kultur