Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT
Foto: TT

Oroligheter vid Gazaremsan

Gaza Israelisk militär sköt och dödade över 50 personer under massprotester vid Gazaremsans gräns mot Israel. Händelsen kastade en skugga över Israels invigning av USA:s nya ambassad i Jerusalem.

Flytten av ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem utlöste våldsamma protester, skriver AP.
Protesterande satte eld på bildäck samt kastade brandbomber och stenar mot israeliska styrkor vid gränsen. Senare under måndagen öppnade israelerna eld från stridsvagnar, vilket fick protesterande att fly i skydd.

President Trump sade i ett videomeddelande till invigningen av den amerikanska ambassaden, som ägde rum bara 70 kilometer från händelserna vid gränsen mot Gaza, att han var besluten att underlätta en varaktig fredsöverenskommelse mellan israeler och palestinier.
Sent på eftermiddagen hade minst 43 palestinier dött varav fem minderåriga, enligt Gazas hälsominister. En av de minderåriga var en flicka.

Över 770 hade skadats, varav 86 allvarligt. Döds- och skadetalen steg senare.
Vid invigningsceremonin på ambassaden lade president Trumps svärson och chefsrådgivare i Mellanösternfrågor Jared Kushner skulden på de protesterande.
– Som vi sett av den senaste månadens protester är detta provocerande våld en del av problemet och inte en del av lösningen, sade han.
Kushner och Trumps dotter Ivanka ledde den amerikanska delegationen som också inkluderade USA:s finansminister och fyra republikanska senatorer.

Den nya ambassaden ska tills vidare husera i ett befintligt konsulat, tills man fattat beslut om permanenta lokaler.
I Gaza var den Hamasledda protestmarschen tänkt att bli den största hittills i den veckolånga kampanjen mot den decennielånga blockaden av området. Enligt israelisk militär samlade den cirka 40 000 människor, vilket skulle vara mindre än Hamas hoppats på.

Marschen var också en protest riktad mot invigningen av ambassaden. Att flytta ambassaden från Tel Aviv till Jerusalem, ett av Trumps viktigaste vallöften, har gjort palestinierna rasande. De ser östra Jerusalem som en framtida huvudstad.
Protesten var även kulmen på en kampanj, ledd av Hamas och påeldad av två miljoner palestiniers förtvivlan, för att bryta blockaden som infördes av Israel och Egypten efter att Hamas tog kontroll över Gaza 2007.
Sedan de veckoliga marscherna började i slutet av mars, har 85 palestinier dödats och över 2 500 sårats.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×