Samtliga akutmottagningar i Skåne kommer att hållas öppna i sommar.
Planeringen inför sommaren är intensiv enligt Björn Eriksson, Sus, Björn Zackrisson, Sund, och regiondirektör Alf Jönsson.

Inga akuter stängs under sommaren

SKÅNE Det blir 400 färre vårdplatser i den skånska sjukvården i år men akutmottagningarna och förlossningsvården på våra sjukhus kommer att ha samma resurser som vanligt.

Det konstaterade ansvariga chefer vid en presskonferens på regionhuset i Malmö på måndagen.
– Vi har lärt en hel del av erfarenheterna från tidigare somrar och har blivit bättre på att dagligen samordna sjukvården mellan olika sjukhus och vårdinrättningar, säger Björn Eriksson, förvaltningschef på Sus.
Målet med sommarverksamheten är att akutverksamheten ska fungera, även operationer, att alla som ska föda barn kan komma till och att alla livsuppehållande åtgärder fungerar, som ambulansverksamheten.
Däremot skjuts en del planerad vård, som operationer, upp till efter sommaren. I sommar har dock sjukhusen på Sus och i nordvästra Skåne dock tillgång till ett mobilt operationsteam.
– Samtidigt har vi cirka 30 000 medarbetare som ska ha semester och det ställer krav på att vi har tillräckligt med vikarier som kan täcka upp för dem, menar regiondirektör Alf Jönsson.
Rolf Ohrlander, ansvarig för sommarplanering och krisberedskap påpekar att i år är det inte bara på Skånes universitetssjukhus i Lund och Malmö som det blir tufft i sommar.
– Utgångsläget med vårdplatser är något lägre i år över hela Skåne varför alla drabbas lika. Därför är det viktigt med samordning så att det inte går ut över patienterna, förklarar Rolf Ohrlander.
Från fjolårets cirka 3 000 vårdplatser har antalet vårdplatser sjunkit till 2 724 i vår, mycket beroende på personalbrist, främst specialistsjuksköterksor.
Enligt planeringen inför sommaren tänker regionen minska antalet akutsomatiska vårdplatser med cirka 400 under de lägsta bemannade sommarveckorna i år.
På Skånes universitetssjukhus går man ner från 968 akutsomatiska vårdplatser i vår till 725 vårdplatser för den lägst bemannade perioden i sommar.
Allt hänger dock på hur många vikarier som Region Skåne kan rekrytera inför sommarsäsongen.
– Vi jobbar på flera olika plan. De som studerar på en vårdutbildning har stora möjligheter att arbeta som vikarie på någon av våra arbetsplatser. Bland annat har flera läkarstudenter hoppat in som medicinska sekreterare, berättar HR-chef Gudrun Berggren.
Ordinarie personal som tar extrapass får också en bonus. De som tar ut tre veckors semester istället för fyra får en bonus på 6 000 kronor och de som bara tar ut två veckor får en bonus på 12 000 kronor.
– Vi sätter också in en del extrapersonal som kan hjälpa till med olika sysslor för att avlasta sjuksköterskor och läkare, säger Gudrun Berggren.

Vårdcentraler stängs

Under sommaren slås flera vårdcentraler samman under olika perioder.

Här är de vårdcentraler som berörs:
Capio Novakliniken Veberöd flyttar till Capio i Sjöbo vice versa.

Capio Novakliniken Rydsgård flyttar till Capio Ystad.
Capio Novakliniken Gärsnäs flyttar till Capio i Borrby.
Capio Citykliniken Mariastaden Helsingborg flyttar till Capio Helsingborgs Södra.

VC Rosengården Malmö flyttar till VC Törnrosen Malmö.
HMC Staffanstorp och HMC Lomma flyttar till HMC Hjärup.

Sundets läkargrupp Furulund flyttar till Sundets läkargrupp i Bjärred.
VC Centrumläkarna i Helsingborg flyttar till Berga läkarhus.
VC Vä flyttar till VC Vilan Kristianstad.

×