Den 13 augusti sköts två män på en fest på Ystadgatan.Foto: Johan Nilsson / TT

Alla åtalade frias för mordförsök på fest

Malmö. Alla misstänkta för mordförsöket på Ystadgatan frias av Malmö tingsrätt. Endast en person har knutits till brottsplatsen och det har inte gått att bevisa att han visste om att hans kamrat skulle skjuta rakt in i en folksamling.

Den 13 augusti 2017 var det fest på Föreningarnas hus på Ystadgatan. En föreningen hade hyrt in sig i en av lokalerna. Partyt pågick hela natten och dj:n skulle precis sätta på kvällens sista låt när flera män anländer strax före klockan sex på morgonen.
– Vem slog min bror? skrek en av männen innan han sköt flera skott in i lokalen där upp mot 100 personer befann sig.
Två personer sköts i överkroppen och fördes med livshotande skador till sjukhus. Ytterligare två personer misshandlades. Samtidigt befann sig en 19-årig man på gatan utanför. Han frågade om någon sätt hans mobiltelefon som försvunnit tidigare under kvällen. Flera vittnen har pekat ut 19-åringen som en person som tidigare under kvällen gått förbi utanför festen och lagt sig i ett tjafs och sedan jagats från platsen.
Gärningsmännen sprang från platsen och försvann i en vit bil tillsammans med 19-åringen som förlorat sin mobil. Enligt tingsrätten är det klarlagt att minst tre personer, förmodligen fyra och eventuellt fem var med i den vita bilen. Bilen var hyrd av en av de åtalade, en 21-årig man. Men bilen har körts av flera olika personer som kört runt i Malmö under natten under den pågående Malmöfestivalen.

Tingsrätten menar att det är styrkt att en av 19-åringarna har använt det aktuella telefonnumret, förlorat sin telefon på Ystadvägen, blivit upplockad i bilen och återvänt till platsen.
Den andra åtalade 19-åringen skulle kunna vara några av de som anlände i den vita bilen och gick in i trapphuset på Ystadgatan kort före skjutningen.
Det vinner främst stöd av att skytten ropade ”vem slog min bror”. Men det är inte tillräckligt för att göra antagandet att det var den 19-årige mannen som var skytten eftersom ordet bror ”har en vidare betydelse än biologisk bror i de grupper den tilltalade tillhör”. Han har inte kunnat knytas till brottsplatsen och frias därför.

21-åringen har erkänt att han hyrde den vita bilen och körde den under lördagskvällen. Det finns enligt rätten mycket som talar för att han var med i bilen till brottsplatsen men det kan inte lämnas utan avseende att bilen använts av andra personer. Därför frias han.
Tingsrätten menar att det faktum att den 19-årige mannen som förlorat sin telefon, kom tillbaka till platsen för att söka efter den inte har något med kriminalitet att göra. Att han återvände med flera män kan ha att göra med att han utsattes för misshandel eller försök till misshandel och inte ville att det skulle hända igen.
”Gänget i bilen har således varit ute på en helt legal återkrävandetur… från det att beslutet togs att åka till Ystadvägen till dess att skjutningen ägt rum har det gått mycket snabbt. Att det inför denna resa skulle ha planerats eller ens diskuterats att någon skulle komma att skjutas framstår närmast som otroligt.”
Det har inte kunnat bevisats att 19-åringen som förlorat sin telefon kände till att hans kamrater hade en pistol och långt mindre att han skulle vara likgiltig för att denne skulle börja skjuta in i en folksamling, resonerar rätten.

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.

Nyhetsbrev