Släpp kraven och förvänta dig inte ett perfekt resultat på första försöket, är brodösen Karin Holmbergs tips till nybörjaren.Foto: Henrik Montgomery/TT
2. Karin Holmberg har broderandet som yrke. – Den enkla förklaringen är att jag hade lätt för broderi, och därför var det roligt. Numera stickar jag mycket också, men jag behövde en lång startsträcka innan jag fick ordning på stickandet. Foto: Henrik Montgomery/TT
3. Karin Holmberg har broderandet som yrke. – Den enkla förklaringen är att jag hade lätt för broderi, och därför var det roligt. Numera stickar jag mycket också, men jag behövde en lång startsträcka innan jag fick ordning på stickandet. Foto: Henrik Montgomery/TT
Karin Holmberg.
5. Karin Holmberg har broderandet som yrke. – Den enkla förklaringen är att jag hade lätt för broderi, och därför var det roligt. Numera stickar jag mycket också, men jag behövde en lång startsträcka innan jag fick ordning på stickandet.
I vissa delar av landet, som Skåne, Blekinge och Jämtland, består motiven av både människor och djur. Det blir ett slags historieberättande i broderiform.
En trubbig och en spetsig nål med avlångt öga, så kallade tapisserinålar, är bra att ha, liksom en sybåge av trä.
8. En trubbig och en spetsig nål med avlångt öga, så kallade tapisserinålar, är bra att ha, liksom en sybåge av trä.
Syslöjdsklassikern korsstygn är bra att börja med.
Syslöjdsklassikern korsstygn är bra att börja med.
För brodösen Karin Holmberg har broderi och textilt hantverk aldrig varit ”ute”, hon har levt med det i hela sitt liv.
I vissa delar av landet, som Skåne, Blekinge och Jämtland, består motiven av både människor och djur. Det blir ett slags historieberättande i broderiform
13. Broderiet kom in i Karins liv redan vid sju års ålder och blev det självklara valet, även om det tog lite tid innan hon insåg att hon faktiskt kunde ha broderihantverket som yrke.
Broderiet kom in i Karins liv redan vid sju års ålder och blev det självklara valet, även om det tog lite tid innan hon insåg att hon faktiskt kunde ha broderihantverket som yrke.
– Numera gör jag nästan alla mina mönster själv, men jag tittar gärna på gamla förlagor. Det är fint att plocka någon detalj och sätta in den i ett nytt sammanhang, säger brodösen Karin Holmberg.
16. – Numera gör jag nästan alla mina mönster själv, men jag tittar gärna på gamla förlagor. Det är fint att plocka någon detalj och sätta in den i ett nytt sammanhang, säger brodösen Karin Holmberg.

Uppsving för broderandet

HOBBY. Karin Holmberg gjorde ett yrke av sin främsta hobby. Nu vill hon inspirera fler att lära sig att brodera.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på Skånskan.se
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din mejlkorg