Thomanders Jul 2016. Stéfanie Feldman Olofsson och Cecilia Pedersen. Foto: Lars Johansson

Thomandersällskapet nobbar julbidraget

Lund Bidraget på 165 000 är för litet menar föreningen. Nu hotas jularrangemanget att ställas in för andra året i rad.

Thomanders Jul ansökte från början om 500 000 kronor från kommunen för att genomföra ett adventsfirande under fyra helger.
I början av februari beslutade kommunstyrelsen att uppmana kultur- och fritidsnämnden att bevilja 400 000 kronor av Vinterlunds budget. Thomandersällskapet jublade, men lyckan blev kortvarig.
När beslutet väl fattades av kultur- och fritidsnämnden landade bidraget på 165 000 kronor. Nu har projektet Thomanders Jul beslutat sig för att tacka nej till kommunens bidrag.
– Det är inte möjligt att genomföra vår ansökan med de pengarna. Det är alldeles för lite, säger Cecilia Pedersen, ordförande i Thomandersällskapet.

Att börja ta betalt för arrangemangen och på så sätt finansiera sin verksamhet är inte heller ett alternativ, enligt Cecilia Pedersen.
– Vi är en ideell förening. Budgeterade medel går till att ta in artister och andra kulturevenemang och där ska alla grupper vara välkomna. Därför tar vi inte något inträde.
Efter kommunens besked om ett kraftigt nedbantat bidrag har Thomandersällskapet övervägt andra lösningar.
– Nu tittar vi på om vi ska lämna in en ny ansökan till Vinterlund till den 15 juni.
Vinterlund, som har en totalbudget på 2,5 miljoner kronor, har också medel att fördela till arrangemang och projekt. Hos dem kan den som vill ingå i Vinterlunds program söka pengar.
Än finns det alltså hopp om att Thomanders Jul kan bli av, men besvikelsen över kommunens beslut är stor.
– Vi skickade frågan till kommunstyrelsen eftersom vi tycker att det är ett så pass stort och inarbetat evenemang. Vi vet om Vinterlunds ramar. Vi kan inte satsa så stort som när vi ansökte hos politikerna i Lunds kommun.

Hur tänker ni om framtiden?
– Vi har andra aktiviteter utöver Thomanders Jul. Vi tittar på vad vi har lust och glädje att genomföra, men det är så klart dränerande när man fajtas för att göra detta ideellt.

Senaste nytt omLund

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×