Linn Alenius, förstanamn på listan, tillsammans med Sven-Åke Johansson, Elisabeth Ripa och Kristina Carlsson. I bakre raden står Christopher Ripa och Toran Ekdahl och kikar ut. Privat bild

De vill att barn ska vara mer delaktiga

Svalöv Feministiskt Initiativ hoppas få dubbelt så många platser i Svalövs kommunfullmäktige efter valet – två stolar istället för dagens en.
Och en viktig fråga är barnrättsperspektivet, berättar FI-listans förstanamn Linn Alenius.

– Vi vill att barn ska vara delaktiga i alla beslut som tas, säger Linn Alenius.
– Ofta missar man att fråga barn, fortsätter hon, hänvisar till FN:s barnkonvention och berättar att barn till exempel skulle kunna tycka till om var övergångsställen ska ­placeras när man bygger en ny väg.
– Då kan man prata med barn i olika åldrar.
Feministiskt Initiativ kom in i Svalövs kommunfullmäktige 2014 och har ett mandat. Till hösten hoppas Linn Alenius, som är förstanamnet på FI:s lista till kommunalvalet, att partiet istället får två stolar.
– Det hade varit kul att vara två, säger hon.

Liksom till valet 2014 är det Kristina Carlsson från Röstånga som kommer på andra plats på listan.
På tredje plats kommer Elisabeth Ripa som är ett nytt namn. Till förra valet var det istället hennes dotter, Amanda Ripa, som var tredjenamnet på listan. I år kommer den sistnämnda istället på en femteplats.

Sven-Åke Johansson, en 84-årig lantbrukare från Konga utanför Kågeröd, är debutant.
– Han kontaktade mig själv redan efter förra valet och sa att han röstade på oss, säger Linn Alenius och berättar att hon då frågade om han inte kunde tänka sig att engagera sig.
– Han sa ja och sedan dess har han varit engagerad. Han är väldigt bra på miljöfrågor, fortsätter Alenius och berättar att just miljöfrågorna är väldigt viktiga för partiet lokalt:

– Där känner vi att man kunde göra mer. Vi vill se mer miljövänliga alternativ i den kommunala måltidsservicen. Mer växtbaserad kost, men också att man ser över matsvinn, säger hon.

Här är hela FI-listan:
1. Linn Alenius, 38, Kågeröd
2. Kristina Carlsson, 45, Röstånga
3. Elisabeth Ripa, 50, Röstånga
4. Sven-Åke Johansson, 84, Konga
5. Amanda Ripa, 23, Röstånga
6. Christopher Ripa, 50, Röstånga
7. Christa Gustavsson Ohlsson, 62, Konga
8. Yousra Qrayim, 42, Teckomatorp
9. Karin Larsarp, 44, Röstånga

Dagens fråga

Borde damfotbollen få mer fokus och resurser?

  • Ja (68%, 105 Röster)
  • Nej (32%, 49 Röster)

Antal röster: 154

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×