– Det blir debut för mig här på Mölleplatsen, säger Albin Ganovic, som tror att hans Vintercirkus kommer att locka många. Foto: Yvonne Erlandsson
- Det blir debut för mig här på Mölleplatsen, säger Albin Ganovic, som tror att hans Vintercirkus kommer att locka många. Foto: Yvonne Erlandsson

Vintercirkus på klassisk mark

Nu grönskar Mölleplatsen i Malmö, maskrosor lyser som små solar och skolbarn leker vid den gamla kvarnen. Till vintern blir det också färger och skratt när Malmö Vintercirkus drar in på den klassiska cirkusplatsen.
– En sprudlande föreställning i traditionell cirkusmiljö där vi också berättar en saga om att våga drömma i motvind, säger Albin Ganovic.

Albin har tidigare spelat cirkus på vintern i Helsingborg. I två år slog han upp cirkustältet där i centrala staden. Nu är han tillbaka med ett större tält med plats för 1 000 personer och med en mycket större produktion som spelas både i Malmö och i Helsingborg.
I det vinterbonade tältet – det ska vara varmt, miljövänligt uppvärmt och det ska ha riktigt golv, lovar Albin – ska prisbelönta cirkusartister från olika håll i världen medverka i en föreställning som hålls samman av historien om flickan Ofelia och clownen Cito.
Ofelia är en flicka som inte platsar in.
– Som liten rymmer hon med cirkusen med sin stora resväska. Hon går rakt in i cirkusmanegen. Hon är kaxig och naiv och säger att hon ska vara cirkusassistent. Kanske slutar hon som direktör? säger Albin Ganovic,

Vem som ska spela barnrollen är inte klart, men det ska vara en ung skådespelare.
– Vi ska ha en liten audition för rollen. Ofelia är en 8-årig flicka, men så ung kommer vår skådespelare förstås inte att vara.
Parallellt med historien om Ofelia berättas den om Cito, Albin Ganovics egen clownkaraktär.
– Han tror sig ha blivit övergiven som fyraåring och att det är därför han reser runt med cirkusen.
Men så kommer en stor låda in med en budbil – och i den finns Citos mamma, spelad av Marianne Mörck.
– Och det kanske inte var som han trodde, konstaterar Albin Ganovic.

Att drömma i motvind, att leta efter ett hem och att hitta hem är ett tema som också passar in på alla de kringresande cirkusartisterna, menar Albin Ganovic.
– De kommer Brasilien, Kuba, Paris, Tyskland och Afrika. Och faktiskt är alla prisbelönta i internationella festivalen i Monte Carlo, säger Albin.
Ormmänniskor, trapetskonstnärer, hand-mot-hand-akrobatik i en unik konstellation är något av det man kan förvänta sig att se i tältet som är 34 meter stort och tio meter högt.
– Dessutom har jag en makalös ikon till berättarröst, nämligen Eva Rydberg. Det är inte så mycket berättande, men hennes inspelade röst kommer att hjälpa folk att förstå sagan, säger Albin.

Att han lyckats engagera både Marianne Mörck och Eva Rydberg är något Albin Ganovic är väldigt stolt över.
– Jag nyper mig i armen. Jag förstår inte att jag lyckats få båda mina idoler med i cirkusen på olika sätt. Jag ser mig själv fortfarande som ett fan och en entusiast och så får jag med mig människor som stått på scen i över 40 år, som jobbat på operan! Jag har lärt mig av båda två redan innan jag kände dem och det där med att våga drömma i motvind kan man applicera på båda.

Albin Ganovics egen historia har också mycket gemensamt med Ofelias. Han rymde en gång själv med cirkusen.
– Ja, precis. Men att rymma med cirkusen är också en metafor för att göra det man vill göra och våga vara sig själv. Och det gjorde jag. Jag var lärling i två år när jag var tolv och när jag var fjorton blev jag turnéledare. Jag lärde mig allt från hur man drar el, söker tillstånd och talar tyska, säger den engagerade clownen/cirkusentreprenören.

Mellan den 10 och den 20 januari blir det tolv föreställningar i Malmö och därefter drar cirkusen vidare till Helsingborg, där man spelar på Sofiero mellan den 26 januari till den 3 februari.
Biljetterna släpps den 14 maj via Kulturcentralen och Dunkers.