Mötet

Samtidsmosaik med 15 dockor på scen

Skådespelaren och dramatikern Tove Olsson med dockan Tove. Foto: Gunilla Wedding
Artikel Mötet med en ung tiggare fick dramatikern och skådespelaren Tove Olsson att börja fundera över vad det är för samhälle vi har i dag. Genom inspelade samtal med allt från familjemedlemmar till främlingar vars historier hon drabbades av skapade hon den dokumentära teaterföreställningen Det nya riket som har premiär på Malmö Dockteater på fredag med 15 dockor och tre skådespelare på scen.

Bakom den lilla scenen i Malmö Dockteaters lokal hänger Det nya rikets 15 dockor på rad och på bänken ovanför dem står den välgjorda miniatyrrekvisitan – ett omklädningsrum med boxhandskar, en liten fåtölj, en laptop på ett bord, en orange 70-talssoffa i manchester och mycket annat.

– Vi gör Det nya riket i samarbete med Folkteatern Gävleborg och stockholmsbaserade teatergruppen Lumor och i vanliga fall har vi ganska knappa resurser här på Malmö dockteater så det är kul att kunna göra ett större projekt än vanligt med större resurser, säger Malmö dockteaters grundare och konstnärlige ledare Erik Holmström som också står för regi och scenografi till Det nya riket.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Skånska framgångar i Kungsbacka

Jens Fredricson vann helgens deltävling i ATG Riders League i Kungsbacka.
Foto: @RolandThunholm
Sport
ridsport Det gick bra för de skånska ryttarna i ATG Riders League Grand Prix i Kungsbacka i helgen som gick. Vann gjorde Flyinges Jens Fredricson.

Tio ekipage gjorde upp i helgens avslutande winning round och bäst gick det för Jens Fredricson på Markan Cosmopolit som hade bästa tiden med drygt en och en halv sekunds marginal.

Final var en tidshoppning där Jens planerat varje steg. Han vände innanför och sparade tid överallt på banan.

– Det här var min första seger i ATG Riders League Grand Prix. Det var väldigt roligt, berättade han efter segern i finalen.

Nu återstår en deltävling i Borås 18-20 mars. Jens Fredricson ligger fyra i totalen och i potten finns, förutom en finalplats i Riders League även för bästa ekipage efter de fem deltävlingarna en biljett till vissa internationella klasser under Gothenburg Horse Show.

– Nästa tävling blir nog Borås och fortsättningen på ATG Riders League Grand Prix. Meningen var att vi skulle rida i Arezzo, Italien. Men nu vågar vi inte åka. Vi vill inte bli kvar i Italien hur länge som helst. Sen får vi väl se hur det blir. Jag tror att jag kan kvala in och få rida i Scandinavium, säger Jens Fredricson.

På tredje plats i Kungsbacka kom Isabell Bengtsson från Dagstorportens RF och på fjärde plats Rebecca Hallberg Fischer från Skyrups CC.

Ekonomi

Italiens statsskuld växer

Italienarna kliver uppför skuldtrappan. Arkivbild.
Foto: Leif R Jansson/TT
Ekonomi
Ekonomi

Italiens statsskuld ökade rejält i fjol på grund av pandemin. Den ligger nu på 155,6 procent av Italiens BNP, mot 134,6 procent 2019.

Som en jämförelse var Sveriges statsskuld 26 procent av BNP under pandemiåret 2020.

Inrikes

Död person upptäckt vid skola i Finspång

En död person har hittats vid en skola i Finspång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En död person hittades vid en skola i Finspång vid lunchtid på måndagen. Det finns ingen uppenbar förklaring till dödsfallet och polisen utreder om denne kan ha bragts om livet.

Personen är vuxen och hittades intill en parkeringsplats vid skolan, som är en låg- och mellanstadieskola.

– Det är förbipasserande som har upptäckt personen ligga på marken, säger polisens presstalesperson Björn Öberg.

– Hur länge personen har legat där är oklart, men det är inte alldeles färskt, om jag säger så.

Området har spärrats av och ett stort antal poliser arbetar på platsen för att alla detaljer ska dokumenteras. Hundar kommer också att användas. Polisen vill vänta med att säga vart utredningen kan ta vägen.

– Vissa initiala omständigheter har vi väl sett, men inget vi vill gå ut med så här tidigt, säger Öberg.

I skolan har elever varit på plats som vanligt på måndagen.

Inrikes

Förtalsanmälan mot Busch tas inte upp av JK

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes

Förtalsanmälan som riktas mot KD-ledaren Ebba Busch tas inte upp av Justitiekanslern. Anmälan kommer därför att gå tillbaka till särskilda åklagarkammaren som ska ta beslut om förundersökning ska inledas eller inte, skriver JK i ett pressmeddelande.

Justitiekanslern är ensam åklagare när det gäller tryck- och yttrandefrihets­brott. För att JK ska ingripa krävs det att yttrandefrihetsgrundlagen är tillämplig. Annars är det allmän åklagare som ska pröva om något brott har begåtts.

"Anmälan avser ett sådant uppgiftslämnande på soci­ala medier som inte ska prövas enligt yttrandefrihets­grundlagen. Justitie­kanslern är därför inte behörig åklagare i detta fall", skriver JK.

Niklas Svahn/TT

Sport

Dahlqvist kör VM-milen – Svahn utanför laget

Maja Dahlqvist. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport

Charlotte Kalla, Frida Karlsson, Ebba Andersson och Maja Dahlqvist – guldmedaljör i söndagens sprintstafett – är kvartetten som har tagits ut för att försvara Sveriges färger i morgondagens millopp i skid-VM i Oberstdorf.

– Vi bedömer att det är de här fyra som har presterat bäst i skejt den här säsongen, säger landslagschefen Anders Byström.

Det betyder att Linn Svahn står utanför laget.

För herrarna väntar närmast 15 kilometer på onsdag, också det i fri stil. De svenska åkarna som har tagit ut är Björn Sandström, William Poromaa, Jens Burman och Karl-Johan Westberg.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Ekonomi

Så mycket minskade flygtrafiken i fjol

Flygplanen blev kvar på marken. Arkivbild.
Foto: Michael Probst/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Flygtrafiken i svenskt luftrum minskade med hela 57 procent i fjol, enligt färsk statistik från Luftfartsverket.

Antalet flygrörelser var 332 000 förra året, mot 774 000 under 2019.

Minskningen är en direkt följd av pandemin. Under januari och februari 2020 var nedgången relativt liten, men från början av mars var konsekvenserna för flyget mycket stora.

I april förra året var flygtrafikvolymerna som lägst, bara 15 procent av 2019 års nivåer. Därefter har flyget återhämtat sig, men ligger på cirka 30–35 procent av nivåerna 2019.

Utrikes

Fängelse för Sarkozy

Den korruptionsklagade franske expresidenten Nicolas Sarkozy anländer till rättegången i Paris den 10 december. Arkivbild.
Foto: Michel Euler/AP/TT
Utrikes
Utrikes Nicolas Sarkozy gjorde sig skyldig till mutbrott när han lovade en domare gentjänster i utbyte mot information om en utredning. Rätten i Paris dömer den franske expresidenten till tre års fängelse, varav två års villkorligt.

Nicolas Sarkozy döms för att 2014 ha lovat en domare en eftertraktad tjänst i Monaco i utbyte mot information om det så kallade Bettencourt-fallet. Det handlade i sin tur om huruvida Sarkozy 2007 tagit emot otillåtna kampanjbidrag från den stormrika affärskvinnan Liliane Bettencourt, en misstanke som sedermera avskrevs.

Under rättegången i december framhöll Sarkozys advokat att domaren aldrig fick det omtalade jobbet. Åklagaren, vars bevisning har byggt på avlyssnade telefonsamtal, påpekade i sin tur att fransk lag inte gör skillnad på försök till och fullbordat mutbrott.

Sarkozy själv har kategoriskt förnekat att han skulle ha begått "minsta lilla korruptionshandling".

Kan begära fotboja

Åklagaren hade yrkat på fyra års fängelse, varav två år villkorligt. Att rätten utdömer en något mildare påföljd innebär att Sarkozy kommer att kunna ansöka om att avtjäna straffet i sitt hem med elektronisk fotboja.

Två medåtalade ‒ domaren som utlovades jobbet och Sarkozys dåvarande advokat ‒ döms till liknande straff.

66-årige Sarkozy, som var president från 2007 till 2012, har tio dagar på sig att överklaga domen.

Men även om han skulle frias i högre instans innebär domen sannolikt spiken i kistan för en eventuell politisk comeback. Sarkozy har själv förnekat att han planerar en återkomst, men har en stark supporterskara som förordat att han ska ställa upp som Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år.

Juridiska orosmoln

Framöver hotar fler juridiska orosmoln för expresidenten, som tidigare sagt att utredningarna gjort hans liv "till ett helvete".

Sarkozy anklagas för att år 2007 ha tagit emot mångmiljonbidrag av Libyens dåvarande diktator Muammar Gaddafi, för fiffel med kampanjfinanser 2012 och för att ha tagit emot otillåtna betalningar från ett ryskt försäkringsbolag 2019.

I mentorns fotspår

Sarkozy är den andre franske presidenten att dömas för mutbrott. 2011 fick Sarkozys företrädare och mentor Jacques Chirac två års villkorligt fängelse för korruption.

I fjol dömdes partikamraten François Fillon, premiärminister under Sarkozys mandatperiod och Republikanernas presidentkandidat i valet 2017, till fem års fängelse för förskingring av allmänna medel.

Skandalen anses ha bidragit till den nuvarande presidenten Emmanuel Macrons valseger.

Sport

Friidrotten godkänner rysk åtgärdsplan

Ryssland kan vara på väg att bli fullvärdig medlem av det internationella friidrottsförbundet igen – vilket öppnar för OS-deltagande. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Sport
Sport

Internationella friidrottsförbundet (World Athletics) har godkänt den åtgärdsplan som har tagits fram för att Ryssland ska kunna återvända som medlem i den globala friidrottsfamiljen.

Ryssland har varit avstängt sedan slutet av 2015 på grund av allvarliga dopningsbrott. Nu tror man att förutsättningarna finns för att på djupet skapa en förändring av den ryska dopningskulturen, något som har efterfrågats de senaste fem åren.

"Jag tror inte att det har gått en vecka under mitt ordförandeskap där jag inte har svarat på frågor om Ryssland och vår idrott", säger World Athletics ordförande Sebastian Coe i ett pressmeddelande.

Han riktar ett stort tack till förbundets tillsatta specialgrupp, deras experter och det ryska friidrottsförbundet för att ha "skapat en detaljerad vägbeskrivning för att återuppbygga förtroende".

Förändringen kommer inte ske över en natt. Om ett par veckor ska beslut fattas om ryska friidrottare tills vidare ska få tillåtelse att tävla under neutral flagg i stora internationella mästerskap, bland annat sommarens OS i Tokyo.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL