Oline Stig, författare och ordförande för Litteraturhus Lund. Foto: Gunilla Wedding

Litteraturhus Lund startar kulturcenter

Fyra frågor Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Oline Stig, ordförande för Litteraturhus Lund, som nu tar initiativ till ett framtida kulturcenter i en fyrlängad gård på Revingehed, Hedlandet Ink. Verksamheten inleds med en inspirationsdag på nationaldagen, 6 juni.

Hur fick ni idén idén till kulturcentret Hedlandet Ink?
– Platsen födde idén kan – Platsen födde idén kan man säga. Det är otroligt vackert på Revingehed och gården lämpar sig utmärkt som residensbostad för författare och dramatiker. Under Novellfesten förra året hade vi en av programpunkterna förlagda på gården med busstur ut från stan och fick många positiva reaktioner. Vi tror också att det är en bra plats för ett kulturcentrum — både för dem som bor i trakten men också för dem som vill ta sig dit från Lund och Malmö.

Ersätter det planerna på ett Litteraturhus i Lund som ni arbetat länge för?
– Nej. Vi vill ha ett litteraturhus i Lund också!

Onsdag 6 maj har ni inspirationsdag. Vad händer då?
– Först blir det workshop för dramatiker, författare och skådespelare under dagen. Från kl 17 är det öppet för allmänheten. Då kommer workshopen att visa vad de arbetat med under dagen, sedan blir det diktläsning och teater med gruppen Athena från Malmö. Man kommer också kunna äta pannkakor och värma sig vid elden.

Vad har ni sedan för vidare planer för Hedlandet Ink?
– Vårt kulturcentrum befinner sig fortfarande i en uppbyggnadsfas — vi håller för närvarande på med en förstudie, men i framtiden tänker vi oss ett residens för dramatiker och författare samt en blackbox i ladan där man kan ha kursverksamhet, litterära evenemang, utforskande av dramatik och biovisning till exempel.