En spontan charleston på Fredriksdalsteaterns scen. Fredrik Dolk, Eva Rydberg, Anna Norberg, Birgitta Rydberg och Mia Poppe. Foto: Jörgen Johansson
Birgitta Rydberg spelar Amanda Propp och Robert Rydberg betjänten Herman. Foto: Jörgen Johansson
Eva Rydberg firade 25 år som teaterchef på Fredriksdal, 60 år som artist och dessutom sin egen 75-årsdag i somras. I maj släppte hon också sin första singel på 30 år, Himmelen. Foto: Jörgen Johansson Inför sommaren i Fredriksdalsparken i Helsingborg
Mia Poppe gjorde sin första roll i Fars lille påg som tonåring. Foto: Jörgen Johansson
Anders ”Ankan” Johansson har ett speciellt trick för att ta fram rollkaraktären professor Palm. Foto: Jörgen Johansson
Eva Rydberg som Matilda Cederstam med sin militäriske make Rutger, spelad av Fredrik Dolk. Foto: Jörgen Johansson
När regissören Anders Aldgård var liten smög han in genom bokhäcken på Fredriksdal och blev kompis med Nils Poppe. Att få regissera under jubileumsåret ser han som en stor ära. Foto: Jörgen Johansson
Eva Rydberg på parketten. Den 15 juni är det premiär för sommarens föreställning Fars lilla tös. Foto: Jörgen Johansson

Fars lilla tös dansar in på scen

Eva Rydberg firar 25 år som teaterchef på Fredriksdal, 60 år som artist och dessutom sin egen 75-årsdag. Mycket ska firas med farsen Fars lilla tös och den som ska styra upp jubileet är regissören Anders Aldgård.
– Det känns verkligen som en ära, säger Aldgård.

Själv har han suttit på parketten på Fredriksdal varje sommar sedan 1967.
– Sedan jag var 13 år har jag suttit här varje år. Jag smög in en dag genom ett hål i häcken och blev kompis med Nils Poppe, som sa att jag fick komma till teatern så ofta jag ville. Det var en fantastisk skola att se en sådan ikon jobba fram en föreställning med tajming och gags.

Fars lille påg, som pjäsen hette när Nisse Poppe gjorde den, var scenens första Arnold & Bach-pjäs.
– Och jag minns väl Nils Poppes båda uppsättningar, speciellt den första. Jag har hittat några små grejer som jag plockat in här i år, som kanske ingen annan ens märker. En spännande sak är att Poppe plockade in saker ur sitt eget liv i föreställningen. Rollkaraktären som Birgitta Rydberg spelar är ett barn som varit på fosterhem och inte vet vem hennes far är, precis som Nils Poppe. Och det förekommer vissa namn som var autentiska, säger Anders Aldgård.

Senast Fars lilla tös spelades på Fredriksdal var 1999 och då var det Eva Rydberg som spelade ”tösen”. Nu är det Birgitta Rydberg som får ta sig an rollen som Amanda Propp, en ung kvinna som på jakt efter en far.
– Det känns kul att göra en riktig Fredriksdalare, säger Birgitta Rydberg. Pjäsen är lätt att ta till sig.

Men din roll är ganska utmanande?
– Ja, det är den. Och plötsligt nu när det närmar sig känner jag att jag kanske är rätt galen som tar på mig det här. Poppe – Eva Rydberg – och så jag! säger Birgitta Rydberg med ett stort leende.
Lite hemtamt blir det ändå när hon på scenen får flörta med sin egen make, Robert Rydberg, som spelar betjänt och är Amanda Propps kärleksintresse.
– Men oj, säger Robert Rydberg, till sin lika glömska äkta hälft. Vi har ju bröllopsdag idag! Vi får hitta något bubbel!

Extra roligt i sammanhanget är det att handlingen i Fars lilla tös kretsar kring den glömske professorn Waldemar Palm, som ska fira bröllopsdag med sin hustru, men det har han glömt bort.
I rollen som professorn debuterar Anders Ankan Johansson på Fredriksdalsteatern. ”Ankan” säger att han kommit över den första nervösa perioden och har kavlat upp ärmarna för att jobba hårt. Det blir hans första Arnold & Bach-fars.
– Vi fick jobba mycket förra veckan med att förstå vem som vet vad när, säger han.
En viktig sak i pjäsen är att verkligen framställa professor Palm som en väldigt disträ man.
– Så jag måste alltid ha en annan sak att tänka på också, Annars kommer man inte att fatta vad han håller på med. Och vi måste vara tydliga med vad som händer och spela med studs och fart, säger Anders Ankan Johansson.

Medan alla andra hoppas på en sommar med mycket sol hoppas Ankan också på lite regn ibland.
– Jag är lite konstig, jag tycker det är kul att jobba med lite motstånd, säger han.
Professorns fru spelas av Mia Poppe som trivs med att vara tillbaka på sin pappas gamla scen.
– Arnold och Bach-pjäserna är så bra, bra intrig, raka situationer, det är bara att spela. Nu är det elva år sedan jag var här senast och man får perspektiv. Att komma tillbaka är att se att allt är sig likt och på samma gång olikt.

När Poppe spelade Fars lille påg 1985 var Mia som tonåring med och gjorde sin första lilla roll som ängel. Så nog känns det speciellt att åter vara med i just den här farsen – Mia var även med 1999.
Jubilaren Eva Rydberg själv spelar rollen som Matilda Cederstam, den virrige professorns svärmor och alltså mor till fru Palm. En sommar med alla jubileum på en gång känns kul, tycker hon.
– Man reflekterar över att tiden har gått så fort. 60 år. Det är konstigt. Men när man tänker på allt man gjort så förstår man. Och efter 60 år bör man väl kunna detta? säger Eva med ett leende.

Vilket jubileum är det viktigaste?
– 25 år på teatern, så fantastiskt att fått vara här så många år och att publiken kommer. Och som vi har skrattat hela veckan, det här är en härlig familjepjäs. Och så kommer det härliga sång- och dansnummer till.

Firar du födelsedagen på scenen?
– Nej, jag är ledig, jag är så lycklig! Jag ska åka bort med hela familjen och fira, det ska bli väldigt roligt, säger Eva Rydberg.
Fars lilla tös spelas den 15 juni till och med den 19 augusti på Fredriksdalsteatern i Helsingborg.