Så här såg det ut när Tom Kristensson forsade fram längs vägarna på Gran Canaria. Foto: Tom Kristensson Motorsport

Tom Kristensson blev fyra på Kanarieöarna

rally Tom Kristensson kom igen starkt efter premiären i junior-EM. Han körde in på en meriterande fjärdeplats i rallyt på Kanarieöarna.

Det måste ha känts riktigt skönt för den lovande Hörbyföraren att fixa sina första poäng i mästerskapet.
Premiären på Azorerna för ett par veckor sedan tvingades Tom Kristensson och hans rutinerade kartläsare Henrik Appelskog från Motala att bryta.

Men det blev en snabb revansch för duon på en annan ögrupp, som ligger mitt ute i Atlanten.
I den andra deltävlingen i EM, Rally Islas Canarias, på Gran Canaria, som kördes fredag och lördag, tog paret en fjärde plats i sin Opel Adam R2.
– Vi är både väldigt nöjda fast även lite besvikna med den här tävlingen, sammanfattar Tom Kristensson.
Han utvecklar sina tankegångar:
– Vi är nöjda med att vi genomförde tävlingen enligt den plan som vi hade på förhand. Det var att köra fort, men säkert, och att noter och samspel i bilen stämde perfekt på de mycket krävande och krokiga sträckorna i bergen i de centrala delarna av ön.
– Men vi är lite besvikna att vi inte fick till den sista lilla farten för att nå en plats på pallen.
– Samtidigt var det viktigt för oss att fullfölja, och ta en bra placering och poäng.

Det här ger råg i ryggen inför kommande tävlingar i EM-serien. Då kan debutanten från Hörby spänna bågen ännu högre.
Tom Kristenssons konkurrenter blåste på för allt vad det gick under de cirka 20 tävlingsmilen som bjöds, och det hela slutade med en tät och spännande sekundstrid om topplaceringarna.
Kristensson hade bara 56 sekunder upp till segraren Cago Diogo från Portugal, som även vann i premiären på Azorerna.
Blott 21 sekunder skiljde fram till tredjeplacerade österikaren Simon Wagner.

Tom Kristenssons teamkamrat i Adac Opel Rally Junior Team, Martins Sesks från Litauen, slutade tvåa. Han var ynka nio sekunder från segraren.
Det kördes i ett jämt och högt tempo hela vägen, där en av favoriterna, spanjoren Elfrén Llarena, till slut satsade väl hårt. Han åkte av på den tionde specialsträckan och tvingades bryta.
– Precis som vi förväntade oss så var den här tävlingen en helt ny erfarenhet för oss.
– Sträckorna var helt annorlunda, både till karaktär och underlag, än de, som jag har erfarenhet från mina två år i Opel Adam Cup i Tyskland. Där är de mer av typen ”rakt och vinkel”, och asfalten är annorlunda, påpekar Tom Kristensson.
– Den första loopen av sträckorna på förmiddagen gick bäst för oss, då det var lite dimma och fuktig vägbana, så var det ofta i Tyskland, och då fick vi en bra känsla i körningen.

Kommande helg tävlar Tom Kristensson hemma i Sverige. Då väntar nämligen den småländska SM-tävlingen South Swedish Rally på grus.
Där ställer Hörbys rallyess upp med sin egen Opel Adam R2.
Ställningen i junior-EM: 1) Cago Diogo, 77 poäng, 2) Martins Sesks, 57, 3) Elfrén Llarena, 33, 4) Simon Wagner, 29, 5) Dominic Broz, 23, 6) Tom Kristensson, 19.