Canary Islands kommer med sitt debutalbum den 27 april. Foto: Magnus Omme
Martin von Inghardt känner sig mer kreativ än någonsin förr. Foto: Magnus Omme

”Vi drömmer stort om en hit”

När Malmöbandet Canary Islands bildades 2013 lanserade de ett nytt format, 3P, tre låtar i svit. När de nu kommer med sitt debutalbum, Canary Islands III, har de gått vidare och varje låt står för sig. Bandfamiljen består av en kärna som skapat musik tillsammans i tjugo år men som fortfarande är lika sugna på att få en riktig hit.

Canary Islands föddes ur The Animal Five och 3P var en fas bandet gick igenom för att hitta ett nytt sätt att jobba, berättar frontmannen Martin von Inghardt.
– En slags drogavvänjning från den smutsiga rocken till den drömlika popen. Vi ville inte slösa för mycket förrän vi hade hittat vårt rätta uttryck. Men det var lite struligt med 3P eftersom det inte var enligt normen.
Tre låtar på rad gör det till exempel inte lättare att bli spelade på radio. Samtidigt gör det faktum att det inte längre finns några regler för skivproduktion att det är roligt att tänja på regler.
– Det är ganska bra att det blivit så, man inser att man inte gör det här för pengar utan för att det är kul.

The Animal Five var knutna till Universal. Canary Islands har eget skivbolag, Så länge skutan kan gå Records, genom vilket också förra bandkonstellationens sista album släpptes.
– Vi är också nästan samma gäng som vi var då för femton år sedan, fast vi har adderat några till, säger Martin von Inghardt.
Själv beskriver han sig som mer kreativ än någonsin och musiken är en stor del av hans liv.
– Jag jobbar på dagarna och sedan tar musiken all tid. Jag och vår manager driver skivbolaget och det är mycket att göra.

Vad är det med er och Evert Taube? Jag tänker på skivbolagets namn och på raden ”Pappa kom hem, för jag längtar efter dig” i låten Mild sås?
– Allt det där kommer nog från min pappa, som var en Evert Taube-fan. När vi fick sparken från Universal eftersom vi inte sålde bra nog döpte vi skivbolaget så med tanke på att ”vi kör så länge vi orkar hålla på”. Min pappa dog när vi var på turné i Tyskland och på hans begravning sjöngs Så länge skutan kan gå. Pappa jobbade och reste mycket och jag hittade ett kassettband där jag var fem, sex år där jag sjunger Pappa kom hem. Jag gillar att sno någon liten rad och få den i en ny kontext, så kanske var det självklart när man började skriva på svenska att man snappade upp de här små grejerna, säger Martin.

Albumet Canary Islands III släpptes den 27 april och dagen efter, den 28 april, blir det festival, Mild sås-festivalen.
Mild sås betyder förstås så mycket mer än mild sås. Martin tycker om att samla referenser och ledord och Mild sås är ett sådant.
– Man vill ha lugn och ro. Inte så mycket av det andra som man fått för mycket av. Det har varit lite stökiga år i mitt liv, så nu får det vara slut på stark sås. Kanske lite blandad, säger Martin von Inghardt med ett litet skratt.

Texterna på Canary Islands III är lite deppiga i allmänhet, eller hur?
– Ja, så är det. Men ändå lite hoppfulla, Jag har mycket existentiell ångest och det vet jag att de andra i bandet också har. Halva bandet börjar komma till åren, vi börjar sakta men säkert samla på oss grejer. Man trodde det skulle bli enklare ju äldre man blir, men så är det inte.
Att skriva på svenska gör att texterna blir självbiografiska till stor del. Och att skriva på svenska har trots allt också varit kul.
– Det var som att öppna en champagneflaska och bara skaka, säger Martin.

Ska ni ut och spela nu?
– Vi har ett par festivaler och så kör vi det vanliga Malmö-Göteborg-Stockholm. Vi spelade mycket med Animal Five och det är ganska slitsamt. Den gåvan vi gett oss själva är att spela tillsammans för att vara med vår musikfamilj men vi tänker inte göra någon fjortondagarsturné i Tyskland.

Hur mycket vill ni med Canary Islands?
– Vi drömmer mer än någonsin om att bli spelade och få hitar. Förr jobbade vi mer mot att få komma ut och spela, men nu vill vi att folk ska lyssna. Och vi vill ha en hit. Inte för pengar. Jag tycker själv att jag är bäst. Jag kan inte fatta att vi inte har någon hit. Vad är det folk inte fattar? säger Martin von Inghardt.