Joaquin Phoenix i en scen ur You were never really here. Foto: Scanbox

Många briljanta scener men en spretig helhet

Film/recension

film
You were never really here
Regi: Lynne Ramsey
Medverkande: Joaquin Phoenix och Judith Roberts med flera
Betyg: 3

Det var som Johnny Cash i ”Walk The Line” (2005) jag verkligen insåg Joaquin Phoenix begåvning och förmåga att krypa under skinnet och djupdyka i en annan människas dunklaste skrymslen. You Were Never Really Here är inget undantag, Han äger varje scen han är med i, och det är de flesta. Han gör rollen som den före detta FBI-agenten och krigsveteranen Joe som numera livnär sig som privatdetektiv med specialitet att återfinna försvunna unga flickor som hamnat i sexträsket. Utanför jobbet kämpar han med sina demoner och bor tillsammans med sin mamma, fjärran från en stökig värld. Filmen regisseras av Lynne Ramsey som har jobbat med projektet i sex år och jag tvivlar inte på att det funnits stötestenar på vägen. Ibland blir handlingen spretig när filmen blandar och ger av Joes verklighet och mardrömsvärld. Bäst är filmen när den tar avspark i Joes kontakt med verkligheten, främst i form av mamman lysande spelad av Judith Roberts. Här lättar filmen på sin specifika tyngd med en välbehövlig svart humor när mamman refererar till Phycho som hon just ser på tv. Här finns fler briljanta scener med både psykologisk och underfundig träffsäkerhet men som nästan går förlorat i helhetsbilden. Hur som helst en arbetsseger för Phoenix med god draghjälp av Roberts.

film
You were never really here
Regi: Lynne Ramsey
Medverkande: Joaquin Phoenix och Judith Roberts med flera
Betyg: 3