Johanna Kajson har en podd tillsammans med bloggerskan Paula Uribe om dennas stundande bröllop. Foto: Anna Roström
Bröllopssäsongen är numera från april till september och det är fler som gifter sig på vintern. Foto: Colourbox
Att välja blommor till brudbuketten är inte alltid det lättaste.

Uppdrag: Bröllop

FEST Bröllopssäsongen har blivit längre, folk gifter sig inte längre bara på lördagar och släkten går inte alltid före vännerna. Bröllopskoordinatorn Johanna Kajson från Eslöv har sett trenderna förändras det senaste decenniet, och nu börjar årets säsong.

3 tips som kan rädda bröllopet

1. Oroa er inte för vädret. Ni kan inte göra något åt det ändå. Ha bara en backup-plan. Som expert kan jag säga att det blir lika bra ändå. Ofta blir det till och med till en positiv upplevelse.
2. Säg till era närmaste, brudtärnor, föräldrar och marskalkar att påminna er om att det är er dag. Efter ett års planering finns risken att det känns som någon annans bröllop. Då är det bra att någon annan hjälper er att vara närvarande.
3. Tänk på vad ni ska äta på förmiddagen. Och tänk på vad ni föredrar att äta när ni är jättenervösa eller har haft magsjuka och se till att det finns, för så illa är det. Vissa vill ha sallad, andra kräks av tanken på sallad och vill ha pizza.

För tio år sedan fanns knappt yrket bröllopskoordinator. I alla fall inte enligt Johanna Kajson, som startade sitt företag Great Weddings 2010. Tack vare Hollywood och sociala medier är det en helt annan grej i dag.
– Folk har inspirerats av filmer, men framförallt kan man i dag se massor med bröllop som äger rum i olika delar av världen, berättar hon.
– Allt är så offentligt och det gör att folk får alla möjliga olika idéer. Pinterest och amerikanska bröllopsbloggar har gjort mycket och idag är mitt yrke ett drömyrke för många. Jag har till och med startat Great Weddings Academy, en onlinekurs för att bli bröllopskoordinator.
Dessa influenser har gjort att vi har frångått många av våra stelbenta uppfattningar om bröllop som dominerade för bara tio år sedan.
– Säsongen brukade vara från maj till augusti, men nu är det april till september och det är fler som gifter sig på vintern. Jag tror att det är för att man vill göra det mer personligt och de flesta gifter sig på sommaren. Många har tema i dag och det behöver inte heller ske på en lördag. Ibland varar de till och med mer än en dag, även om det ibland mest innebär varm korv hos föräldrarna dagen innan. Det har inget med budget att göra.
Bröllopen är generellt också större.

– Förr var man tvungen att bjuda in släkt, men nu har folk mer fokus på sina vänner. Om bröllopet inte är så stort är det kusinerna som ryker från gästlistan. Det var otänkbart för tio år sedan. Och om man vill bjuda alla så blir bröllopen också lite större.
Att ett bröllop kräver planering är kanske inte någon överraskning, och då kan det ju vara bra med någon som gör det åt en. Om man inte anställer någon finns det trots allt folk i närheten.
– Mitt främsta tips är att ha olika körscheman, ett för brudparet, ett som toastmastern har för själva bröllopsdagen och ett bredare för alla andra som är involverade, brudtärnor, marskalkar, föräldrar och så vidare. Där kan de se vad de själva och andra ska göra så att brudparet slipper massor med frågor. Och utse en till koordinator så att leverantörerna ringer hen i stället.
Ett annat tips hon har är en kontakt- och leverantörslista.
– Inget brudpar vill höra det här, men något kommer att gå fel. Då är det bra om de andra kan ta reda på vem det är som ska leverera vad och vad numret är till dem. Vem är det som kör brudbilen eller bussen för gästerna? Vad heter vaktmästaren? Vem står för tårtan och vem är toastmaster?

Allt detta har Johanna förevigat i en bok som kom ut i augusti i fjol.
– I början av planerandet håller jag alltid i en bröllopskonsultation där man går igenom varje steg fram till den stora dagen. Jag insåg att jag sa samma sak till folk om det var en budget på fem miljoner eller 20 000 kronor, så jag tänkte att det här behöver jag få ner i en bok. Så det är sju steg till ditt drömbröllop.
För att folk inte bara teoretiskt skulle kunna följa hennes råd finns det numera även en app.
– Där kan man ha alla dessa körscheman och listor. Det finns även en Facebookgrupp för dem som har köpt boken. Det är jättekul att kunna vara i kontakt med dem och de tycker förstås det är bra med lite gratis rådgivning. Och nu är det snart dags för de första som har köpt boken att gifta sig. Det är riktigt spännande.
Johanna Kajson har även en podd tillsammans med bloggerskan Paula Uribe om dennas stundande bröllop med en annan bloggare, Hugo Rosas.
– Det är en säsongspodd som tar slut när de gifter sig. Hon är den hysteriska bruden och jag är den som planerar.

3 tips som kan rädda bröllopet

1. Oroa er inte för vädret. Ni kan inte göra något åt det ändå. Ha bara en backup-plan. Som expert kan jag säga att det blir lika bra ändå. Ofta blir det till och med till en positiv upplevelse.
2. Säg till era närmaste, brudtärnor, föräldrar och marskalkar att påminna er om att det är er dag. Efter ett års planering finns risken att det känns som någon annans bröllop. Då är det bra att någon annan hjälper er att vara närvarande.
3. Tänk på vad ni ska äta på förmiddagen. Och tänk på vad ni föredrar att äta när ni är jättenervösa eller har haft magsjuka och se till att det finns, för så illa är det. Vissa vill ha sallad, andra kräks av tanken på sallad och vill ha pizza.

Läs aktuella nummer!