ÖSTERLEN

Mat på många sätt

Isabel Brummer har skapat ett matpalats för alla matnördar.
Ingen Sektion satt
ÖSTERLEN Isabel Brummer flyttade hem till Andrarum för att skapa en fysisk plats för sin matblogg. På Tastecelebration Residence kan man gå kurser i matfotografering och matlagning, besöka ett kokboksbibliotek, äta god vegetarisk mat i restaurangen och till och med sova över.

För tre och ett halvt år sedan startade Isabel Brummer matbloggen Tastecelebration, en blogg som finns på såväl svenska som engelska och holländska. Samtidigt gav hon kurser i matfotografering och översatte svenska kokböcker tillsammans med sin man, Joost ter Waarbeek. Men efter 15 år i Holland bestämde hon sig för att flytta hem till Andrarum. Anledningen var möjligheten att hyra sitt gamla barndomshem.

– Jag bodde här tills jag var 13 år, berättar hon. Kaféet som vi har i dag var mitt gamla rum. Det är lite underligt att vara tillbaka eftersom dofterna och ljuset är desamma och golvet knirrar likadant.

Fram till att de tog över hade det varit ett yogaställe och bed and breakfast.

– Jag blev inbjuden att anordna workshops i matfotografering och vegansk och vegetariansk matlagning och en dag ville hon sälja och då frågade hon mig. Då var det ganska nedgånget. Jag hittade mitt eget gamla klotter i garderoben. Det säger litegrann om hur lite som har gjorts de senaste 27 åren.

Till en början var hon dock skeptisk. Vad skulle hon göra mitt ute i ingenstans? Det var faktiskt Joost som blev den avgörande faktorn.

– Jag frågade henne: ”Är du galen?”, säger han. Här finns det utrymme för allt vi vill göra. Vi har vår mötesplats online. Det här är nu vår mötesplats offline.

Så de bestämde sig för att hyra huset och skapa Tastecelebration Residence. Efter ett halvårs renovering öppnade de sitt lilla B & B med fyra rum, restaurang och kafé kring påsk. Men framförallt beskriver de det själva som ett medieföretag där Isabel är ansiktet utåt och Joost är hennes manager.

– Restaurangen hade vi inte ens tänkt ha, men eftersom vi riktar oss mot en internationell publik var vi tvungna att starta den om vi vill servera vin, säger Isabel. Som tur var hittade vi snabbt en kock och nu är den delen mycket större än vi trodde.

Vilket är extra roligt eftersom anledningen till att Isabels föräldrar en gång flyttade från huset var för att de inte fick ha en restaurang där.

– Markägaren sa nej, så de flyttade till Skåne-Tranås och öppnade upp Brummers Krog. I dag har Daniel Berlin sin restaurang i de lokalerna.

Restaurangen är öppen på helgerna, liksom kaféet som dessutom har lap top-dag på tisdagar för alla frilansare som vill komma ut ur huset ibland. Runtom i husets många rum hänger det foton på mat, och inte bara hennes. De flesta kommer från magasinet Vegourmet och är del av utställningen Hungrig som hänger uppe till slutet av augusti. Ett av rummen är ett kokboksbibliotek.

– Jag älskar gamla kokböcker och använder ofta dem i min blogg. Därför har också företag skickat mig en del. Vi fick precis ett par flyttlådor från ett holländskt företag, så biblioteket kommer att bli större.

Annars handlar det mycket om bloggen och kurserna som riktar sig till alla.

– Man kan välja om man vill gå bara en fotokurs, en matlagningskurs eller både och, och jag ger kurser både för mobilfotande och med systemkamera.

– Vi har också kurser för kockar som vill färdigställa sina kokböcker, säger Joost. Det är inte alltid man har tid att göra det så då kan de bo här ett tag och nyttja köket och all rekvisita vi har, med eller utan Isabels hjälp.

Och i maj är de del av Matrundan på Österlen.

– Det ska bli jättekul, säger Isabel. Vi kommer att ha en instagramfotokurs och något vi kallar för ”shoot your cake”. Folk får ta med sina tårtor eller kakor så tar jag foton av dem som de får använda till Instagram eller vad de nu vill.

Isabels blogg och mer om kurserna och verksamheten finns på hemsidan tastecelebration.se

FAKTA

Fakta:

Isabels tips för att ta bra matfoton

1. Ljuset. Tänk på var du tar fotot. Nära fönster är alltid bra.

2. Tänk i skuggor. Risken är att det blir väldigt fula skuggor. Om det inte är optimala ljusförhållanden så tänk i reflektioner. Rikta ljuset eller använd ett vitt papper.

3. Använd rekvisita. Tänk på vilken tallrik du vill ha, vilka bestick och servetter som matchar. Lägg gärna till något grönt.

4. Tid. Planera ditt foto. Försök inte att ta ett bra foto på två sekunder. Jag börjar ofta tänka på upplägget dagen innan jag tar fotot.

Sjöbo

Föreskrifter ändras inte trots knarkfyndet på förskola

Lillgårdens förskola i Sjöbo.
Narkotika och tomma förpackningar med tabletter hittades på Lillgårdens förskolegård i februari.
Fotograf: Caroline Stenbäck
Sjöbo
Sjöbo Det kommer inte att upprättas något förbud för obehöriga att vistas på skolor och förskolors gårdar, trots att narkotika hittades på Lillgårdens förskoleområde.

Det var i februari som Nattvandrarna hittade en mindre mängd narkotika samt fler förpackningar som innehållit narkotikaklassade tabletter på Lillgårdens förskolegård.

Polisen misstänkte området blivit ett tillhåll för ungdomar på kvällstid.

Kommunstyrelsen gav tekniska nämnden i uppdrag att se över de lokala ordningsföreskrifterna i syfte att obehöriga inte ska få lov att vistas på skolor och förskolors gårdar. På så sätt skulle det underlätta för polisen att köra bort folk.

Ändringar behövs inte

Men ordningsföreskrifterna kommer inte att ändras.

– Ordningsstadgarna är till för den allmänna platsmarken, skolor och förskolor räknas som privat område, säger förvaltningschef Jesper Andersson och fortsätter:

– Det behövs heller ingen ändring för att polisen ska kunna avhysa någon. Fastighetsägarna kan själv bestämma vem som får vistas på deras fastigheter. Man kan sätta upp skyltar om att obehöriga äga ej tillträde.

Hade fått andra effekter

Hade ändringen gjorts hade det kunnat föra med sig andra problem.

– Då hade området räknats som allmänt och då hade det behövs tillstånd för allmänna tillställningar. Skulle förskolan ha en korvgrillning för alla föräldrar på kvällen då skulle de behöva söka polistillstånd på sitt eget område.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Nordicbet

Skånska fotbollslag – framgång i Superettan

Nordicbet Skåne är en mäktig fotbollsregion. I Allsvenskan finner vi storheterna Malmö FF och Helsingborgs IF, men i superettan är det för närvarande bara Trelleborgs FF som håller de skånska ställningarna. Endast tre klubbar i de två högsta divisionerna. Är det i enlighet med den storslagna skånska fotbollshistorien?

Skånes senaste storhetstid

För femton år sedan spelade fyra skånska klubbar i allsvenskan och för nio år sedan – så sent som 2010 – utkämpade Malmö FF och Helsingborgs IF en duell om SM-guldet. Trelleborg slutade femma i allsvenskan medan Landskrona BOIS tog samma position i superettan där Ängelholms FF blev tolva. Året därpå vann Helsingborg allsvenskan medan Ängelholm kvalspelade för att ta steget upp i Sveriges högsta serie.

Kärvare tider

Skåne var att räkna med. Inte minst som intressanta spel i de absolut viktigaste matcherna. Idag präglas Superettan fotbollsodds knappast alls av Skåne. Kvar finns endast Trelleborgs FF. Helsingborg dras med ekonomiska problem och kämpar om att hålla sig kvar i allsvenskan. Landskrona befinner sig i division 1 medan Ängelholm kämpar på i division 2, där man möter andra klassiska skånestorheter som IFK Malmö, som en gång i tiden var Malmös förstalag och deltagit i spel i Europa, men har även många säsonger i allsvenskan och föregångsserier till superettan.

Malmö FF håller stilen och Trelleborg kämpar

Idag är det endast MFF som håller gammal god stil i allsvenskan, men för oss som älskar att följa superettan finns endast Trelleborgs FF och det går väl lite sisådär, där man får vara nöjd med en mittenplacering samtidigt som risken för att dras ned i kampen om kvalplatserna är överhängande.

Fortet Vångavallen

En gång i tiden var dock Vångavallen en plats som beredde många storlag svår ångest. Det var svårspelat och så sent som 2018 var TFF i allsvenskan, efter att ha varit ned och vänt i division 1 så sent som 2015. En serieseger som för övrigt säkrades mot Helsingborgslaget Eskilsminne IF och sedan följde två säsonger i superettan som kulminerade i kval mot Jönköping Södra, vilket gav en allsvensk plats 2018. Klubben var dock sedan länge ett rutinerat superettanlag och hade flera sejourer i allsvenskan bakom sig, där den första kom 1985 och den absolut bästa perioden i klubbens historia var under 1990-talet då man lyckades med konststycket att ta sig till UEFA-cupen.

Skrälleborg

Säsongen 1994/95 hackade sig Trelleborg förbi färöiska Götu i två inte alltför imponerande insatser och få trodde väl att äventyret skulle gå särskilt mycket längre när engelska Blackburn Rovers stod som motståndare i nästa omgång. Då med ett stjärnspäckat lag som kryllade av landslagsmän och internationella storspelare, såsom den engelske skyttekungen Alan Shearer. Rovers skulle samma säsong vinna hela Premier League, men att åka till Vångavallen visade sig betydligt tuffare än Old Trafford. Trelleborg – däremot – njöt för fulla muggar på Ewood Park, då man vann den första matchen med 1–0 efter mål av Fredrik Sandell. En seger som skapade stora rubriker i hela Europa och efter 2–2 hemma, så var avancemanget ett faktum. Skrälleborg var numera ett begrepp och man pressade dessutom italienska Lazio i följande omgång, där endast ett mål på övertid avgjorde dubbelmötet till Rom-klubbens fördel.

Bygga nytt och stanna kvar

Idag handlar det om att bygga på nytt efter uttåget från allsvenskan och att framförallt att inte falla igenom superettan till mörkret i division 1. En hel del talar för att den anrika föreningen kommer att klara uppgiften, men inget står skrivet i sten. Kampen kommer att bli hård säsongen ut. Men visst vore det märkligt med en superetta utan en skånsk klubb.

Inte mycket underifrån

Ja, om nu inte Helsingborg trillar ur allsvenskan igen. Även här kommer det handla om en fight ända in på målsnöret. Underifrån är det väl Torns IF - från lilla Stångby norr om Lund - som ligger bäst till tillsammans med klassiska Landskrona BOIS, men att avancera från division 1 till superettan är ett riktigt nålsöga och båda klubbarna befinner sig i mittenskiktet med hopp om att stabilisera sig på den övre halvan. Klubbar som Ljungskile SK, Skövde AIK, FC Trollhättan såväl som den lilla göteborgsklubben Utsiktens BK är nog alla starkare än Skåneklubbarna, åtminstone i dagsläget.

Skånederbyn

Skåne är kanske inte vad det en gång var i superettan, men Trelleborgs FF lär klara sig kvar och kanske få sällskap av Helsingborg nästa säsong, så visst finns det utsikter för Skånederbyn, även om Helsingborgsfansen knappast ser fram emot ett sådant scenario.

Kultur och nöje

Camus dotter: Hoppas "Pesten" väcker tankar

Kultur och nöje
Kultur och nöje

Det anrika brittiska förlaget Penguin Classics har svårt att skaka fram exemplar av "Pesten", en roman från 1947 skriven av den fransk-algeriske författaren Albert Camus. I fjol vid samma tid hade boken sålts i 226 exemplar i Storbritannien, i år är siffran 2 156 – och en ny upplaga är på gång.

har pratat med dottern Catherine Camus, som själv läste "Pesten" när hon var 14 år gammal. I dag är hon 74.

– Kanske kommer vi att ha mer tid över till att reflektera över vad som är viktigt på riktigt och bli mer mänskliga. När pappa skrev boken mättes rikedom med andra mått än i dag, när människor betraktas som varor på en fri marknad. Alla tror att de har rätt och glömmer vad livet handlar om, att det finns tvivel, säger hon.

Romanen utspelar sig i Algeriet 1940, men författaren, som dog i en bilolycka 1960, baserade den på en verklig koleraepidemi som härjade 1849.

– Vi är inte ansvariga för coronaviruset men vi kommer att hållas ansvariga för hur vi hanterar epidemin, säger Catherine Camus.

Utrikes

Trump: En miljon amerikanska liv kan räddas

President Donald Trump håller tal utanför Vita huset.
President Donald Trump håller tal utanför Vita huset.
Fotograf: Alex Brandon
Utrikes
Utrikes

USA:s president Donald Trump säger att de nya riktlinjerna för självisolering i USA för att få stopp på coronavirustes framfart kan rädda en miljon amerikanska liv.

– Vi står inför en utmanande tid de kommande 30 dagarna, konstaterar presidenten vid sin dagliga presskonferens som på måndagen (lokal tid) hålls utanför Vita huset med journalisterna utspridda på hopfällbara stolar framför podiet.

– I dag har vi nått en historisk milstolpe. Över en miljon amerikaner har nu testats, säger Trump.

Enligt landets hälsominister Alex Azar, som också deltar i presskonferensen, genomför USA för närvarande över 100  000 tester per dag, vilket enligt honom är mer än något annat land.

Dagen före hade Trump förlängt riktlinjerna för social distansering och självisolering i hela USA till den 30 april.

Nästan 2 500 dödsfall och över 141 000 smittade. Det är enligt nyhetsbyråerna AFP och Reuters de senaste siffrorna i USA över drabbade av coronapandemin och covid-19. Dödsfallen förväntas öka kraftigt.

Sport

Uefa kallar till möte i krisen

Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Svenska fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand ska delta i Uefas möte på onsdag. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport

Det europeiska fotbollsförbundet (Uefa) har kallat till en videokonferens på onsdag för att försöka räta ut frågetecknen kring den här säsongens Champions League och andra stora turneringar som har skjutits upp på grund av coronakrisen.

Generalsekreterare från alla 55 medlemsländer har bjudits in, däribland Sveriges Håkan Sjöstrand.

– Vi ska få information och ha en dialog om hur planen framåt ska se ut, säger han till TV4:s Fotbollskanalen.

Alla Uefa-turneringar har pausats på grund av viruset som har dödat över 34 000 människor, och herrarnas fotbolls-EM har skjutits upp till nästa år.

Även spelarövergångar och kontrakt ska diskuteras på mötet.

Utrikes

Vänstergerillans vapenvila virusmotiverad

FN-chefen António Guterres välkomnar den colombianska ELN-gerillans beslut att tillfälligt lägga ned vapnen. Arkivbild.
FN-chefen António Guterres välkomnar den colombianska ELN-gerillans beslut att tillfälligt lägga ned vapnen. Arkivbild.
Fotograf: Fernando Vergara/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Colombias enda aktiva vänstergerilla ELN (Nationella befrielsearmén) förkunnar en månads eldupphör med hänvisning till coronaviruspandemin.

"I en humanitär gest" ska militära handlingar ensidigt upphöra från och med den 1 april, heter det i rebellernas uttalande. Det spreds av en grupp senatorer som försöker få i gång en fredsprocess med ELN.

ELN hänvisar till en vädjan nyligen av FN:s generalsekreterare António Guterres att pausa konflikter medan jordens nationer bekämpar virusspridningen. Han välkomnar vapenvilan och manar andra stridande grupper att ta efter.

Sport

Eddie Läck avslutar ishockeykarriären

Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Eddie Läcks sista anhalt i NHL blev för New Jersey. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Eddie Läck avslutar karriären.

På senare år har matcherna blivit allt färre för Eddie Läck borta i Nordamerika. De senaste säsongerna har Norrtäljesonen gjort vad han kunnat för att hålla liv i karriären i lag som Carolina, Calgary och New Jersey – men en envis höftskada gör nu att han väljer att lägga av.

– Mina problem med höften har kommit till ett skede där jag kan leva ett normalt liv, vilket jag är väldigt tacksam för, men tyvärr så är det inte tillräckligt för att jag ska kunna spela professionell ishockey, säger han i en videohälsning på Twitter och fortsätter:

– Jag är trygg med mitt beslut för jag vet att jag har gjort allt i min makt för att komma tillbaka, men det går inte.

Eddie Läck, vars främsta merit är ett VM-guld med Sverige 2017, lyfter fram sin tvåårsperiod i Vancouver 2013–2015 som hans främsta tid som målvakt.

– Jag tror alla vet om att jag hade min bästa tid i karriären när jag spelade i Vancouver. Det var där jag kände mig som hemma och spelade min bästa hockey, säger Läck.

Ekonomi

Hopp om mer stöd styrkte Wall Street

Indexen steg på USA-börserna. Arkivbild.
Indexen steg på USA-börserna. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan
Ekonomi
Ekonomi

USA-börserna öppnade handelsveckan starkt, mycket en effekt av föregående veckas gigantiska stödpaket till följd av coronavirusets inverkan. Investerarna hoppas på ytterligare stödåtgärder för att hålla ekonomin under armarna.

Flera bolag inom hälsosektorn gick bra. Johnson & Johnson steg 7,9 procent sedan företaget meddelat att man snart ska inleda en studie med ett coronavaccin som förhoppningsvis ska kunna börja användas redan i början av 2021. Abbott Laboratories lyfte 6,0 procent sedan bolaget fått klartecken att börja använda nyutvecklad utrustning för testning av covid-19.

It- och teknikföretagen hade också en bra dag. Microsoft var en av de stora vinnarna, upp 7,0 procent. Apple steg 2,8 procent.

Dow Jones industriindex ökade 3,2 procent, Nasdaqs kompositindex lyfte 3,6 procent och S&P 500 steg 3,4 procent.

Kultur och nöje

Plácido Domingo: Jag mår bra

Plácido Domingo vårdas just nu på sjukhus efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Plácido Domingo vårdas just nu på sjukhus efter att ha smittats av coronaviruset. Arkivbild.
Fotograf: Christian Charisius
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den spanske operastjärnan Plácido Domingo förnekar att han är allvarligt sjuk efter att ha smittats av coronavirus. Han uppger på Facebook att han nu mår bra.

"Det har förekommit falsk information om mig i medierna. Jag är hemma och jag mår bra. Som tur är höll vården mig under uppsikt från första stund och man misstänkte tidigt att jag hade smittats av corona. Det hjälpte mig enormt. Nu ska jag fortsätta min behandling och vila", skriver han.

För en knapp vecka sedan meddelade 79-åringen att han hade smittats och isolerade sig. Sedan förekom uppgifter om att operasångaren hade lagts in på sjukhus i Mexiko och intensivvårdades.

Plácido Domingo sade nyligen upp sig från sitt jobb på Los Angeles-operan. Enligt en utredning ska han ha trakasserat ett antal kvinnliga anställda vid operan mellan 1986 och 2019.

Domingo själv medverkade i utredningen och nekade till alla anklagelser, men sade senare upp sig på eget bevåg.

NÄSTA ARTIKEL