Isabel Brummer har skapat ett matpalats för alla matnördar.
Här kan man låna kök, rekvisita och göra sina egna matbilder.
Men det finns också ett stort kokboksbibliotek.
På plats finns även ett kafé och en restaurang.
Isabel Brummer har startat Tastecelebration Residence med sin man Joost ter Waarbeek.
Isabel kan konsten att fotografera mat. Foto: Isabel Brummer.
Isabel kan konsten att fotografera mat.Foto: Isabel Brummer
Isabel är medieföretagets ansikte utåt och Joost hennes manager.

Mat på många sätt

ÖSTERLEN Isabel Brummer flyttade hem till Andrarum för att skapa en fysisk plats för sin matblogg. På Tastecelebration Residence kan man gå kurser i matfotografering och matlagning, besöka ett kokboksbibliotek, äta god vegetarisk mat i restaurangen och till och med sova över.

Isabels tips för att ta bra matfoton

1. Ljuset. Tänk på var du tar fotot. Nära fönster är alltid bra.
2. Tänk i skuggor. Risken är att det blir väldigt fula skuggor. Om det inte är optimala ljusförhållanden så tänk i reflektioner. Rikta ljuset eller använd ett vitt papper.
3. Använd rekvisita. Tänk på vilken tallrik du vill ha, vilka bestick och servetter som matchar. Lägg gärna till något grönt.
4. Tid. Planera ditt foto. Försök inte att ta ett bra foto på två sekunder. Jag börjar ofta tänka på upplägget dagen innan jag tar fotot.

För tre och ett halvt år sedan startade Isabel Brummer matbloggen Tastecelebration, en blogg som finns på såväl svenska som engelska och holländska. Samtidigt gav hon kurser i matfotografering och översatte svenska kokböcker tillsammans med sin man, Joost ter Waarbeek. Men efter 15 år i Holland bestämde hon sig för att flytta hem till Andrarum. Anledningen var möjligheten att hyra sitt gamla barndomshem.
– Jag bodde här tills jag var 13 år, berättar hon. Kaféet som vi har i dag var mitt gamla rum. Det är lite underligt att vara tillbaka eftersom dofterna och ljuset är desamma och golvet knirrar likadant.
Fram till att de tog över hade det varit ett yogaställe och bed and breakfast.
– Jag blev inbjuden att anordna workshops i matfotografering och vegansk och vegetariansk matlagning och en dag ville hon sälja och då frågade hon mig. Då var det ganska nedgånget. Jag hittade mitt eget gamla klotter i garderoben. Det säger litegrann om hur lite som har gjorts de senaste 27 åren.
Till en början var hon dock skeptisk. Vad skulle hon göra mitt ute i ingenstans? Det var faktiskt Joost som blev den avgörande faktorn.
– Jag frågade henne: ”Är du galen?”, säger han. Här finns det utrymme för allt vi vill göra. Vi har vår mötesplats online. Det här är nu vår mötesplats offline.
Så de bestämde sig för att hyra huset och skapa Tastecelebration Residence. Efter ett halvårs renovering öppnade de sitt lilla B & B med fyra rum, restaurang och kafé kring påsk. Men framförallt beskriver de det själva som ett medieföretag där Isabel är ansiktet utåt och Joost är hennes manager.

– Restaurangen hade vi inte ens tänkt ha, men eftersom vi riktar oss mot en internationell publik var vi tvungna att starta den om vi vill servera vin, säger Isabel. Som tur var hittade vi snabbt en kock och nu är den delen mycket större än vi trodde.
Vilket är extra roligt eftersom anledningen till att Isabels föräldrar en gång flyttade från huset var för att de inte fick ha en restaurang där.
– Markägaren sa nej, så de flyttade till Skåne-Tranås och öppnade upp Brummers Krog. I dag har Daniel Berlin sin restaurang i de lokalerna.
Restaurangen är öppen på helgerna, liksom kaféet som dessutom har lap top-dag på tisdagar för alla frilansare som vill komma ut ur huset ibland. Runtom i husets många rum hänger det foton på mat, och inte bara hennes. De flesta kommer från magasinet Vegourmet och är del av utställningen Hungrig som hänger uppe till slutet av augusti. Ett av rummen är ett kokboksbibliotek.
– Jag älskar gamla kokböcker och använder ofta dem i min blogg. Därför har också företag skickat mig en del. Vi fick precis ett par flyttlådor från ett holländskt företag, så biblioteket kommer att bli större.
Annars handlar det mycket om bloggen och kurserna som riktar sig till alla.
– Man kan välja om man vill gå bara en fotokurs, en matlagningskurs eller både och, och jag ger kurser både för mobilfotande och med systemkamera.
– Vi har också kurser för kockar som vill färdigställa sina kokböcker, säger Joost. Det är inte alltid man har tid att göra det så då kan de bo här ett tag och nyttja köket och all rekvisita vi har, med eller utan Isabels hjälp.
Och i maj är de del av Matrundan på Österlen.

– Det ska bli jättekul, säger Isabel. Vi kommer att ha en instagramfotokurs och något vi kallar för ”shoot your cake”. Folk får ta med sina tårtor eller kakor så tar jag foton av dem som de får använda till Instagram eller vad de nu vill.
Isabels blogg och mer om kurserna och verksamheten finns på hemsidan tastecelebration.se

Isabels tips för att ta bra matfoton

1. Ljuset. Tänk på var du tar fotot. Nära fönster är alltid bra.
2. Tänk i skuggor. Risken är att det blir väldigt fula skuggor. Om det inte är optimala ljusförhållanden så tänk i reflektioner. Rikta ljuset eller använd ett vitt papper.
3. Använd rekvisita. Tänk på vilken tallrik du vill ha, vilka bestick och servetter som matchar. Lägg gärna till något grönt.
4. Tid. Planera ditt foto. Försök inte att ta ett bra foto på två sekunder. Jag börjar ofta tänka på upplägget dagen innan jag tar fotot.

Läs aktuella nummer!