En mästares franska resa

KOKBOK En köttfärssås i södra Frankrike fick honom att se mathimlen som fyraåring. sedan dess har Erik Hammar varit en riktig matnörd som vi kunde se ta hem vinsten i årets Sveriges mästerkocksfinal. Nu är han aktuell med sin första kokbok Min franska matresa.

Vinn boken!

Vad heter jurymedlemmarna i Sveriges mästerkock?
Mejla ditt svar samt namn och adress till mycketmer@skd.se så är du med i tävlingen.
Vi har tre exemplar av Min franska matresa som vi lottar ut. Senaste den 8 maj vill vi ha ditt svar, vi kontaktar sedan vinnarna.
Lycka till!

Det är lätt att tro att Erik Hammar alltid har jobbat med mat. När han pratar om råvaror, tillagningssätt och viner känns det som om han inte har ägnat sig åt något annat i sitt 31-åriga liv.
– Jag har alltid älskat mat, och folk har alltid tyckt att det har varit kul att bjuda mig på middag eftersom jag aldrig har petat i maten, inte ens när jag var barn. Jag åt allt! berättar Erik Hammar och skrattar.

Ett av de där tidiga matminnena han bär med sig är en köttfärssås han serverades i Frankrike när han var fyra år. Nästa stora aha-upplevelse fick dock vänta ett antal år tills han i senare tonåren jobbade som nisse på restaurang Grill.
– Jag provade anklever-tacos och hummerbearnaise – det var så gott! Jag förstod faktiskt inte att något kunde smaka så bra. Så jag var ju tvungen att prova hemma och när jag slog första bearnaisen och det fungerade skrek jag högt! Det var ju inget trolleri, det gick att göra själv! Sedan dess har jag bara testat, testat och testat mig fram med olika rätter.

Hur vill du beskriva dig som matlagare idag?
– Ganska enkel, jag är inte så mycket för att krångla. Jag har en huvudråvara och försöker alltid att hitta ett spännande tänk kring den. Och så gillar jag att göra så mycket som möjligt från grunden.

Hur har vinsten i Sverige mästerkock påverkat ditt liv idag?
– Det är ju en stor medial uppståndelse, jag har fått extremt positivt bemötande och folk kommer fram till mig. Det är man inte direkt van vid! Men oerhört kul att folk bryr sig.

Ja, men det är ett väldigt populärt program. Varför tror du att just matprogram är så populära?
– Alla har en relation till mat, både en positiv och negativ. Att just Sveriges mästerkock är ett så populärt program tror jag handlar om att tittarna är fascinerade över att vi som tävlar ligger någonstans mittemellan alla som lagar mat hemma och stjärnkockarna. Vi är average Joe som lagar mat åt en kräsen jury. Och då kan ju faktiskt vad som helst hända. Ta Kockarnas kamp där det är stjärnkockar hela bunten, de kan sin matlagning så där kan ju inte vad som helst hända på samma sätt.

I semifinalen fick ni i uppdrag att fundera ut ett kokbokskoncept som ni skulle presentera för juryn. Du valde det koncept som nu har blivit kokbok, ”Min franska matresa”. Var det självklart att det skulle vara fransk mat hela tiden?
– Mer eller mindre ja. Jag har lagat fransk mat genom hela tävlingen och genom hela min matresa egentligen. Jag började som springpojke på en fransk restaurang i min ungdom och har sedan jobbat på fler restauranger med franskt kök och har därför pratat mycket fransk mat. Dessutom ville jag kombinera mat och vin i min bok och Frankrike har bra regioner med båda delarna som sticker ut. Så jag kände att helheten skulle bli ett roligt koncept som stack ut lite – och det blev precis så som jag hade tänkt mig!

Kul! Men hur tar man fram en kokbok bara så där?
– Ja du, det var helt galet och mer pang på än vad jag trodde. Redan dagen efter finalen ringde redaktören mig och snackade: ”Tja, ja då ska vi göra en kokbok – som ska vara klar om någon månad!”.

Hjälp! Fick du inte panik då?
– Haha, nej att dela in boken i strikta kapitel med olika regioner underlättade väldigt mycket. Så jag är enormt tacksam över att jag har det konceptet.
Hur vill du beskriva ”Min franska matresa”?
– Det är en kokbok för folk som vill laga enkel mat, hyfsat från grunden. Som vill känna på hur det är att göra en sådan enkel sak som att koka buljong och framförallt se hur mycket det gör för matlagningen. Lagar man sig igenom kokboken tre gånger kan du söka till Sveriges mästerkock.

Vilken grej!
– Haha, ja men det ligger en sanning i det. Man får öva sig i moment som har gjort mig till en bättre matlagare och den har olika säsonger när det gäller råvaror så man lär sig väldigt mycket.

Vad skulle du vilja säga är typiskt för det franska köket?
– Att göra saker från scratch. Det tar lite längre tid men det är verkligen värt det. I asiatiska recept blandar man några ingredienser och kan få en jättegod sås. I Frankrike jobbar man mycket med grönsaker och protein och utvinner så mycket som det går från råvaran. De tar verkligen tillvara på allt, det är ett väldigt bondigt kök som sätter råvaran i fokus. Just det gillar jag.

Hur fortsätter din egen matresa nu?
– Jag har sagt upp mig från mitt gamla jobb som marknadsanalytiker för att kunna jobba med mat, så får vi se vad som händer. Jag har till exempel börjat blogga för köket.se och har en rad olika matevents inbokade. Jag och Adam, som jag stod mot i finalen, snackar också om att göra en podcast – så det blir en fortsatt spännande matresa för mig!
Maria Zandihn
Frida Wismar

Vinn boken!

Vad heter jurymedlemmarna i Sveriges mästerkock?
Mejla ditt svar samt namn och adress till mycketmer@skd.se så är du med i tävlingen.
Vi har tre exemplar av Min franska matresa som vi lottar ut. Senaste den 8 maj vill vi ha ditt svar, vi kontaktar sedan vinnarna.
Lycka till!

Dagens fråga

Det finns tyvärr inga omröstningar för tillfället.