Foto: Tullverket

Smugglade stora mängder hasch och kokain

Malmö En lastbil med 154,9 kilo cannabis och 5 kilo kokain vid Lernacken. En Volvo med 30,2 kilo amfetamin i dörrarna i Tyskland. Och en burk med tusen extacy-tabletter i ett kök i Holland.
I Sverige åtalas en 33-årig lastbilschaufför för synnerligen grov narkotikasmuggling i ett fall med förgreningar ut i Europa.

Det var 08.26 på morgonen den 8 september förra året som den 33-årige holländaren stoppades i en bulgariskregistrerad lastbil vid Lernacken.
Medan föraren stod utanför och pratade med en tulltjänsteman var andra tullare inne i trailern som föreföll innehålla tomma plasttunnor.

”När jag kom till mitten så hittade jag en behållare som hade bortskuren botten. När jag skruvade av locket på behållaren jämte den så såg jag att det låg ett par kartonger och några vita säckar i den behållaren”, skriver en tullinspektör i ett uttags-pm.

Medan chauffören fördes till ett angränsande rum för visitation bytte tulltjänstemännen ut narkotikan mot atrapper.
”Jag upplevde föraren som väldigt lugn och samarbetsvillig under hela tiden”, skriver tullinspektören.

33-åringen släpptes sedan iväg – med spanare efter sig. Vid en mack en knapp halvmil från tullens lokaler körde han av och iakttogs medan han talade i telefon och också även gick in i trailern.
Sedan vände han tillbaka i riktning mot Danmark, men vid betalstationen greps han av tullen. I förhör ska han senare säga att han såg något i en av tunnorna, fick en dålig känsla och bestämde sig för att köra tillbaka till

Nederländerna. I senare förhör säger han att han fått uppdraget att köra lastbilen till Sverige av en okänd person.
– Hade jag vetat att det fanns något olagligt hade jag aldrig accepterar körningen. säger han i förhör.

Åklagaren rubricerar ärendet som synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott. Anledningen att brotten rubriceras som synnerligen grova är dels den stora mängden det rör sig om och dels att det utgjort ett led i en organiserad verksamhet med syfte att i stor omfattning bedriva handel med narkotika.

Hemma hos 33-åringen har den holländska polisen hittat 1 186 tabletter MDMA, även känt som ecstacy.

Det finns även kopplingar till ett tillslag mot en holländsk narkotikasmugglares personbil i Tyskland. Där hittades 32 paket om nästan ett kilo amfetamin vardera och i ett av de paketen fick man DNA-träff på den 33-årige lastbilschauffören.

Av den internationella utredningsordern framgår att man misstänker att han deltagit i paketeringen av narkotika och att den var på väg mot Skandinavien. I förhör med tysk polis har den kurir som körde den aktuella bilen sagt attt 33-åringen i det förflutna bland annat svarat för narkotikaleveranser för hennes uppdragsgivare, en holländsk kvinna och hennes samarbetspartner.

I förhör med svensk polis har 33-åringen vägrat kommentera de båda holländska narkotikasmugglarna och säger sig inte veta vad amfetamin är.

Amfetaminet hittades i dörrsidorna och bakom bakluckans klädsel i den svarta Volvon. Foto: Tyskl polis

Dagens fråga

Har du köpt sommarkortet?

Loading ... Loading ...