Mohammed Albali och Dan Eriksson fann varandra direkt när de träffades. Miriam Ghebressilasie från ÖppnaDörrar sammanförde dem.FOTO: KRISTINA DAVIDSON
Lovisa Fältskog Johansson berättade hur kompisfikan skulle fungera.
Faduma Haji Haski är lärare men tog sig ändå tid att prata över en fika med Golam Sakhi från Afghanistan och Abdoulaye Bah från Guinea.
Håkan Erlandsson och Mohammed Albali hade mycket att diskutera vid kompisträffen på Stadion innan matchen.
Zlatan och andra MFF-spelare var samtalsämnen för flera av kompisgrupperna.

De tog en kompisfika inför matchen

MALMÖ Ett hundratal Malmöbor tog en kompisfika på Stadion och gick sen på fotboll tillsammans.
Måndagens fika var en gemensam satsning mellan Malmö FF och de ideella organisationerna I love you Malmö och ÖppnaDörren.

– Det finns en stark vilja att bidra till integrationen i samhället men många saknar kunskap om vad man kan göra. En storfika mellan människor med olika bakgrund, på en central plats i Malmö och i samarbete med lokala aktörer är ett sätt att öppna dörrar mellan människor, säger Lovisa Fältskog Johansson, projektledare för den nationella organisationen ÖppnaDörren, som återkommer till Malmöfestivalen.
Att fotboll är ett isbrytande ämne är bara att konstatera efter att ha sett hur Malmöbor och nyanlända i ivrigt samspråk redan när de träffades utanför Stadion och blev tilldelade en kompis för kvällen.
– Jag är en MFF-älskare och samtidigt tycker jag om att träffa och umgås med folk från hela världen. Här får jag chansen att möta någon som jag får ett annat utbyte av med ett gemen samt intresse, menar Dan Eriksson.

Han parades ihop med Mohammed Albali, som kommer från Damaskus i Syrien och nu för första gången fick se en hemmamatch med Malmö MFF.
– Jag har inga svenska kompisar och vill gärna lära känna någon nya i alla åldrar. Det är extra kul att vi kan prata om och se fotboll tillsammans, förklarar Mohammed Ali.
MFF:s VD Niclas Carlnén var också på plats för att välkomna de 100 inbjudna till integrationsfikat i MFF:s museum innan de alla fick se matchen.
– När vi fick en förfrågan om vi ville bjuda in till en kompisfika kändes det som att det var i vår social anda, att fotbollen kan förena och öppna dörrar för Malmöborna samt vara en del av samhället, kommenterar Niclas Carlnén.

David Carlsson, citymanager för Malmö, I love you pratade också om att lyfta fram positiva möten mellan människor som en viktig del av kärleken till Malmö.
– Under de närmaste åren kommer vi att ordna olika möten och skapa en plattform för en socialt hållbar utveckling av stan. Höjdpunkten blir år 2020 när vi ska göra en film om kärleken till Malmö, berättar David Carlsson.
Syftet med kompisträffen sammanfattades väl av Malmöbon och MFF:aren Håkan Erlandsson, som tog sig an Hussam Murad i ett livligt samtal.
– Istället för att gnälla om människor som man inte vet något om är det bättre att agera och möta dem öga mot öga, menar Håkan Erlandsson.

Dagens fråga

Brukar du sopsortera?

Loading ... Loading ...

Webbkryss