Bildväven om Staffanstorp av Anna-Lisa Menander från Djurslöv beställdes av Bo Polsten 2000 till Sparbanken Finn där han då var bankdirektör. Nu pryder den en hel vägg på utställningen i Esarps gamla skola.
Anders Emgård har bostad och ateljé i Esarps gamla skola och är en av de tre som ställer ut här.
Bo Polsten från Theodor Jönssons Stiftelse framför några av målningarna i utställningen.
Kantorn Knut Lindberg, Esarp, fick som pensionär äntligen bli den målare han drömt om att bli. Sina motiv hämtade han i egna trädgården och från hembygden.
En målning av Theodor Jönsson, Esarp.
Textilkonst av Anna-Lisa Menander. Den här heter Månskenssonaten och har hängt i vigselrummet i rådhuset.
Lukasgillet finns också med på utställningen i Esarps gamla skola och visar planscher i sitt Lukasrum. Gillet firar 120 år i år.

Esarp öppnar för konstutställning

ESARP I helgen slår Theodor Jönssons Stiftelse upp dörrarna i Esarp till en unik utställning med tre konstnärer som verkar och har verkat i Staffanstorps kommun.

Perspektiv Esarp är namnet på utställningen där verk av Theodor Jönsson, Anna-Lisa Menander, Anders Emgård och Knut Lindberg visas. Även Lukasgillet medverkar med ett antal planscher i sitt Lukasrum i Esarps gamla skola.

Utställningen kan också ses som ett inlägg i debatten om att bevara Kulturforum Esarp i skolan.
– Vi vill visa på möjligheterna, säger Bo Polsten, ordförande i Theodor Jönssons Stiftelse.
– Vi är uppsagda från lokalerna men vi har inte godtagit uppsägningen. Vi tycker det finns så stora möjligheter att använda huset för konst och kultur i stället för bostäder att man bör fundera ett varv till, säger han.
Esarp har kallats ”ett drivhus för konstnärer”. Här bodde och verkade inte minst Theodor Jönsson vars ateljé finns kvar i skolan. Stiftelsen äger cirka 175 av hans verk och några av dessa visas id en basutställning som annars hänger i skolan.
Inför utställningen har hans målningar flyttats in i kaféet och någon ny också plockats fram.
– Här finns också en ofullbordad målning av Fredrik Krebs som var Theodor Jönssons läromästare. Ett porträtt av en familj som han inte hann färdigställa innan han dog, säger Bo Polsten.

I ett rum visas Anders Emgårds och Knut Lindbergs konst. Anders Emgård har sen 1977 bott i och har sin ateljé i skolans bostad.
– Naturen betyder mycket för mig. Och skolan är som gjord för att vara ett kulturcentrum, säger han.
Hans stora havsmålningar i motljus ger betraktaren känslan att det bara är att kliva in i målningen och rätt ner i vattnet. Ett vintermotiv från Esarp där snön får liv ger samma känsla.
– Jag vill måla så att vi inte glömmer bort naturen, säger Anders Emgård som också visar motiv från Esarpstrakten, Vallby mosse med mera. Några små och nästan lite humoristiskt-drastiska målningar av människor, eller snarare typer, visas också.
– Dem gör jag för mitt eget nöjes skull säger han.
Konstnären och kantorn Knut Lindberg var Anders Emgårds svärfar. Hans målningar av blommor och landskap visas också upp i Perspektiv Esarp.
– Han drömde om att bli målare men valde musiken som yrke. Det var säkrare när man skulle försörja en familj. Men som pensionär började han måla och fick en fantastisk period, säger Bo Polsten.

– Ingen målar penséer som han gjorde, säger Agneta Samefors som också är engagerad i Theodor Jönssons Stiftelse.
Textilkonsten i utställningen står Anna-Lisa Menander för. Hon är 103 år i år, föddes i Hököpinge och flyttade 1961 till gården Krokåker i Djurslöv där hon odlade sitt lin.
Hon använde endast naturfärgade garner. När hon var 44 år upptäckte hon att det var bildväv hon ville ägna sig åt.
Några av hennes stora bildvävar visas nu i Esarp.
– Den här beställde jag som dåvarande bankdirektör till Sparbanken Finn, berättar Bo Polsten.
Vävnaden är flera meter lång och berättar om orten Staffanstorp.
– Hon arbetade med väven dagligen i ett år. Hon var oerhört noga med sina förlagor också.
Anna-Lisa Menander har donerat alla sina skisser till Theodor Jönssons stiftelse.
Utställningen Perspektiv Esarp pågår från 22 april till 22 maj och har öppet lördagar och söndagar 13-16.

Dagens fråga

Har du drabbats av inbrott eller stöld?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev