Leslie Tay, svensk r’n’b-artist. Foto: Gunilla Wedding
Leslie Tay, svensk r’n’b-artist
Leslie Tey, svensk r’n’b-artist

”Det är så här svensk r’n’b låter”

Han trivs i bakgrunden som låtskrivare och musikproducent, Malmöfödda r’n’b-artisten Leslie Tay. Men med debutalbumet Vilja & Tålamod, som släpptes i går, tar han ett kliv framåt och vill förändra bilden av svensk r&b.
– När man hör det här vill jag att man ska tänka att det går att höja ribban ytterligare, svensk urban musik har inte låtit som min skiva låter, beskriver han.

Leslie Tay är uppvuxen på Seved i Sofielund i Malmö och att välja musiken var naturligt för honom med en mamma som var musiklärare och en bror som var dj.
– Jag lyssnade alltid igenom min mammas cd-samlingar. Där fanns allt och Kenny Rogers, Babyface, Anita Baker, R, Kelly och Randy Crawford minns jag specifikt, berättar han. Vad gäller min bror så lyssnade jag inte så mycket när han spelade ute men jag minns att jag kollade igenom hans cd-väskor och tänkte – wow, hur håller han koll på allt det här! Med tiden hittade jag till rappen för det var inte så coolt att sjunga när man var 10-11 år och sprang runt och var busig.

Som ung rapartist blev Leslie Tay känd genom regissören Stefan Bergs dokumentär Leslie – killen som kommer att glänsa från 2008. Filmen följde Leslie från 14 till 19 år och på vägen mot att förverkliga musikdrömmarna.
Genom ett målmedvetet arbete som artist, låtskrivare och musikproducent har Leslie Tay också efter hand hittat från rap till sång och till svensk r’n’b.
– Jag höll på med rap fram till 2010-2011 men hade börjat skriva r’n’b och pop på engelska och producerade också vid sidan om redan då, säger han. Till slut hade jag lagt rappen bakom mig och jag kände att vi i Sverige lyssnade mycket på r’n’b som släpptes i andra länder men ingen skapade det här hemma i Sverige, på svenska. Om någon sjöng på svenska då var det pop och inte urban, svart musik. Jag var övertygad om att det snart skulle komma någon som gjorde det men när inget hände tänkte jag att jag ändå hade hunnit bli så grym på att skapa musik på engelska att jag skulle testa att göra det på svenska. Jag hade lite svårt att erkänna för mig själv att jag kunde det, sång var fortfarande nytt för mig och folk såg mig som en rappare. Men jag tog mod till mig och tänkte att jag kanske också kan inspirera andra.

Parallellt med det egna musikskapande har Leslie Tay alltså också skriva låtar till och producerat andra artister. Han var med och startade hip hop-kollektivet RMH och har bland annat arbetat med Cherrie, Silvana Imam, Erik Lundin och Timbuktu. 2015 släppte Leslie Tay den egna ep:n 12 år som var skriven och producerad tillsammans med bland andra Sonny Fahlberg från Norlie & KKV och gästades av Seinabo Sey. Den blev också Grammisnominerad i kategorin hiphop & soul 2016.
– Om du frågar mig så är det den riktiga början för r’n’b på svenska, säger han utan minsta falsk blygsamhet. Sedan handlar det om att ta den vidare och fortsätta utvecklingen och där vill jag spela en stor roll.
Det gör han nu på debutalbumet Vilja & tålamod som släpptes i går. Titeln är en ordlek som syftar både på förhållanden med tjejer som betytt mycket för honom och på just den vilja och det tålamod som tagit Leslie Tay dit där han är i dag som artist.
– Planen har alltid varit att jag skulle göra ett debutalbum men det känns som om jag har fått lära mig att sätta mig själv först, säger han eftertänksamt. Jag trodde att det skulle kännas obekvämt men jag gillar det, det känns som jag har hållit tillbaka länge. Jag är från Sofielund, ett ställe som många ser som en negativ plats, men jag har också blivit utsedd till Sveriges bäst klädda man (av Café 2017, reds. Anm.). För mig är det stort att ha tagit mig så här långt.

Innehållet på Vilja & tålamod beskriver Leslie Tay som svensk r’n’b i framkant, med inslag av så väl pop som rap.
– Jag hoppas att folk förstår att det här handlar om sång och r’n’b på svenska och att jag inte är en rapartist längre, säger han. När någon ser ut som jag är folk alltid snabba att klassa en som rappare. Hör man min nya skriva vill jag att man ska tänka – ok det går att höja ribban ytterligare. Språk- och soundmässigt har svensk urban musik har inte låtit som min skiva låter. Om man sedan tycker att det är bra eller dåligt det är en annan sak.

Vad är skillnaden?
– Hela ljudbilden – musiken, beatsen och så språket i texten. Ibland är språket väldigt rakt. Jag vet inte riktigt hur jag ska beskriva det men jag tror att man hör det när man lyssnar.

Det är inte bara med Vilja & tålamod och samarbeten med bland andra artister som Oscar Zia och Molly Sandén som Leslie Tay är aktuell i år. Till hösten är det också premiär för en uppföljare till Stefan Bergs första dokumentärfilm. Titeln på den nya filmen är Leslie brinner och den beskrivs som ett porträtt som sträcker sig över 15 år – från uppväxten fram till nu.
– De håller på och klipper, berättar han. Men i den första filmen hade Stefan Berg 110 timmar film som han klippte till 1 timme och 40 minuter. Det jag snackade om där att jag drömde om och ville göra har jag gjort i dag så jag tror att den nya filmen kommer att blanda in lite av det och så visa vägen mot debutalbumet som kommer att skaka Sverige.
Det sista lägger han till med ett stort leende.

Hur är det att få sitt liv skildrat på film?
– Det är ok, någonstans är det vad jag har velat sedan jag var barn.

Tror du att filmerna om dig kan ha betydelse för unga i dag?
– Jag hoppas att man kan känna igen sig. Om man är från Seved eller liknande, är svart och född i Sverige, kanske man kan titta och tänka – ok jag känner igen mig i hans glöd, i att han vill något bättre. Området man kommer från ska inte få definiera vem man är.

Vad hoppas du på vad gäller din musik och framtiden?
– Jag vill fortsätta skapa. Vi får också se hur det går med skivan. Jag kommer fortfarande att skriva musik åt andra men Vilja & tålamod är mitt bästa verk hittills och jag hoppas folk kan lyssna och tänka, ok han försöker säga något här, vi kanske borde lyssna och försöka förstå. Och förhoppningsvis kan jag fortsätta och inspirera fler svenska r’n’b-artister.

Och när blir det en spelning i Malmö?
– Det är på gång, lovar Leslie Tay.