En scen ur Vår nya fröken. Foto: Novemberfilm

Svart komedi om vardagskorruption

Film/recension

FILM
Vår nya fröken
Regi: Jan Hrebejk.
Medverkande: Zuzana Maurery och Zuzana Konecna bland andra
Betyg: 3

Det där med jäv har ju onekligen blivit en het potatis i dag när till och med medlemmar i Svenska Akademien hamnat i fokus för diskussion i ämnet. För min del tror jag – precis som fröken i den här aktuella tjeckiska svarta komedin – att det ofta handlar om att se förmånerna som en helt naturlig bonus på lönen. Det moraliska och tveksamma i att tillgodose sig förmåner får stå tillbaka för den mänskliga svagheten att gärna slippa öppna börsen. Det behöver för övrigt inte handla om pengar utan kan bara vara att fixa en trasig lampa. I kommunistiska länder har förmodligen jäv upphöjts till skön konst och i den här filmen befinner vi oss i Bratislava i Tjeckoslovakien 1983 där en skolklass nyss fått en ny lärarinna, Maria Drazdekova. Det viskas i korridorerna att den nya lärarinnan har ena benet inne i maktens korridorer, det vill säga det styrande kommunistpartiets, så här gäller det för föräldrarna att krypa längst golvplankorna för att deras små ”änglar” skall komma i gunst.
Redan vid incheckningen förhör sig Maria om föräldrarnas jobb och status för att sondera terrängen. Efter en tid äter de flesta föräldrarna ur handen på den nya fröken men det finns de som är beredda att sätta ner klacken. Om detta handlar denna både roande och sylvassa svarta komedi som punkterar ett dekadent system. Det finns en scen där Maria får håret lagt och vill betala för sig men hårfrisörskan insisterar på det inte kommer på frågan. Maria tackar med tillägget att jag är skyldig dig en tjänst. Det blir egentligen som det gamla bytessamhället där bönderna bytte en halv gris mot 10 liter mjölk. Problemet uppstår när systemet gör intrång på betygssättningen och det börjar bli tveksamheter om det handlar om rättvisa eller återbetalning av skulder.
Nyligen gick ju Milos Forman ur tiden och jag är övertygad om att han i sin filmhimmel ser den här filmen som ett kvitto på att den tjeckiska filmkonsten fortfarande lever och frodas.

FILM
Vår nya fröken
Regi: Jan Hrebejk.
Medverkande: Zuzana Maurery och Zuzana Konecna bland andra
Betyg: 3