Kulturredaktionen

Aktuell med bok om Hurvamördaren

Johan Persson. Foto: Oskar Omne
Artikel Kulturredaktionen ställer fyra frågor till Johan Persson, journalist med fokus på kriminalitet och juridik, som är aktuell med en bok om Hurvamördaren, polisen Tore Hedin. Boken har titeln: Sveriges värsta massmördare: gåtan Tore Hedin.

Varför ville du skriva en bok om Tore Hedin?

- När jag läste om Hurvamorden upptäckte jag att det knappt fanns någonting skrivet om gärningsmannens liv och psyke. Tore Hedins brott är tidigare omskrivna, men ingenstans fick jag veta något om hans uppväxt och personlighet, så jag beslöt mig för att själv försöka finna de svaren.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden väntas erkänna armeniskt folkmord

USA:s president Joe Biden.
Foto: Evan Vucci/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Joe Biden väntas erkänna massmorden på armenier och andra kristna minoriteter i Osmanska riket som ett folkmord. Det uppger flera amerikanska medier med hänvisning till källor.

Ett sådant uttalande skulle sannolikt öka spänningarna mellan USA och Natokollegan Turkiet, som är starkt emot att massmorden benämns som ett folkmord. Många länder har dock redan erkänt det som ett sådant, bland annat Frankrike och Ryssland.

Turkiet har medgett att många armenier dödades i sammandrabbningar med ottomanska styrkor under första världskriget. Men man ifrågasätter antalet offer och förnekar att dödandet var systematiskt.

Biden väntas göra uttalandet på lördag, då det har gått 106 år sedan massdödandet inleddes och offren uppmärksammas runt om i världen. Handlingen är främst symbolisk men innebär ett avsteg från årtionden av noggrant avvägt språkbruk från Vita huset. Biden skulle vara den förste amerikanske president att offentligt kalla händelsen för ett folkmord.

Vissa källor menar dock att frågan är så känslig att Biden kan komma att ändra sig i sista sekund för att inte elda på konflikten med Turkiet. Regeringarna i Ankara och Washington är redan starkt oense i en rad frågor och Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu varnade i veckan Biden för att ett folkmordsuttalande ytterligare skulle skada relationerna mellan länderna.

Sveriges riksdag beslutade 2010 att erkänna massmorden som ett folkmord.

FAKTA

Fakta: Skedde under första världskriget

Massmorden på armenierna ägde rum under och i skydd av första världskriget, i vilket Osmanska riket var allierat med Tyskland.

Den 24 april 1915 är det datum som brukar beskrivas som starten för massdödandet, som i huvudsak pågick 1915–1917. Förföljelserna och morden fortsatte dock i flera år därefter.

Majoriteten av de som mördades, omkring en miljon, var armenier, men bland offren fanns även rikets andra kristna minoriteter: assyrier, syrianer, kaldéer och greker. De flesta forskare i ämnet tror att mellan 800 000 och 1,5 miljoner människor dödades.

Källa: Nationalencyklopedin, Forum för levande historia

Utrikes

Brittisk ursäkt: Rasism mot imperiets soldater

Gravstenar vid en minnesplats i belgiska Zonnebeke för soldater från brittiska imperiet som stupade under första världskriget. Arkivbild.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tiotusentals människor från främst Afrika och Mellanöstern som dog som stridande för det brittiska imperiet under första världskriget blev aldrig hedrade på det sätt som de vita soldaterna hedrades.

Anledningen var "genomgripande rasism", slår en ny rapport fast.

Minst 116 000 – men möjligen så många som 350 000 – stupade fick antingen anonyma minnesmärken eller inga minnesmärken alls enligt utredningen, rapporterar BBC. Detta trots att alla stupade brittiska soldater ska hedras på identiskt vis med gravsten och namn.

CWGC, som ansvarar för begravningsplatserna för soldater inom Samväldet, konstaterar att det inte gått rätt till och utfärdar en officiell ursäkt.

Utredningen sjösattes 2019 efter den uppmärksammade tv-dokumentären "Unremembered" samma år som belyste frågan om de saknade gravarna. "Den här ursäkten ger oss möjligheten att som nation bearbeta denna mörka del av vår historia", twittrar Labour-parlamentsledamoten David Lammy, som deltar i dokumentären.

Sport

Coronasmittad polis i OS-fackelstafetten

Det hålls upp skyltar med texten 'undvik trängsel, använd munskydd' i samband med OS-fackelstafetten i Japan. En polis som arbetade med arrangemanget har blivit sjuk i covid-19. Arkivbild.
Foto: Kyodo News/AP/TT
Sport
Sport

En polis som arbetade med fackelstafetten inför OS i Tokyo är den första i arrangemanget som testat positivt för covid-19.

Mannen arbetade med att leda om trafik i Naoshima i lördags. Han bar munskydd och var aldrig i kontakt med stafettlöparna.

Tidigare har två personer som skulle ha sprungit med OS-elden hoppat av på grund av coronasmitta.

Coronaviruset sprids snabbt i Japan just nu och regeringen väntas nu i veckan utfärda ett tredje nödläge med total nedstängning i Tokyo och i Osaka. Det redan uppskjutna OS är tänkt att starta om tre månader.

Inrikes

Uppgift till TT: FHM vill behålla restriktioner

Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Arkivbild
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen väntas i dag komma med besked om coronarestriktioner för maj.
Folkhälsomyndigheten anser inte att det är läge för lättnader redan 3 maj, erfar TT.

Det mesta talar för att lättnader när det gäller begränsningar för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster skjuts på framtiden ytterligare en gång.

Folkhälsomyndigheten hoppades först på 11 april, sedan på 3 maj. Men enligt uppgift till TT har myndigheten i en hemställan begärt att regeringen väntar med att införa lättnader ytterligare en tid. Orsaken är att smittspridningen fortfarande är omfattande och belastningen på intensivvården hög.

Ett utkast till förordning om lättnader i deltagartaken för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar finns klar. Det gäller till exempel höjda publiktak för konserter, biografer och idrottsevenemang, men även att Gröna Lund och Liseberg ska slippa regeln om max åtta besökare.

Men efter Folkhälsomyndighetens begäran om att skjuta på lättnaderna, kommer regeringen med största sannolikhet att avvakta med att besluta om förordningen.

Regeringen planerar att hålla en presskonferens senare i dag.

Maria Davidsson/TT

Peter Wallberg/TT

Ekonomi

WWF hoppar av samarbete i protest mot Sverige

Allt biobränsle är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden. Arkivbild.
Foto: Fredrik Persson/TT
Ekonomi
Ekonomi Att bränna upp träd är inte klimatsmart, enligt Världsnaturfonden,WWF. Nu hoppar organisationen av samarbetet kring EU:s klassning av gröna investeringar i protest mot bland andra Sveriges lobbying.

Världsnaturfonden reagerade kraftigt på förslaget från EU som presenterades under tisdagen, där biobränsle ses som tillräckligt grönt för att passera det smala nålsöga för klimatsmarta investeringar som EU nu sätter upp.

Sverige, Finland och andra skogsländer i norr har lobbat hårt för att biobränslet och skogsbruket ska anses vara tillräckligt grönt för att kvala in i EU:s klassning för riktigt gröna investeringar, den så kallade taxonomin. Till slut lyckades övertalningen – i förslaget som kom på på onsdagen finns biobränslet med.

"Trädbränning"

Men allt biobränsle är inte alls bra, tycker Världsnaturfonden, som kallar biobränslet "trädbränning", och att förslaget innebär en "grönmålning" av EU:s klassningssystem för investeringar.

I protest meddelade Världsnaturfonden på onsdagskvällen att organisationen helt enkelt hoppar av samarbetet kring taxonomireglerna.

"Det slutliga förslaget beträffande skogsbruk och bioenergi strider mot de miljömässiga utmaningarna som vi står inför. Det har starkt influerats av obalanserad lobbying från Finland och Sverige", skriver Sébastien Godinot, chefsekonom på Världsnaturfonden.

På tvärs

Förslaget går helt på tvärs med vetenskapen och syftet med klassningen av gröna investeringar, tycker Världsnaturfonden, och därför är det lika bra att kliva av det samarbete som hittills funnits.

Ola Hansén, klimatexpert på Världsnaturfonden i Sverige, förklarade på onsdagen att förslaget bör få bakläxa.

– I det tidigare läckta förslag fanns stora öppningar för naturgasen. Men den har lyfts ut nu, det är bra. Vi skulle också vilja att bioenergi lyftes ut på samma sätt som naturgasen. Det finns både bra och dålig bioenergi, sade han.

Johanna Cederblad/TT

FAKTA

Fakta: EU:s gröna taxonomi

EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.

Ett förslag presenterades på onsdagen, efter långa, och tidvis intensiva och upprörda förhandlingar. Bland annat har det för Sveriges de rört energi och skogsbruk, där vattenkraft, kärnkraft och biobränsle varit fokus och där Sverige och andra länder lobbat hårt för att det ska få vara med.

Dessutom har skogsbruket som vi driver i norra Europa varit på tapeten.

Nu finns både vattenkraft och biobränsle med som gröna investeringar, under vissa förutsättningar.

Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.

Taxonomin bygger på sex olika klimatmål. Nu slås reglerna för de två första målen fast.

För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av målen och samtidigt inte påverka de övriga negativt.

1. Begränsning av klimatförändringarna

2. Anpassning till klimatförändringarna

3. Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser

4. Omställning till en cirkulär ekonomi

5. Att förebygga och begränsa föroreningar

6. Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem

Källa: Regeringen

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Native Skd

Därför föredrar svenska spelare casino utan registrering

www.nya-casinon.online

Svenska casinospelare har sedan en tid tillbaka haft tillgång till vad som numera kallas för casino utan registrering. Detta är tack vare tjänster som e-legitimation och diverse betalningsmetoder.

Spelbolagen har med detta kunnat slopa den traditionella registreringsprocessen. Istället behöver spelaren endast verifiera sin identitet med svensk e-legitimation för att kunna spela. Detta har i sin tur ökat säkerheten och tryggheten i att spela på nätet. Tittar man tillbaka bara några år så såg casinobranschen markant annorlunda ut - särskilt i Sverige.

Det har i samband med spellagarna som introducerades för ett par år sedan skett många förändringar på den svenska spelmarknaden. När BankID blev ett krav på svensklicensierade casinon började samtidigt trenden med spel utan konto, något de flesta föredrar i dagsläget.

Snabb och säker inloggning

Första gången man besöker ett nytt nätcasino går det att spela praktiskt taget utan att registrera sig. Processen sker automatiskt när man verifierar sig med e-legitimation. Det enda man som spelare behöver göra är att välja belopp, bank, betalmetod och verifiera sig.

För bara några år sedan kunde spelbolagen kräva en massa dokument, ID och foton. Numera räcker det alltså med elektronisk legitimation, vilket både underlättat och gjort spelandet betydligt tryggare.

Processen kändes ofta både lång och utdragen. Nu kan man komma igång på några minuter.

På grund av att det blivit så enkelt och lättillgängligt att spela på onlinecasinon så har Spelinspektionen även sett till att implementera flera konsumentskydd.

Bland dessa är självavstängingsregistret Spelpaus, som i skrivande stund över 60 000 svenskar använt sig av för att pausa sitt nätspelande. Detta har lett till en säkrare och tryggare spelmiljö.

Insättning på direkten

En av anledningarna till varför spelare i Sverige föredrar casino utan registrering är hastigheten på insättningar. Med hjälp av moderna betalningslösningar i kombination med identifiering via e-legitimation går det att göra insättningar direkt. Dessutom förekommer det sällan några extra avgifter. Just dolda avgifter var vanligt förr när tekniken inte riktigt fanns där för casinon online. Men eftersom betalningsmetoder har förbättrats med tiden är transaktioner både snabba och avgiftsfria.

Förutom att casinon där inget konto behövs möjliggör direkta insättningar är det också på många sätt säkrare än traditionella nätcasinon. Det beror på att det numera inte längre är nödvändigt att lämna ifrån sig bankkortsnummer eller annan känslig information för att kunna spela. Istället räcker det att fylla i den summa man önskar spela för och sedan verifiera insättningen med elektronisk legitimation.

Sammantaget är hela processen med att föra över pengar till sitt spelkonto väldigt smidig, som ju är själva poängen med det här sättet att spela.

Säker utbetalning på några minuter

Historiskt sett har utbetalningar varit ett stort krux med att spela casino på nätet. Förr var spelare nämligen tvungna att tålmodigt vänta en längre tid för att få tag på sina vinster. Ibland kunde det ta upp till ett par veckor för pengarna att nå bankkontot. Därutöver var det också ett komplicerat förlopp innan ett uttag ens kunde begäras. Anledningen till detta var att e-legitimationen inte existerade (eller kunde användas på nätet) på den tiden och istället identifierade man sig genom att skicka in kopior på fysiska id-handlingar.

Idag är situationen något helt annat. Tekniska framsteg med smarta och innovativa lösningar har förändrat spelmarknaden i grunden. Den positiva utvecklingen senaste åren har lett till en standardisering av snabba uttag hos casinon utan registrering.

Exakt hur lång tid ett uttag tar beror på vilken betalningsmetod man använder sig av, samt hur snabb speloperatören är. Med de allra snabbaste metoderna är det möjligt att ta ut vinster inom bara några enstaka minuter.

Smidigare spelupplevelse

Enkelt uttryckt kan man säga att casino utan konto bidrar till en smidigare spelupplevelse än vad man tidigare varit van vid. Redan från start märks en tydlig skillnad då inloggningen sker utan krav på att fylla i en massa information för att börja spela. Istället är man igång med några få steg som bara tar ett fåtal sekunder och man skulle vinna kan man få tag på pengarna utan någon längre väntetid.

Allt detta har vi tekniska framsteg att tacka för och eftersom spelmarknaden är i ständig utveckling kan vi säkerligen vänta oss ytterligare förbättringar i framtiden.

Inrikes

Man smugglade vapen – dom överklagas till HD

Mannen ankom med färja från Polen till Ystad den 11 december. I lastutrymmet i hans skåpbil hittade tullpersonal en kartong med de tre pistolerna med tillhörande magasin.
Foto: Tullverket
Inrikes
Inrikes En man med kopplingar till kriminella nätverk dömdes för att ha smugglat in tre tårgaspistoler. Grov vapensmuggling ansåg tingsrätten, medan hovrätten bedömde det som vapensmuggling av normalgraden. Nu överklagar riksåklagaren domen till Högsta domstolen och yrkar på att brottet ska ses som grovt.

"Den fråga som jag vill att Högsta domstolen ska pröva är när en vapensmuggling ska rubriceras som grovt brott på grund av att gärningen har varit särskilt farlig. Enligt min mening fanns det i det här fallet en uppenbar risk för att pistolerna skulle hamna i kriminella kretsar och användas vid framtida skjutningar", säger riksåklagare Petra Lundh i ett pressmeddelande.

Ystad tingsrätt tog i sin bedömning hänsyn till att vapnen var lätta att bygga om för att användas med skarp ammunition samt mannens kriminella kontakter. Det fanns en uppenbar risk för att pistolerna skulle kunna användas i kriminella sammanhang, ansåg tingsrätten.

Hovrätten över Skåne och Blekinge å sin sida ansåg inte att vapnen var tillräckligt farliga och ändrade därför domen till vapensmuggling av normalgraden.

Inrikes

Juntans våld får Sverige att lägga om bistånd

Beväpnade styrkor beskjuter demonstranter med tårgas när de samlats i staden Rangoon i mars. Våldet får nu Sverige att lägga om sitt bistånd. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen ändrar sin biståndsstrategi för Myanmar till följd av det läge som landet befinner sig i sedan militärkuppen i februari.
Ett läge som biståndsminister Per Olsson Fridh (MP) beskriver som "mycket allvarligt".

– Protesterna fortsätter, vi ser en ökning av antalet internflyktingar och på vissa håll på landsbygden ser vi scener som närmast kan liknas vid ett inbördeskrig. Situationen i Myanmar är väldigt allvarlig och jag är rädd att landet kan utvecklas till ett nytt Syrien.

Per Olsson Fridh har under veckan suttit i möten med personal på plats i Rangoon (Yangon) för att diskutera situationen.

– Det står klart att omvärlden måste agera och det gäller så klart även biståndet, säger han till TT.

Inget stöd till militären

Till följd av den kupp som landets militär genomförde den första februari i år kommer Sverige nu att lägga om sin biståndsstrategi. Främst kommer biståndet att riktas mot civilsamhället i landet.

TT: Detta handlar inte om att utöka det totala biståndet utan att rikta om det från andra sektorer ni tidigare stöttat – vilka är det?

– Tidigare gick biståndet till en del statliga institutioner som behövde stärkas för att Myanmar skulle fortsätta utvecklas på demokratisk väg. Efter militärkuppen kan sådana stöd inte ligga kvar.

TT: Innebär det att delar av det svenska stödet tidigare gick till militären?

– Nej det gör det inte, detta var statliga institutioner. Den tidigare biståndsstrategin var skriven i en tid då landet ännu gjorde en del demokratiska framsteg, men situationen i dag är en helt annan och vi måste uppdatera vår strategi utifrån detta.

Svårt att arbeta i landet

Per Olsson Fridh berättar vidare att förutsättningarna för att bedriva bistånd har ändrats drastiskt sedan militärkuppen, bland annat har stängda banker och ett nedsläckt internet gjort livet surt för de organisationer som i dag arbetar på plats.

– Att arbeta under de här förutsättningarna kräver både flexibilitet, tålamod och stor aktivitet, säger han.

TT: Du säger själv att det blir allt svårare att genomföra biståndsarbete i landet – finns det något skede då det kan bli aktuellt att dra in biståndet till landet helt?

– Nej. När situationen är så här allvarlig så behövs biståndet som mest, vi måste stötta de som offrar sin säkerhet för demokrati och för sitt folks och sitt lands frihet.

FAKTA

Fakta: Myanmar

Myanmar (tidigare Burma) är centralt placerat i södra Asien, med Bangladesh och Indien i väster, Kina i norr, och Laos och Thailand i öster. Med en yta på drygt 675 000 kvadratkilometer är landet ungefär 50 procent större än Sverige. Befolkningen beräknas uppgå till närmare 54 miljoner.

Landet koloniserades på 1800-talet av Storbritannien. Under andra världskriget ockuperades landet av Japan, innan det blev självständigt 1948. Militären tog makten 1962 och styrde enväldigt fram till 2010, då en viss demokratisering inleddes.

Exoppositionsledaren Aung San Suu Kyi har haft en styrande roll under det senaste decenniet. Men hennes manöverutrymme har begränsats av militären som bland annat bestämt att hon inte fick bli president.

Den 1 februari meddelade regeringspartiet NLD att flera personer ur ledarskiktet, däribland Aung San Suu Kyi, gripits. Militären annonserade kort därefter att den tagit över makten i landet. Sedan dess har protester hållits nästan dagligen. Under dessa har över 700 personer dödats och 3 000 gripits enligt den regimkritiska aktivistgruppen AAPP.

Källor: NE, UI/Landguiden och AFP

Svedala

Årets pristagare utsedda i Svedala

Svedala kommun tilldelar varje pristagare 10 000 kronor.
Foto: Johan Nilsson/TT
Svedala
SVEDALA Årets idrotts- och kulturutmärkelser i Svedala kommun har utsetts av kultur- och fritidsnämnden.

Årets ledare för barn och unga är Martin Jönsson i Svedala kampsportförening.

Idrottspriset går till Rasmus Hedberg, Svedala motorklubb.

Kulturstipendiet går till slagverkaren Johan Nihåk och årets kulturpris tilldelas konstnär Monika Holmqvist.

– Vi var väldigt eniga i beslutet. Det var inga stora diskussioner, säger Birgitta Delbring (BP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden som tog beslutet bland de nominerade i de fyra kategorierna.

Birgitta Delbring (BP) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Svedala.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén

Var det många nominerade till priserna?

– I ett par kategorier, framför allt årets ledare för barn och unga. Men i kulturprisklassen var det bara två, berättar Birgitta Delbring, som nu meddelat samtliga pristagare som vardera tilldelas 10 000 kronor.

Idrotts- och kulturpristagaren får även en liten statyett ett minikonstverk av Juvelen som står på torget i Bara.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL