Under 30 års tid har Tor Lasson samlat på veterantraktorer, främst av tjeckisk modell. Foto: Jakob Hydén
Modellen 2023P togs fram för att klara svåra lutningar. Foto: Jakob Hydén
Kärleken till Zetor härrör från Tor Lassons barndom. Hans egen far använde en Zetor 25 från 1950 i sitt lantbruk. Foto: Jakob Hydén
Tusentals timmars arbete ligger bakom samlingen. Foto: Jakob Hydén
Den ljusblå traktorn heter Zetor 25 K och var med sina smala däck speciellt framtagen för radodling. Närmast kameran en Zetor 25 A. Foto: Jakob Hydén
Topphastigheten är 30 km/h. Foto: Jakob Hydén
Tor Lasson tar emot besök och visar sin samling, lördagar i juli eller efter överenskommelse. Foto: Jakob Hydén

Allt började med en rostig bandare i en nässelhög

På landet Det började med en genomrostig bandtraktor i en tjeckisk nässelhög. 25 år och 35 traktorer senare sitter Tor Lasson på en imponerande samling av Zetor-maskiner.

Under sitt långa yrkesliv som importör och återförsäljare av tjeckiska verktygsmaskiner reste Tor Lasson ofta runt på den tjeckiska landsbygden. Ofta stötte han då på gamla traktorer, skördetröskor och andra maskiner som stod och skrotade i lador eller på fält. 1987 föddes så tanken på att ta sig an något av dessa vrak, transportera hem till Sverige och där ge all den kärlek och omsorg som krävs för att återställa det i ursprungligt skick.

Den första patienten var en bandtraktor av märket Zetor.
– Den stod och rostade i en nässelhög på en gård i byn Roztock. Just den typen av bandtraktorer hade jag själv sett som ung hos generalagenten i Helsingborg, så det var mycket nostalgikänslor, och jag fick för mig att jag skulle ta med den hem och renovera den, berättar Tor Lasson.
Med åren har samlingen vuxit och omfattar idag 35 traktorer, den äldsta från början av 1900-talet och den yngsta från 1972. I samlingen finns en östtysk, en västtysk och en svensk maskin, men de utgör undantagen, annars är det uteslutande Tjeckientillverkade traktorer som gäller för Tor Lasson.

– Framför allt innan kommunisterna tog över efter kriget så fanns det en otrolig mångfald av tillverkare i Tjeckoslovakien, bara i den tjeckiska delen fanns över 50 stycken. Oftast var det vapenfabriker som i tider av fred fick tillverka annat än vapen, då blev det ofta lantbruksmaskiner av olika slag. Men efter kriget centraliserades tillverkningen och då försvann förstås mångfalden, säger Tor Lasson.

Hela Tor Lassons digra samling av traktorer trängdes tidigare i ett mörkt förråd på hans och hustrun Britt-Maries gård utanför skånska Svedala. Men 2012 sålde den nyblivna pensionären Tor sitt företag och frigjorde då en summa pengar som han ganska snart visste vad han skulle använda till.
– Det har ju alltid varit en dröm att kunna visa upp samlingen, och när jag hittade det här stället så slog jag till. Förhoppningsvis finns det en hel del som är intresserade av att komma och titta.
”Stället” som Tor nämner är den stora hall utanför Ystad där lejonparten av traktorsamlingen nu står uppställd. Hit kan man bege sig för ett besök under någon helg i juli månad eller efter överenskommelse med Tor själv.
– Jag tycker om att visa upp det som är lite ovanligt, det som många kanske inte har sett tidigare. Det är så jag tänker när jag letar efter nya objekt. Kolla här till exempel, säger Tor och pekar på en grön skönhet i ena hörnet av hallen, en Zetor 15.

– Just den här modellen letade jag länge efter innan jag hittade den här i en liten by i Tjeckien. Den tillverkades bara i 800 exemplar och är väldigt ovanlig. Jag kan inte riktigt beskriva känslan när man väl hittar en sådan ovanlig maskin. Det är ren och skär glädje! strålar Tor Lasson.
I samlingen finns även traktorer av märket Svoboda och Praga, men det är utan tvekan Zetor som är museets ledande märke. Och det är Zetor som ligger Tor Lassons närmast om hjärtat.

Favoritmaskinen är nog den där allra första bandtraktorn som han hittade i en nässelhög för drygt 25 år sedan.
– Jag förstod nog inte hur mycket jobb som skulle krävas. Det tog mig över 2 000 timmar att göra den här helt klar, säger Tor och vrider om startreglaget varpå traktorn drar igång med ett mäktigt muller.

Dagens fråga

Brukar du äta falafel?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×