Rekordmånga vill hålla Ystad rent

YSTAD Änga/Västervångskolan har anmält alla sina 660 elever och lärare att delta i skräpplockningsveckorna ”Vi håller rent” som startade i måndags och pågår fram till den 18 maj.
Hittills har 4 154 personer anmält att delta i kampanjen. Det är fler än någonsin tidigare i Ystad.

– Vi ser fram emot att delta med hela skolan i skräpplockningen, även om det är en stor apparat att genomföra, säger Hans Dahlin, lärare på Änga/Västervångskolan, som också är pedagog på Marietorp naturskola.
Skolan är engagerad i arbetet med Grön flagg för att få den certifieringen och anser att det är viktigt att även prata om problemet nedskräpning. Kampanjen syftar till att visa hur mycket skräp hamnar fel.
Redan i måndags var 120 elever och lärare från Änga/Västervångskolan ute och plockade skräp i en timme i kvarteret runt skolan.
– Vi hittade allt från papper till bildäck, säger Hans Dahlin.

Han berättar att skolan ska plocka skräp vid två tillfällen till. Nästa gång blir det på måndag den 23 april klockan 8.30-9.30.
– Två av skolans mål med skräpplockning är dels att öka gemenskapen mellan olika åldersgrupper, dels att eleverna ska bli bättre på att källsortera avfall, säger han.
Förutom skolor deltar också förskolor och fritids, byalag, föreningar och privatpersoner och medarbetare och förtroendevalda i Ystads kommun.

Förra året deltog 755 933 personer i kampanjen runt om i Sverige. Ystad ställde upp med 2 964 skräpplockare och Ystadbornas insatser mot nedskräpning innebar att kommunen hamnade på 22 plats i kommunrankningen från ”Håll Sverige rent” som organiserar kampanjen.
Fredagen den 4 maj samlas medarbetare på Ystads kommun och förtroendevalda i kommunstyrelsen för att plocka skräp i Sandskogen och uppmärksamma problemet med nedskräpning av kust och natur.

– Det är lätt att glömma bort att miljöfrågan finns ända inpå oss. Att plocka skräp där vi bor bidrar både till att förbättra vår närmiljö, men det hindrar ju också exempelvis plast och annat skräp att hamna i havet som ju kan sprida det på stora avstånd, säger Kent Mårtensson, kommunstyrelsens ordförande.
Förskolor och skolor som deltar i skräpplockningen kan också var med i fototävlingen ”Vårt vackra Ystad” för att visa hur vacker staden är när skräpet hamnar på rätt plats. Vinnande klass får en utflykt till vattentornet för att lära sig mer om hur vatten kommer till bostäder.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev