Foto: TT/Arkiv

Bilförare ingrep när tjuv bestal 80-åring

MALMÖ Den okände mannen smög fram intill en 80-årig kvinna som gick med rollator. Sedan stack han handen i hennes jackficka och stal plånboken utan att hon märkte något.
Men allt observerades av en förbipasserande bilist. Föraren ingrep direkt och tvingade mannen att följa med tillbaka till kvinnan.

Sedan ringde han polisen och höll kvar den misstänkte tills patrullen kom.
Nu får hjälten beröm av polisen.
– Ett föredömligt agerande och ett fantastiskt exempel på civilkurage, säger Nils Norling, presstalesman vid polisen i Malmö.
Mannen greps och anhölls senare misstänkt för grov stöld. Det visade sig att 35-åringen redan var anhållen i sin frånvaro och misstänkt även för tidigare stöldbrott.

Händelsen inträffade vid tretiden i måndags eftermiddag.
Den 80-åriga kvinnan gick med sin rullator vid Erikslustvägen i närheten av Fridhemstorget. Samtidigt körde bilföraren, en man i 50-årsåldern, förbi.
Men hann observerade hur en man gick efter kvinnan och att han smög fram mycket nära intill henne.
Först trodde han att det var en ledsagare, men förstod snabbt att något var fel. Och höll därefter kvinnan under uppsikt.

– Bilisten reagerade direkt och såg sekunderna efteråt hur mannen stack ner handen i kvinnans jackficka och fiskade upp hennes plånbok. Direkt efteråt vände tjuven och gick snabbt därifrån, berättar Nils Norling.
– Föraren körde snabbt åt samma håll och parkerade bilen. Sedan rusade han ut och stoppade den misstänkte tjuven.
Efteråt tvingade han 35-åringen att följa med tillbaka till den 80-åriga kvinnan, som själv inte hade märkt något. Men när hon kontrollerade sina fickor konstaterade hon att plånboken saknades.

Tjuven försökte då att springa därifrån och slita sig loss. Men bilisten höll fast mannen och tvingade honom att stanna kvar tills polisen kom.
Plånboken hade han kastat ifrån sig. Men polisen tog hjälp av en hundpatrull som snabbt spårade upp den.
– Tyvärr är det vanligt med äldrebrott av det här slaget. Ofta ger sig tjuvarna också på äldre kvinnor som går med rollator, säger Nils Norling.
– Men tack vare förarens snabba och rådiga ingripande kunde den misstänkte gripas och kvinnan få tillbaka sin plånbok.

Enligt polisen gjorde den 50-årige mannen en snabb bedömning av att han inte utsatte sig själv för någon fara i samband med ingripandet.
– Det viktigaste är alltid att ringa polisen om man ser något brott. Sedan får var och en bedöma om det går att göra något mer och ändå vara trygg i situationen. Men det kan så klart variera mycket från fall till fall, säger Nils Norling.

Dagens fråga

Tror du dina paket kommer fram i tid till jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev