Anna Bergmann. Foto: Johan Sjövall

Bergmans Persona på Malmö Stadsteater

Malmö Stadsteaters bidrag till Bergmanåret blir en hans Persona som teater på Intiman. Föreställningen görs i samarbete med Deutsches Theater Berlin och regisserar gör tyska Anna Bergmann som tidigare gjort bland annat En midsommarnatts dröm och Petra von Kants bittra tårar i Malmö.

I år skulle Ingmar Bergman ha fyllt 100 år. Malmö Stadsteater uppmärksammar detta genom att göra teater av Bergmans film Persona från 1966. Persona handlar om skådespelerskan Elisabeth Vogler som en dag tystnar mitt i en teaterföreställning och sedan vårdas av sköterskan Alma.
Filmens huvudrollerna spelades av Liv Ullmann och Bibi Andersson. Malmö Stadsteaters Persona är en av stadsteaterns internationella satsningar och görs i samarbete med Deutsches Theater Berlin. Efter spelperioden i Malmö flyttar föreställningen till Berlin.

Huvudrollerna i Persona spelas av Karin Lithman från Malmö Stadsteater och Corinna Harfouch från Deutsches Theater och de kommer att alternerar i rollerna – i Malmö spelar Karin Lithman den talande rollen Alma och Corinna Harfouch den stumma rollen Elisabeth, och i Berlin gör de tvärtom.
För föreställningens regi den tyska regissören Anna Bergmann som tidigare satt upp Nora, En midsommarnattsdröm och Petra von Kants sista tårar på Malmö Stadsteater.

– Anna Bergmann är en tysk regissör som vi har jobbat med flera gånger tidigare, säger Malmö Stadsteaters teaterchef Kitte Wagner i ett pressmeddelande. Att se hennes tolkning av Persona på vår ”Bergman-scen” Intiman, är bara i sig intressant. Men att vi också får en av Tysklands största skådespelerskor, Corinna Harfouch, att medverka i föreställningen och att vi samproducerar med en stor Berlinsk teater som Deutsches Theater, är självklart otroligt glädjande.

De övriga rollerna i föreställningen kommer att spelas av Andreas Grötzinger och Susanne Karlsson och Persona får premiär på Intiman den 15 september 2018.