Skåne får 35 miljoner av regeringens produktionsstöd till biogas. Arkivbild

Stärkt stöd till skånsk biogas

Skåne Regeringen stärker stödet till biogas med ytterligare 270 miljoner kronor utöver dagens 60 miljoner under innevarande år.

– Skåne är ledande biogasregion och står för en femtedel av hela produktionen i landet. Här producerades 440-kilowatttimmar 2016 mot bara hälften i Stockholm, som miljöpartist är jag naturligtvis mycket nöjd med regeringens besked, kommenterar regionrådet Anders Åkesson (MP).

I Skåne finns 49 anläggningar för produktion av biogas.
Men producenterna lever tufft i skuggan av Danmark där biogasen är mycket billigare på grund av den danska statens mycket större produktionsstöd än den svenska.
– Det är inte konkurrens på lika villkor. Region Skåne är starka biogasköpare till Skånetrafikens bussar. Leverantörerna kan köpa in gas från billigare håll än från skånska producenter. Nu får de skånska producenterna bättre konkurrensmöjlighet, säger Anders Åkesson.

Region Skånes mål är att hela Skåne ska vara klimatneutralt och fossilbränslefritt år 2030. En viktig del i omställningen är att öka produktionen av biogas.
– Biogasen är förnybar, del av den cirkulära ekonomin och bidrar till ett starkare näringsliv. En viktig del av Region Skånes arbete är att påverka den nationella nivån för att både lösa den kortsiktiga fortlevnaden för den skånska biogasen och hitta långsiktiga spelregler som främjar biogasens konkurrenskraft, fortsätter Anders Åkesson.

Hans kollega regionrådet Mätta Ivarsson har tillsammans med sju andra regioner skickat brev till regeringen med ett krav om ökad stöd till biogasen.
– Äntligen. Regeringens förslag ligger helt i linje med Skånes färdplan för biogas, säger hon.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev