Silvana Imam. Foto: Ralph Bretzer
Sara Unge och Ellen Appelquist ville inte missa mötet med Silvana Imam.
Malin Bengtsson gillar både musiken och budskapen hos Silvana Imam. Hon hade lockat med sig kompisen Sofia Grudemo till mötet med artisten.
Dorotea Tosting Segergren hjälpte till med bokförsäljningen.

Silvana Imam lockade många till biblioteket

MALMÖ Att skriva en låt kan ta allt från en kvart till två månader. Skriver gör hon helst i mobilen eller i datorn, sällan i studion.
Artisten Silvana Imam var på måndagskvällen gäst på stadsbibliotekets författarscen.

Hon tyckte att situationen kändes litet ovanlig. Artisten Silvana Imam var inbjuden med anledning av sin nyutgivna bok Silvana.
– Det här är mera privat och känns litet konstigt. Det här är ingen vardag för mig, konstaterade hon och erkände att det kändes mera naket att bli intervjuad så här jämfört med att framställa sina känslor med hjälp av musik.

Hon lockade onekligen en helt ny publik till stadsbibliotekets författarscen. Många var här på ett evenemang för första gången. Drygt 350 personer hade bänkat sig i Ljusets kalender för att höra henne samtala med journalisten och litteraturkritikern Mona Masri.
– För mig var det självklart att komma hit. Jag lyssnar jättemycket på henne. Hon vågar vara radikal och har inget filter. Det är coolt, konstaterade Sara Unge.

Sofia Johansson hade försett sig med ett exemplar av boken Silvana som är en foto- och textbok.
– Jag är ett stort fan av hennes musik, berättade Sofia Johansson. Nu ser jag fram emot att få höra henne prata.
En som däremot inte lyssnat på Silvana som artist var Inger Dimblad.
– Jag läste en artikel om henne i tidningen Vi och blev intresserad av henne som person. Jag har aldrig hört hennes musik men brukar gå på det mesta som arrangeras här, berättade hon.

Silvana Imam slog igenom 2014 med När du ser mig se dig. Hon vann en Grammis som årets artist 2016 och då släpptes också albumet Naturkraft. I höstas hade dokumentärfilmen Silvana – väck mig när ni vaknat premiär och i mars var det dags för bokutgivning. Här finns de flesta av hennes låttexter med men också privata bilder som aldrig varit publicerade tidigare.

Mona Masri undrade bland annat om det fanns något i hennes jag som inte kom fram i texterna.
– Jag försöker hålla en positiv stämning och att det alltid ska sluta i något slags tro och hopp. Men så är inte det verkliga jag.
– Jag kan hamna i svackor men min musik hjälper mig att se klart och få en bättre känsla.

Hennes texter beskrivs som kompromisslösa och hon är en stark röst för många människor, de queera, de utsatta och de ansatta.

Dagens fråga

Är du stressad över julen?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev