Nätpirater kopierade kommunens webb

STAFFANSTORP Nätpirater har kopierat kommunens webbplats och lagt ut på egen domän i annat land.
Där har de länkat vissa namn till porr- och dejtingsajter.
Kommunens säkerhetsansvarige har polisanmält händelsen som dataintrång.

– Vi har gjort en polisanmälan om både dataintrång och kränkning/förtal, säger Patrik Runesson som är säkerhets- och trygghetsansvarig i Staffanstorps kommun.

Det som hänt är att okända personer i annat land kopierat kommunens webbplats.
Webbplatsen är inte kapad, betonar man på kommunen, utan kopierad.
Kapad hade inneburit att någon annat tagit över och styrt webbplatsen, och det ska inte vara möjligt.
Webbplatsen har alltså blivit kopierad och upplagd på en ny domän, en domän som tillhör ett annat land.

Staffanstorp.se finns inte med i namnet på den domänen. Först om man hittar denna är det därifrån man, genom att klicka på exempelvis vissa namn, kan hamna på porr- och dejtingsajter.
Syftet med kopieringen är att skicka trafik till en spam-sajt från den kopierade sajten.
– Vi ska nu försöka ta kontroll över domänen och stänga ned den. En anmälan är skickad till Google, säger Lisbeth Svensson, webbansvarig kommunikatör i Staffanstorp.
– För att Google ska stänga ner den kopierade sajten krävs att vi bevisar att det är vår webbplats som kopierats, vilket vi gjort. Sen hur lång tid det tar innan Google agerar är oklart.
Det kommunen nu försöker göra är att förebygga så att detta inte kan ske igen.
Enligt Lisbeth Svensson, har piraterna kopierat själva koden som hela webbplatsen är byggd på.
– Men vi har full kontroll över kommunens webbplats, det är således ingen som helst fara att gå in och klicka där. Du riskerar inte att hamna på någon porr- eller dejtingsajt genom att klicka på Staffasntorp.se understryker hon.

De skyldiga bakom kopieringen finns inte i Sverige.
– Ingen av de ip-adresser som använts för kapningen finns i landet. De återfinns utomlands.
– Det finns ett antal icke seriösa personer som driver bland annat porrsidor och som nätfiskar efter namn och kopierar andras webbplatser.
– Det är självklart obehagligt för alla vars namn och uppgifter genom kopieringen har använts på detta sätt. Ofta väljer nätpiraterna namn som sticker ut lite, de är ute och fiskar efter det och så använder de dem, säger Patrik Runesson

– Men vi har duktiga it-tekniker och webbansvariga i kommunen som jobbar med detta. Tyvärr dyker sådant här upp emellanåt, vi har grannkommuner och andra som också drabbats tidigare. Vi gör allt vi kan för att det inte ska hända men samtidigt finns det andra som gör allt de kan för att göra motsatsen, och då sker sånt här med jämna mellanrum, säger Patrik Runesson.

Rättelse: I en tidigare version av artikeln ovan skrev vi att kommunens webbplats var kapad. Så är alltså inte fallet, den är kopierad och man måste först hitta denna nya domän, gå in ock klicka där för att riskera att hamna på en oönskad sida. Kommunen har full kontroll över sin webbplats och man riskerar inte att hamna på någon porrsajt genom att gå in och klicka där.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev