André Svenssons och David Norströms koncept för Grändens mat: Mat som tar tid att laga men som går snabbt att servera, bland annat långkok och grytor, och maten ska lagas från grunden. Foto: Jari Markkanen
André Svenssons och David Norströms koncept för Grändens mat: Mat som tar tid att laga men som går snabbt att servera, bland annat långkok och grytor, och maten ska lagas från grunden. Foto: Jari Markkanen

De fixar vällagad mat som snabbt kan serveras

ystad Grändens mat heter en ny restaurang på korsvirkesgården Per Helsa i Ystad. Ägarna André Svensson och David Norström satsar på långkok, grytor, soppor och poké bowl.
– Vi vill köra en egen grej och skapa en mötesplats här, säger de.

Ystadsborna André Svensson och David Norström har tagit med sig en nyhet för Ystad: den trendiga poké bowl. Det är i grunden en hawaiiansk rissallad som är fylld med olika syrliga frukter, bönor och grönsaker. Poké bowl finns i olika varianter från vegetarisk till kyckling.

– Det är fräsch hälsomat och den ligger i tiden. Det är kul att Ystadsborna har anammat den, säger André Svensson.
– Poké bowl går mycket bra både bland kvinnor och män. Vi har fått bra respons av gästerna. säger David Norström.
De tog över restaurang Kafé Helsa På den 1 januari och öppnade portarna i påskas. Namnet har de spånat fram utifrån gatunamnen på gränderna vid korsvirkesgården med anor från 1700-talet.
– Det var i somras som vi tog tag tanken att starta eget. Vi skickade in ett bygglov för en annan lokal innan det här stället kom på tal. Vi kände att det var dags att testa någonting nytt och göra något eget, berättar André Svensson.

André Svensson och David Norström lärde känna varandra när de jobbade som köksmästare i samma koncern i sex år. Båda har gått på kockutbildningen hotell och restaurang i Ystad.
De berättar att de kompletterar varandra. De vet hur de fungerar tillsammans och tänker om mat. Även om de ibland har motsatta åsikter om exempelvis menyn så diskuterar de alltid fram en lösning.
Och de är överens om konceptet: Vällagad mat som tar tid att laga men som går snabbt att servera, bland annat långkok och grytor, och maten ska lagas från grunden.
– Äta bra mat och vinna tid. Det är vårt lilla motto. Samhället är uppbyggt mycket på att spara tid överallt och hela tiden, förklarar David Norström.
– I konceptet ingår att köra så mycket närproducerat som möjligt. Om vi inte hittat råvaran i närheten så blir det i alla fall svenskt, säger han.
Den vällagade maten kan också fås som takeway och beställas för fester, bröllop och olika evenemang.
– Det är en jättehärlig känsla att vara igång i den här fantastiska miljön. Det är visserligen mycket jobb men det visste vi om, säger David Norström.

Dagens fråga

Ska du fira en alkoholfri jul?

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev