Det finns mycket snickarglädje i det prisade huset i Limhamn. Bild: Bevarandegruppen

Sagohuset får bevarandepriset i Limhamn

MALMÖ Som ett sagohus i betecknas det nästan 150 år gamla huset på Rabygatan i Limhamn.
Nu tilldelas fastighetsägaren 2018 års bevarandepris av expertgruppen i Limhamns miljöförening för god byggnadsvård.

– Vi vill premiera hur huset har renoverats och byggt om med hänsyn till det ursprungliga materialet och stilen samtidigt som man har använt fantasi och snickarglädje för att skapa sin egen personlig stil på huset, säger Ulla Hårde, journalist och författare som är sammankallande i juryn.
Bevarandegruppens motivering låter så här:

”De successiva renoveringarna och anpassningarna till 2000-talet har gjorts med utsökt känsla för proportioner, material, färg och form. De har inte syftat till att återställa huset till ett ursprungligt skick, utan istället mejslat fram ett nytt hus ur det gamla med hela det äldre husets berättelse intakt. Det är en bragd vi tycker är värdig 2018 års bevarandepris.”
1070 byggdes huset på strandmarken i Limhamn som en liten bostad till änkan Hanna Jönsdotter.
– På den tiden byggdes de flesta husen av kalksten och soltorkad tegel som grund och med kalkmålade väggar samt en del snickarglädje, berättar Ulla Hårde.

När änkan efterträddes av dottern Lovisa Sofia med maken och toffelmakaren Lars Larsson byggdes huset till för att ge plats för en inneboende familj, vilket också gav extra inkomster.
Under 130 år vårdade samma släkt fastigheten på Rabygatan 46.
1919 tog sonen och skeppsbyggaren Martin Larsson Stoltz över och efter honom följde dottern Hjördis som vårdade hus och trädgård fram till sin bortgång 2002.

De nya ägarna Nana Wiberg och Finn Holm har också renoverat och byggt till huset på baksidan och sett till att det är välvårdat.
Några detaljer som bevarandegruppen framhåller i sin motivering är att verandan har förvandlats till ett lusthus med snickarglädje och specialtillverkade fönster med en touch av japaniserad nationalromantik.
Äppelträden i trädgården har också bevarats men inne har huset fått en öppen planlösning.

Papptaket har också höjts inne i huset för att ge plats för fler sovrum och en ny entré har byggts diskret vid husets ena kortsida.
– Från gatan ser huset nästan ut som när det byggdes med vitputsad fasad, svart papptak, gråblå spröjsar och ett klassiskt spröjsat blåfärgat fönster med två bågar, med inspiration från ett tidigare fönster i huset, säger Ulla Hårde.
I fjol premierades ett klassiskt Limhamnshus på Ansgarigatan, 2016 fick flera gathus på Rabyvägen bevarandepriset och samma år primerades det svarta kontorshuset på Dragörkajen, som har ritats av arkitekt Lars Asklund.

Dagens fråga

Har du plockat fram vinterkläderna än?

  • Nej (64%, 338 Röster)
  • Ja (36%, 188 Röster)

Antal röster: 526

Loading ... Loading ...

Nyhetsbrev

×